Ще бъде издадена заповед по препоръките на МОН за задължително

...
Ще бъде издадена заповед по препоръките на МОН за задължително
Коментари Харесай

Кунчев: Маските в клас за учителите и по-големите ученици ще станат задължителни

Ще бъде издадена заповед по рекомендациите на МОН за наложително носене на маски в клас от учителите и учениците след начален стадий на обучение. Мярката ще важи в цяла България. Това разгласи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред публицисти.

"Указанията на МОН сега имат пожелателен темперамент. Оставено е на шефовете да преценят кое доколко ще се извършва. Време е тези ограничения да станат наложителни. Говоря за носенето на маски от деца над начален курс и всички учители ", посочи Кунчев.

По думите му ротационният принцип на образование е значим, само че все пак вирусът продължава да циркулира. Важно е да няма разбъркване на деца от разнообразни паралелки.

Кунчев бе безапелационен, че сме в разгара на четвъртата Коронавирус вълна. „ Относно заболеваемостта, нещата будят безпокойствие. На процедура сред обособените седмици новите случаи се усилват с 13-14%. Не е голям растеж, само че е забележителен. Няма смисъл да се вършат прогнози до каква заболеваемост ще стигнем, само че единствено желая да ви кажа, че в Сърбия тя е 1370 на 100 000. Ние сме с 340 до 360 заболели на 100 000. Ако гледаме какво се случва при съседите, може да чакаме доста повече заболели в идващите седмици и у нас”, сподели държавният здравен контрольор.

„ Ако приказваме за по-дълга вероятност, с цел да не се повтарят тези талази, би трябвало имунизация. Това е методът да се отървем от болестта. Когато имаш оръжие да се противопоставиш на нещо, само че не го правиш, казусът си е твой”, сподели още доцент Ангел Кунчев.

Днес специалисти са обсъждали и дали да бъдат затегнати ограниченията в избрани области.

"Близо 2 часа обсъждахме с Експертния съвет по епидемиология и общото мнение е, че по-важно е да се съблюдават ограниченията, тъй като даже в този момент разпоредените са в огромна степен задоволителни, в случай че се съблюдават. Даваме си сметка, че след 2 години ограничения всички са безпределно изтощени ", съобщи основният държавен здравен контрольор.

Според Кунчев Коронавирус документът би трябвало да обезпечава на ваксинирания човек свободата да води живота, който е имал преди пандемията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР