Русия може да засили офанзивата си в Харковска област. Киев

...
Русия може да засили офанзивата си в Харковска област. Киев
Коментари Харесай

Зеленски: Украйна ще приеме само справедлив мир

„ Русия може да ускори офанзивата си в Харковска област. Киев ще одобри единствено обективен мир макар апелите на Запада за бързо решение “.

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в изявление за Агенция Франс Прес.

Зеленски също по този начин повтори апелите си към съдружниците да изпратят повече системи за противовъздушна защита и изтребители. Той добави, че " най-голямото преимущество " за Русия е възбраната Украйна да употребява оръжия, дарени от Запада, с цел да нанася удари по съветска територия.

С влизането в действие на закона за мобилизацията Зеленски призна, че има проблеми с персоналния състав и " морала " в украинските редици, които постоянно са превъзхождани по брой и въоръжение с напредването на третата година от войната.

Макар че през последните месеци съветските войски последователно напредват, те означиха по-големи триумфи по североизточната граница в границите на офанзивата, почнала на 10 май в Харковска област.

Зеленски съобщи, че Украйна ще удържи отбранителните си линии и ще спре всеки огромен съветски пробив.

" Никой няма да се съобщи ", сподели украинският президент.

" Безсмислена обстановка "

Зеленски отхвърли апела на френския президент Еманюел Макрон за олимпийско помирение по време на Игрите в Париж, като съобщи, че то ще даде " преимущество " на Москва, защото ще й даде време да придвижи войски и артилерия.

Украинският водач съобщи, че Киев и западните му съдружници имат " едни и същи полезности ", само че постоянно " разнообразни възгледи ", изключително за това по какъв начин може да наподобява краят на спора.

" Намираме се в безсмислена обстановка, в която Западът се опасява, че Русия ще загуби войната. А не желае Украйна да я загуби ", акцентира Зеленски.

Президентът прикани Китай и страните от развиващия се свят да участват на мирна среща на върха с присъединяване на десетки водачи, чийто хазаин идващия месец ще бъде Швейцария. Русия не е поканена на срещата.

Украинският водач съобщи, че световни играчи като Китай " имат въздействие върху Русия. И колкото повече такива страни имаме на наша страна, на страната на края на войната, бих споделил, толкоз повече Русия ще би трябвало да се преценява с тях ".

" Ние желаеме войната да завърши със обективен мир за нас. Западът желае войната да завърши. Период. Колкото е допустимо по-скоро. И за тях това е обективен мир ", добави Зеленски.

" Първа вълна " на съветската атака

Зеленски съобщи, че обстановката в Харковска област, където хиляди хора са били принудени да изоставен домовете си, е " следена ", само че " не е нормализирана ".

Той сподели, че съветските войски са проникнали на разстояние сред 5 и 10 км по североизточната граница, преди да бъдат спрени от украинските сили.

„ Настъплението на Русия може да се състои от няколко талази. Първата вълна беше в Харковска област ", добави украинският президент.

Зеленски омаловажи досегашните триумфи на Русия в офанзивата, само че добави: " Трябва да бъдем трезви и да разберем, че те навлизат все по-дълбоко в нашата територия. А не противоположното. И това към момента е тяхно преимущество. "

„ Те са като звяр "

Говорейки за офанзивата по време на визитата си в Китай, съветският президент Владимир Путин съобщи, че тя е отговор на обстрела на граничните региони от страна на Украйна.

" Казах обществено, че в случай че това продължи, ще бъдем принудени да създадем зона за сигурност ", сподели той.

На въпрос дали Русия възнамерява да превземе град Харков, който има над един милион поданици, " Що се отнася до Харков, към днешна дата няма такива проекти ", отговори Путин.

Зеленски остана песимистичен и съобщи, че съветските сили " желаят да нападат " града, макар че осъзнават, че това ще бъде " доста мъчно ".

" Те схващат, че разполагаме със сили, които ще се борят дълго време ", споделя той.

Украинският президент също по този начин съобщи, че Русия не разполага с задоволително сили за " пълномащабно нахлуване към столицата като това, което имаха при започване на войната ".

Зеленски акцентира, че Украйна и западните ѝ съдружници не би трябвало да демонстрират уязвимост и прикани за разполагането на две батареи „ Пейтриът “, които да пазят небето над Харковска област и да покажат устойчивостта на Украйна.

" Те са като звяр... Ако усетят уязвимост някъде в тази посока, ще натиснат ", добави президентът.

„ Най-голямото преимущество " за Русия –

В изявлението Зеленски съобщи, че Украйна разполага единствено с " към 25 % от това, което ни е належащо " за отбрана на страната във връзка с противовъздушната защита.

Той също по този начин съобщи, че са нужни " 120-130 " изтребителя F-16 или други съвременни самолети, " с цел да имаме паритет " с Русия.

Лидерът беше мощно сериозен към рестриктивните мерки за нанасяне на удари по съветска територия със западни оръжия, макар че през последните дни Англия и Съединените щати намекнаха, че тези забрани могат да бъдат облекчени.

" Те могат да обстрелват нашата територия с всевъзможни оръжия от своята територия. Това е най-голямото преимущество, което има Русия. Ние не можем да създадем нищо на техните системи, които се намират на територията на Русия, със западни оръжия ", сподели той.

По време на визитата си в Киев тази седмица държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че " в последна сметка Украйна би трябвало сама да вземе решение за това по какъв начин ще води тази война ".


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР