Шефът на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Атанас Атанасов и председателят

...
Шефът на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Атанас Атанасов и председателят
Коментари Харесай

Уволняват шефовете на ДАНС и ДАР във вторник

Шефът на Държавна организация „ Разузнаване “ (ДАР) Атанас Атанасов и ръководителят на Държавна организация „ Национална сигурност (ДАНС) Димитър Георгиев във вторник ще се разделят с постовете си. Това ще стане след среща със служебния министър председател Стефан Янев, на която ще им бъде обявено решението. Това научи Фрог нюз от източници, близки до кабинета.

Допуска се и вид, в който двамата не се явяват при министър-председателя в символ на митинг против решението за тяхното уволняване. В средите в ГЕРБ се приказва, че персонално Бойко Борисов им е наредил да не подават оставки и да стоят на постовете си до последно, с обещанието, че след изборите на 11 юли той се връща във властта на бял кон.

Това бил и претекстът на Димитър Георгиев преди няколко дни да подаде оставка, а два дни по-късно да се откаже от нея. Аргументът му е, че в случай че пристигна различен на негово място, щели да се изфабрикуват данни, че службата е подслушвала политици. Георгиев знае по какъв начин той и негови заместници са фабрикували всевъзможни неща по разпореждане от Борисов или Пеевски и по тази причина в мисленето му сходно нещо е възможно и допустимо, разясниха пред Фрог нюз чиновници на ДАНС. Според тях организацията се е трансформирала в конструкция, подчинена на персонални ползи и такива на избрани кръгове във властта и задкулисието. Те признават, че когато е станал началник, Георгиев е имал доста положителни планове и проекти, само че единствено месеци по-късно от всичко това не е останало даже диря.

Двамата началници на значими служби имаха опция да подадат оставки и да си тръгнат като мъже, с достолепие. Не го направиха, разясняват специалисти. Явно напълно други сили ги принуждават да се държат по този метод. Според тях излизането в дълготраен неплатен отпуск е непростителен гаф, когато в Близкия изток се води война, когато от непознати служби и партньорски страни идват отчети и сигнали за контрабанда, финансиране на терористични групировки, пране на пари и прочие с българско присъединяване и под „ чадъра “ на политици и управници. Това е дезертьорство от отговорността и отговорностите, дефинирани от законите.

Във Англия от много време шефовете на външното разузнаване – МИ-6 и контраразузнаването – МИ-5 „ имат “ втора идентичност и съответни документи, с цел да не се схваща, че службите са останали без ръководителя си, когато се наложи да отсъстват по основателни аргументи. Никога за повече от 5-6 дни. Същото предписание важи в Израел и други страни. В България се стигна до състояние за тайните служби да се приказва, че са под персоналния надзор на Бойко Борисов и Делян Пеевски и работят за техните ползи. Това е неприемливо, тъй като значи, че е даден мотив за сходни подозрения. Димо Гяуров, някогашен началник на разузнаването, разяснява излизането на Георгиев и Димитров в дълготраен отпуск по следния метод: " Те сами сервираха главите си на тепсия… "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР