Израелските сили навлязоха дълбоко в руините на северния край на

...
Израелските сили навлязоха дълбоко в руините на северния край на
Коментари Харесай

Израелските сили настъпват на север и юг в Газа

Израелските сили навлязоха надълбоко в руините на северния завършек на Газа, с цел да си възвърнат регион, в който твърдяха, че са победили " Хамас " преди месеци, оповестява " Ройтерс ".

Междувременно в противоположния завършек на анклава танкове и войски настъпиха през автомагистрала към Рафах.

Докато някои от най-интензивните боеве от седмици насам се водят както в северния, по този начин и в южния завършек на Газа, стотици хиляди палестинци още веднъж бягат в търсене на леговище, а филантропичните организации предизвестяват, че хуманитарната рецесия може внезапно да се утежни.

Израел дефинира завръщането на силите си на север, откъдето изтегли по-голямата част от войските си преди пет месеца, като част от стадия на " пречистване " за попречване на завръщането на бойци и уточни, че сходни интервенции постоянно са били част от проекта му. Палестинците настояват, че нуждата от продължаването на сраженията измежду разрушенията от предходни борби е доказателство, че военните цели на Израел са непостижими.

В Джабалия - най-големият от осемте лагера в Газа, издигнат преди 75 години за палестински бежанци от настоящ Израел - танкове се насочиха към сърцето на региона. Жителите описаха, че танкови снаряди са поразили центъра на лагера и въздушните удари са унищожили няколко къщи.

Израелските войски желаят да унищожават групировката " Хамас ", която разгласи, че се е заела с унищожаването на Израел. Тя нахлу в Израел на 7 октомври, умъртви 1200 души и взе повече от 250 заложници.

Броят на палестинските жертви във войната към този момент надвиши 35 000 души.

Здарвните управляващи в Газа обаче се притесняват, че под руините има още доста тела. Боевете опустошиха крайбрежния анклав и го тласнаха към тежка филантропична рецесия. Днес Министерството на здравеопазването в Газа предизвести, че здравната система е пред колапс заради дефицит на гориво за зареждане на генератори и коли за спешна помощ.

Палестинските здравни чиновници оповестиха, че досега са разкрили 20 тела на палестинци, убити при снощните въздушни удари против Джабалия. Десетки пък са били ранени.

В противоположния завършек на Газа - в Рафах, против границата с Египет - Израел ожесточи въздушните и наземните офанзиви в източните региони на града. При нападението починаха хора в бразилския квартал.

Миналата седмица Израел подреди на жителите да изоставен източната част на града, а през последните дни разшири тази заповед до централните региони. Това принуди стотици хиляди хора, множеството от които към този момент са разселени, да бягат в търсене на ново леговище.

Агенцията за подкрепяне на палестински бежанци на Организация на обединените нации (UNRWA) в Газа пресметна, че около 360 000 души са напуснали южния град, откогато израелската войска даде първата си заповед за евакуация преди седмица.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР