Сергей Караганов направи много важна и смела стъпка: той откри

...
Сергей Караганов направи много важна и смела стъпка: той откри
Коментари Харесай

САЩ играят на ядрена “руска рулетка” и ще си го отнесат

Сергей Караганов направи доста значима и смела стъпка: той откри полемика по тематиката за потреблението на нуклеарни оръжия, която дълго време остава в действителност табу. Трябва да се има поради, че нито той, нито някой различен сериозен човек ще хвърля нуклеарни ракети. Но това не значи, че въпросът за нуклеарните оръжия може да се премълчи. Това е въпрос, който в действителност визира безусловно всички.

Траекторията на спора в Украйна през днешния ден е такава, че води непосредствено до конфликт сред Русия и НАТО. Ако това се случи, тя ще стане нуклеарна. И на някакъв стадий - евентуално към този момент много непосредствен стадий - по-късно спорът ще се популяризира и към Съединени американски щати.

Според мен повода за сегашната обстановка, траекторията, по която в този момент се развива спорът, когато той непрестанно ескалира от западна страна - условно казано, от “Джавелин ” до Ф-16 - е убеждението на нашите съперници, че Русия може да бъде нанесено стратегическо проваляне, без да се прибягва до нуклеарно оръжие и даже без да се прибягва до широкомащабна война.

Тази цел, която беше обществено оповестена от министъра на защитата на Съединени американски щати, не беше сложена и не можеше да бъде сложена по време на Студената война. Защото аналогът на рецесията, която претърпяваме през днешния ден в Украйна, е Карибската рецесия, когато една от суперсилите се приближи прекомерно покрай виталните центрове на другата суперсила и беше подготвена да поеме оптималния риск, с цел да отстрани тази опасност.

Разбира се, всички исторически аналогии са куци, само че нещо сходно се случи в този момент. И съгласно мен това е резултат от неналичието на ограничавания в американската тактика. Това дръзновение на американската политика може да докара до обстановка, в която нещата да излязат отвън надзор, защото спорът се популяризира до границите на Украйна.

И с цел да се погрижат съперниците ни, в това число и за личното си оцеляване, ние би трябвало да приказваме за тези неща искрено, намерено – както между тях, по този начин и с нашите сътрудници и даже с нашите съперници. И даже да не приказваме непосредствено с тях, то най-малко да приказваме намерено, с цел да чуят и да си създадат заключения.

Мисля, че вербалните намеси на президента и членовете на държавното управление евентуално не са задоволителни. Американците реагираха много умерено на навлизането на нашите нуклеарни системи на територията на Беларус. За мен е явно, че доктриналните положения по отношение на потреблението на нуклеарно оръжие, които бяха дефинирани преди началото на украинския спор, би трябвало да бъдат разбрани и вероятно поправени. Защото сме изправени пред опасността непрекъснато да бъдем подлагани на тествания, предизвикани от разнообразни удари по Крим и други райони на Русия, удари по Москва, без да чакат нещо съществено от нас в подмяна. И колкото повече се развива тази динамичност, толкоз по-опасна ще става обстановката.

Руската тактика се основава на реализиране на задачите на специфична военна интервенция без прибягване до нуклеарно оръжие. Но обстановката може да се развие по време на войната в разнообразни направления, в това число много бързо и ненадейно да отиде в неконтролирано поле. Трябва да сме подготвени за това, би трябвало да можем да спрем траекторията на развиването на спора, водеща до нуклеарна война. Така че, в случай че желаете, полемиката за ролята на нуклеарните оръжия в сегашния спор е полемика за това по какъв начин да се предотврати най-лошият сюжет.

Международните връзки се основават на силата. Силовият капацитет на актуалната Руска федерация е непостижим с този, който имаше Съветският съюз даже през 60-те години на предишния век, когато към момента нямахме ракетно-ядрен паритет със Съединени американски щати. В резултат на това те гледаха на Съюз на съветските социалистически републики като на съперник, чиято идеология не възприемаха и в доста други връзки го третираха с неуважение, само че го уважаваха за силата.

Ако имаше различен човек отпред на Съединени американски щати, тогава може би кубинската ракетна рецесия щеше да приключи напълно друго, може би нямаше да седим тук през днешния ден. Но ориста сервира Джон Кенеди, който постъпи рационално, срещайки сериозна опозиция от редица свои съветници, министри и военни. Сега отпред на Съединени американски щати е потомство от хора, които не помнят доста добре Студената война. Тези хора имат вяра, че за Съединени американски щати, откакто завоюваха Студената война, не би трябвало да има ограничавания. И всяко ограничаване е изменничество на американските полезности и американските ползи.

Съветският съюз беше общество, което мъчно можеше да се назова потребителско. Хората живееха много непретенциозно, главното искане на хората към държавното управление беше да няма война. Днес виждаме консуматорско общество, хора, които обичат, желаят и знаят по какъв начин да живеят. И на което пречат разнообразни интернационалните рецесии. Това, от позиция на американските водачи, се разгръща върху забележителна част от държавния уред на Руската федерация. Затова те направиха избор не незабавно, а вследствие на неведнъж изпитване на нашите позиции, много мощно ни предизвикаха, без да чакат сериозна реакция. И отсам пристигна потреблението на ракети, доставени от Запада против нашите територии, както и изказванието, че тези ракети могат да бъдат употребявани и против Крим, защото той се смята за територия на Украйна. И доставката на все по-мощни и далекобойни средства за пердах. По създание те не имат вяра, че Русия ще може да даде сериозен отговор с стандартни оръжия и че Москва няма смелостта да употребява нуклеарно оръжие.

Но въпреки всичко в народите по света има инстинкт за самозапазване. Този инстинкт може да ни помогне този път, в случай че приказваме искрено за тези неща, без да плашим, тъй като заплашването няма да помогне, както и изнудването, тъй като изнудването може единствено да направи обстановката по-опасна.

И това, което може да помогне, е сериозен, професионален диалог за това, че задачата да се нанесе стратегическо проваляне на нуклеарна суперсила в най-чувствителния към нея район, т.е. в тази ситуация Украйна, води до нуклеарна война. Че нито една нуклеарна мощ не би се съгласила да бъде стратегически победена от друга нуклеарна мощ без най-малко опасността от потребление на нуклеарни оръжия. Освен това тези неща не зависят от желанието на хората, в това число и на тези, които вземат решения. И тук противниците ни започнаха доста рискова игра. Според мен обликът на нуклеарна рулетка е подобаващ в тази ситуация, обликът на въртящ се тъпан, в който се намира нуклеарен патрон и който непрекъснато се извива и спуска - този облик би трябвало да върне нашите съперници към по-реалистично разбиране на действителността.

Президентът неотдавна сподели, че СВО ни е дала грамаден скъп опит. Операцията би трябвало да се употребява не по-късно, а още в този момент, с цел да се приспособява, модернизира, поправя, усъвършенства и укрепи съветската система. Укрепването на възпирането е една от най-важните ни задания и не приказваме единствено нуклеарното въздържане.

Необходимо е, с цел да принуди врага да забави темпото на ескалация и да намерения накъде води тази ескалация. Да чму се даде да разбере, че тук няма да има облага за него, че би трябвало да мисли по какъв начин да излезе от тази обстановка.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР