Шестима кримски татари получиха днес в Русия тежки присъди за

...
Шестима кримски татари получиха днес в Русия тежки присъди за
Коментари Харесай

Шестима кримски татари получиха в Русия тежки присъди за тероризъм

Шестима кримски татари получиха през днешния ден в Русия тежки присъди за тероризъм, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Правозащитната организация " Амнести интернешънъл " осъди процеса, поради обвиняванията против Москва, че се стреми да подчини тази мюсюлманска общественост.

Военен съд в южния съветски град Ростов на Дон издаде присъди от 7 до 19 години затвор против Емир Усеин-Куку, Муслим Алиев, Вадим Сирук, Енвер Бекиров, Рефат Алимов и Арсен Джепаров по обвинявания, че са основали в Крим, анексиран от Русия през 2014 година, клетка на радикалното ислямистко придвижване Хизб ут Тахрир.

Забранено в Русия и обсъждано от управляващите като терористично, това придвижване се афишира за ненасилствено и твърди, че се стреми с мирни средства да сътвори халифат, по-специално в мюсюлманските райони на Русия и в някогашните руски републики в Централна Азия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Магистратите обаче решиха този блян като " опит за завладяване на властта с принуждение ".

Арестувани през 2016 година, шестимата обвинени постоянно са отричали да членуват в Хизб ут Тахрир и са определяли като политически гоненията против тях, писа във връзка процеса съветският в. " Комерсант ".

Повечето кримски татари са срещу анексията на украинския полуостров от Русия и по тази причина са подложени на мощен напън от съветските управляващи. Москва, да вземем за пример, забрани като " терористична организация " Меджлиса - внушителен орган на татарите от Крим, прогони от полуострова историческия им водач Мустафа Джемилев и закри малкия екран на това малцинство.

След днешната присъда " Амнести интернешънъл " яростно осъди " забележителната свирепост " на съветското правораздаване и разкри, че правозащитникът Емир Усеин-Куку е подлагал на критика в предишното репресиите, на които съгласно него са подложени кримските татари. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР