Севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристигна във Виетнам рано тази сутрин

...
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристигна във Виетнам рано тази сутрин
Коментари Харесай

Ким Чен-ун пристигна във Виетнам, след като прекоси цял Китай с бронирания си влак

Севернокорейският водач Ким Чен-ун дойде във Виетнам рано тази заран за втората сисреща на върха с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, на която двамата ще продължат разговора, стартират в Сингапур през юни м.г., и ще се опитат да реализират съглашение за отвод на Пхенян от нуклеарната му оръжейна стратегия, съобщи Ройтерс.

Бронираният трен на Ким, потеглил преди два дни от Пхенян и прекосил цялостен Китай по 4000-километровия маршрут към Ханой, дойде на граничната виетнамска гара Дон Дан. Според АП не е ясно дали влакът на Ким е спирал и дали той е имал някакви визити и срещи по време на пътуването през Китай.

Прекосявайки виетнамската граница, севернокорейският президент слезе от влака и мина по червен килим, с цел да поздрави виетнамския почетен часовой, строен на гарата, край който се вееха знамената на двете страни.

После той седна в очакващия го мерцедес и се насочи на 170-километрово пътешестване по шосе към виетнамската столица Ханой, където ще се състои срещата му с Тръмп.

Oт колата Ким приветства с ръкомахане събралото се голям брой от млади виетнамци, развяващи виетнамски и севернокорейски знаменца. Десетина телохранители бягаха към мерцедеса при потеглянето. Очевидци, представени от Ройтерс, оповестяват за мощна защита и строги ограничения за сигурност около автомагистралата, свързваща границата с Ханой.

По-рано през днешния ден в Ханой дойде държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо. Президентът Тръмп отлетя със своя "Еър форс 1 " от Вашингтон през вчерашния ден към обед и се чака да дойде в Ханой довечера локално време.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви пред публицисти на борда на президентския аероплан, че Тръмп и Ким ще имат първа среща уединено в сряда вечерта, след което ще вечерят дружно, съпроводени единствено от по двама души от своите делегации и от двама преводачи. Тръмп ще бъде на вечерята с държавния секретар Помпейо и с началника на кабинета си Мик Мълвейни.

По-рано в сряда Тръмп ще се срещне с президента и премиера на Виетнам - страната хазаин на съмита. Говорейки пред кореспонденти преди да отпътува от Вашингтон, Тръмп сподели, че чака "забележителна среща " с Ким и добави, че двамата са открили "много, доста положителни взаимоотношения ".

Той обаче се опита да разсее упованията за огромен пробив от разговора в Ханой, като означи, че ще бъде удовлетворен, в случай че Северна Корея продължи да се въздържа от нови опити с ракетно-ядрени оръжия.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР