Щастлива развръзка след материал на bTV. През декември миналата година

...
Щастлива развръзка след материал на bTV. През декември миналата година
Коментари Харесай

След репортаж на bTV: Сградите на институции в Разлог и Перник вече са достъпни


Щастлива развръзка след материал на bTV. През декември предходната година ви показахме репортаж за недостъпна среда за хора в неравностойно състояние в здания на държавни институции в Разлог и Перник.

Повече от десетилетие това пространство в постройката на Национален осигурителен институт и Борсата по труда в Разлог наподобява по този начин - със остарял и неработещ асансьор и голям брой стълби, недостъпни за хора в инвалидни колички. През декември институциите дадоха обещание смяна.

Снимка: bTV


Няколко месеца по-късно общинската постройка към този момент разполага с рампа и чисто нов асансьор, за облекчение на хората в неравностойно състояние.

Извършената реорганизация е на стойност към 60 000 лв..

„ Тук е моментът да благодаря на хората, притежатели на постройката, които се отзоваха и с техни средства закупиха асансьора. С общи старания завършихме това, което говорихме преди няколко месеца и към този момент хората в неравностойно състояние имат достъп до всички институции в постройката “, сподели Илиян Георгиев – шеф на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт, Благоевград.

„ Аз се веселя, че най-сетне, след толкоз години, беше подложен асансьор. Това дава право на всеки един български жител да се употребява с идентични, равни права и достъп до другите институции “, сподели Теодора Татарска – шеф на Бюрото по труда в Разлог

Снимка: bTV

„ Хората го употребяват. Мисля, че огромна част към този момент са наясно, че той работи. На по-възрастните и пенсионерите към този момент им е по-лесно “, споделя Христина Дурева, която е старши контрольор в НОИ-Разлог.

В Перник, където имат единствено външна рампа, казусът към момента не е решен, само че са подхванати ограничения. 40 000 лв. са планувани за построяването на профилирано оборудване за достъп до първия етаж, както и за ремонт на съществуващата рампа. Парите са заложени в проектобюджета за тази година, който се чака да бъде признат през април.

„ Ще бъде построена профилирана платформа с елеватор, която хората с двигателни потребности да могат да употребяват и сами, без непозната помощ. Сградата е строена през 1960 година, обществените служби се обитават тук от 80-те години. Проблемът не е по никакъв начин нов и не е изолиран, само че архитектурата на постройката не разрешава комплицирани решения. Затова ще заложим за профилирана техника, която да бъде сигурна и да разрешава независим метод на живот “, споделя зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев.

Планира се и наемането на в допълнение помещение на партерния етаж.

„ В непосредствена непосредственост до входа това помещение ще се отдаде чартърен към нас и по този начин считам, че на 14 000 инвалида на община Перник, които ние обслужваме, ще осигурим налична среда “, съобщи Анита Костадинова – шеф на дирекция " Социално подкрепяне " в Перник.

В общинската постройка се намират офисите на Комисията за отбрана от дискриминация, дирекция " Социално подкрепяне " и Бюрото по труда. Парадоксално - на първия етаж се обитава и Съюзът на инвалидите в България, до който обаче хора с увреждания мъчно могат да стигнат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР