Шестнадесет болници и повече от 100 други медицински заведения в

...
Шестнадесет болници и повече от 100 други медицински заведения в
Коментари Харесай

САЩ: Рансъмуер атака остави без компютри една от най-големите вериги болници и амбулатории

Шестнадесет лечебни заведения и повече от 100 други медицински заведения в Съединени американски щати са офлайн след най-голямата хакерска атака против болнична система в Съединени американски щати от 2021 година насам, съобщи Асошиейтед прес.

Една от най-големите американски вериги от болнични и амбулаторни лечебни заведения – Prospect Medical Holdings, която има лечебни заведения и над 165 амбулатории в Калифорния, Кънектикът, Пенсилвания и Роуд Айлънд, изключи главната си компютърна мрежа, разгласи неин представител.

Компанията за първи път изключи националните си компютърни системи през предходната седмица, откакто откри рансъмуер офанзива, заяви Нина Крус, представител на здравната мрежа на Източен Кънектикът, която е благосъстоятелност на Prospect.

Кибератаките против лечебни заведения принудиха лекарите и медицинските сестри да се върнат към потребление на химикалка и хартия вместо компютри при попълването на пациентските досиета, осведоми тя.

В същото време някои амбулаторни лечебни заведения са затворени заради офанзивите, в тази група попадат радиологични и други диагностични структури, както и амбулатории за обслужване на сърдечно заболели.

Хакването на веригата Prospect е 157-та хакерска атака против здравна организация в Съединени американски щати тази година, разяснява Алън Лиска, рансъмуеър анализатор в компанията за киберсигурност Recorded Future. По думите му, то е и най-голямата рансъмуер офанзива от октомври 2021 година, когато затова веригата Common Spirit Health, включваща повече от 140 лечебни заведения, краткотрайно спря компютърните си интервенции в цялата страна.

Наблюдатели припомнят, че рансъмуер е извънредно разрушителна форма на незаконна хакерска атака. Хакерите се пробват да криптират компютърните файлове на жертвата и изискват заплащане – нормално в криптовалута – за стратегия, която може да ги направи още веднъж налични. Независимо дали жертвата заплаща, такива офанзиви могат да накарат организациите на жертвите да се борят с дни или даже седмици и месеци, с цел да върнат своите системи онлайн.

Болниците постоянно употребяват взаимосвързани компютърни системи за задания като фактуриране и следене на досиетата на пациентите. При рансъмуер офанзива IT експертите постоянно изключват тези системи, с цел да се опитат да предотвратят по-широкото разпространяване на офанзивата, което принуждава медиците да се оправят с работата си без компютри.

Рансъмуер офанзивите към този момент се насочват към по-широк кръг от цели – институции, за които се счита, че могат да платят, в това число структури на локалната власт, полицейски сектори, учебни заведения, компании и лечебни заведения.

По-големите болнични вериги може да имат по-добра киберсигурност, само че също по този начин оферират на хакерите опция да заплашват повече жертви и, затова, късмет евентуално да завоюват повече пари.

Не е ясно дали някакви смъртни случаи могат да бъдат директно приписани на рансъмуер офанзива, само че една жена заведе дело в Алабама, откакто бебето й умря от хипотетично неприятни грижи в болница сега, в който се бори с рансъмуер офанзива. Проучванията към този момент демонстрират, че хакерските атаки против болнични заведения са свързани с по-високи равнища на смъртност на пациентите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР