Шанхай влиза в седмата си седмица, откакто е в локдаун,

...
Шанхай влиза в седмата си седмица, откакто е в локдаун,
Коментари Харесай

Китай: случаите на COVID намаляват, рестрикциите растат

Шанхай влиза в седмата си седмица, откогато е в локдаун, нови рестрикции бяха наложени в Пекин. По-големи или по-малки ограничавания има в разнообразни елементи на страната. Същевременно случаите падат, а от СЗО преди дни споделиха, че сходни ограничения и политика на нула инфектирани от ковид, която китайските управляващи упорстват да следват, е неоправдана.

Видеа на хора, които се извлачвани от техните домове от здравни служащи в защитни костюми се популяризират в китайските обществени медии, преди част от тях да бъдат свалени от платформите.

Клиповете, които демонстрират по какъв начин принудително се прибират хипотетично инфектирани с COVID-19 хора се появиха на фона на информациите, че Шанхай стяга още ограничения макар че случаите падат. Преди дни градът разгласи минимум регистрирани случи от последните 6 седмици
https://www.clubz.bg/uploads/2022/05/china0covid-may2022-ap-bta.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " /> Празни улици и затворени магазини в Пекин.

Хората, които живеят в същите здания като доказаните случаи на ковид, са застрашени към този момент да бъдат превозени до места за настаняване на карантинирани, съгласно доста популяризирани изявления в обществените мрежи и локални поданици, написа " Блумбърг ".

Преди единствено тези, които живееха в същия апартамент или на същия етаж в постройката се одобряваха за непосредствен контакт със инфектираните и се карантинираха в държовно ръководени изолационни центрове.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/05/china-covid-may-ap-bta.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " />

Едно видео, което към момента може да си види в някои платформи, демонстрира две фигури в противоепидимични дрехи, които влачат пищяща и ритаща жена. Къде е сниман клипът е мъчно обаче да се откри, отбелязва " Блумбърг ". Друго недатирано видео демонстрира по какъв начин отново облечени в защитни костюми хора с мегафони предизвестяват хората да си стоят по домовете като споделят, че в случай че един се окаже положителен, всички от постройката ще се считат, че са имали непосредствен контакт с него и ще бъдат пращани в държавни изолатори.

Професор по конституционно право от Шанхай пусна отворено писмо онлайн, в което написа, че управляващите принудително водят жителите в изолаторите, а това може да стане единствено промени в законодателството. Публикацията му бързо беше свалена, написа Би Би Си.

Докато опасенията за снабдяването с храна порастват, управляващите в града оповестиха, че ще махнат всички, които живеят във краткотрайни жилища на улицата или в празни здания като ще ги настанят на едно място дружно. Тази мярка главно ще засегне доставците на храна, които са доста значими за снабядването на близо 25-милионния град.
Много от тях в този момент живеят във краткотрайни жилища, защото се опасяват, че ще бъдат затворени някъде за непрекъснато и по този начин няма да могат да си изкарват прехраната.

Животът в Шанхай, който е в локдаун от 1 април, наподобява изцяло западнал, откакто във вторник и двете последни линии на метрото, които към момента работеха, стопираха да работят.

Затягането на ограниченията идва малко откакто китайският президент Си Дзинпин удостовери своята решителност страната да следва прекомерно спорната политика на нулеви случаи на ковид. В публикация, оповестена по-рано този месец в здравното списание " Лансет ", китайските управляващи споделят, че локдаун ще им обезпечи време, с цел да имунизират повече хора.

Във вторник шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус разкритикува политиката на нулеви случаи на Китай, която съгласно него като се има поради държанието на вируса и това, което се чака в бъдещето, е неустойчива.

Около 90 на 100 от популацията е имунизирано, само че единствено 38 на 100 от най-уязвимата група над 60 година в Шанхай имат и бустерна доза.

Засега столицата Пекин заобикаля цялостното затваряне, само че рестриктивните мерки, налагани на жителите ѝ, порастват, макар че случаите на инфектирани падат. Затворени са бизнесите, които оферират не витално значими услуги, улиците в някой региони са съвсем пусти. Всички, които могат, би трябвало да останат да работят от домовете си. Всички учебни заведения са затворени към този момент.

Остава несигурността за развиването на епидемията в Пекин, споделиха в понеделник здравите управляващи. Във всички региони на столицата, в които са регистрирани случаи на инфектирани през последните седем дни, от вторник стартира триетапно всеобщо тестване за Коронавирус.

Стратегията на страната за политика на нула инфектирани с Коронавирус я оставя все по-изолирана като останалите елементи на света отстраняват огромна част от рестриктивните мерки.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР