Шоколад, когато сме щастливи, шоколад, когато сме нещастни, шоколад на

...
Шоколад, когато сме щастливи, шоколад, когато сме нещастни, шоколад на
Коментари Харесай

Заблудите около шоколада

Шоколад, когато сме щастливи, шоколад, когато сме нещастни, шоколад на рожден ден, шоколад, когато скъсаме с гаджето, шоколад, когато сме на диета. Можем да си намерим стотици извинения, с цел да посегнем към какаовото прелъщение.

Постоянно се написа за изгодите и вредите от потреблението на шоколад, само че в действителност замисляли ли сте, че част от тях евентуално са мит?

Милиони по света непрекъснато ядат шоколад – това е промишленост, която печели десетки милиарди годишно.

Каква обаче е истината за шоколада и в действителност ли той е толкоз потребен или нездравословен, колкото се пробват да ни убедят? Вижте които са заблудите към шоколада, които от дълго време ни объркват.

Шоколадът провокира акне

Няма ясни доказателства дали какаото, което всъщност е много мазно, провокира появяването на пъпки. Но това, което е известно, че всички храни с високо наличие на захар го вършат. Просто тъй като ни карат да отделяме повече себум и провокират някои възпалителни процеси в тялото ни. Които, от своя страна, пък водят до акне.

Шоколадът прави кариеси

 Какао и шоколад

Разбира се, и тук какаото няма да скапе зъбите ви, само че захарта в него е прекомерно евентуално да провокира кариеси. Така че идващия път, когато отидете на ортодонт и ви питат дали ядете сладко, не забравяйте да споменете за кафявите блокчета, които не пропускате в менюто си.

Шоколадът съдържа прекалено много кофеин

Всъщност това не е тъкмо по този начин. Кофеин в действителност има, само че количеството в него е несъмнено като незначително. В шоколада има тъкмо толкоз кофеин, колкото в чаша шоколадово мляко или безкофеиново кафе.

Шоколад и холестерол

Трябва ли да се откажете от шоколада, в случай че имате висок холестерол? Твърдо не. Изследвания са посочили, че мазнините в него не покачват равнищата на холестерола. Напротив – в случай че ядете рационални количества, това може да е ок за положителния ви холестерол. Има проучвания, които също по този начин удостоверяват, че какаото единствено по себе си има невисок гликемичен показател. И, че тъмният шоколад може да усъвършенства инсулиновата сензитивност на хората с диабет.

Какви са питателните стойности на шоколада?

 шоколад

Според някои диетолози той няма безусловно никаква хранителна стойност, което е доста неправилно - зависи от типа и качеството на шоколада. Да, в действителност каковата наслада не е толкоз потребна, колкото е един морков да вземем за пример, само че в шоколада се съдържат магнезий, желязо, мед и цинк. Плюс флавоноиди, за които се знае, че борят раковите болести.

Шоколадът е афродизиак

Нищо повече от мит. Няма никакви научни доказателства за сходно влияние от шоколада. Така че, в случай че той работи на някой като афродизиак, това е по-скоро на психическо, в сравнение с физическо равнище.

Само шоколада с най-малко 70% какао е потребен за вас

Това не е надалеч от истината – колкото по-високо е наличието на какао, толкоз повече антиоксиданти има в него. И въпреки всичко - няма нищо неприятно да си хапвате и такива изкушения, които са и с 50-60% наличие на какао.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР