Северен поток 1 - газопроводът, който директно снабдява Германия с

...
Северен поток 1 - газопроводът, който директно снабдява Германия с
Коментари Харесай

Русия спира Северен поток 1 за 10 дни, но Германия се бои от пълно спиране на газа

" Северен поток 1 " - газопроводът, който непосредствено доставя Германия с съветски газ - спря да подава гориво поради годишен ремонт. Съоръжението ще спре да работи от 11 до 21 юли, само че съгласно Reuters немските управляващи и бизнес се боят, че спирането на доставките може да се удължи поради войната в Украйна.

Газопроводът придвижва 55 милиарда кубични метра на година от Русия до Германия и е един от най-важните взаимни енергийни планове за двете страни в последните две десетилетия. До юни 2022 година Берлин беше най-големият вносител на съветски природен газ и е в сериозна взаимозависимост от непрекъсваемостта на доставките.

" Газпром " обаче реши да редуцира до 40% подаването по " Северен поток " преди месец с претекста, че Siemens е забавил ремонта на една от турбините в Канада.

До този миг канадското държавно управление блокираше връщането на оборудването поради глобите върху съветския енергиен бранш. Москва трансферира виновността за намаляването на достъпа до газ - а оттова и внезапното нарастване на цените - върху Отава.

Министърът на естествените запаси на Канада Джонатан Уилкинсън разгласи, че ще издаде краткотрайно позволение на Siemens да придвижи турбината назад в Германия поради рецесията, която може да настъпи за стопанската система на страната при действително преустановяване на газовия импорт от Русия.

Наблюдателите на енергийните пазари обаче не престават да считат, че има риск Кремъл да си откри ново опрощение за оказването на напън върху Европейски Съюз посредством рекет с газовите доставки.

В Германия има опасения, че даже след края на ремонта на 21 юли е допустимо " Северен поток 1 " да остане изключен.

През последния месец цената на природния газ на европейските пазари се усили от 80 евро на мегаватчас до 169 евро на мегаватчас.

Решението на Канада и Германия да се съобразят с изискванията на Русия по проблема с турбината срещна недоумение от страна на Украйна.

" За страдание, Канада поддаде на натиска и реши да я върне на " Газпром ". Това основава доста неприятен казус за изключение от глобите ", споделя шефът на украинската държавна газопреносна мрежа Сергей Макогон.

Френският министър на финансите Брюно льо Мер също разяснява, че тоталното спиране на съветските газови доставки не е невероятно - а Европейски Съюз би трябвало да се приготви за подобен сюжет.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР