Министерството на външните работи на Република Северна Македония излезе с

...
Министерството на външните работи на Република Северна Македония излезе с
Коментари Харесай

МВнР на Северна Македония: Ще спазваме Преспанското споразумение с Гърция

Министерството на външните работи на Република Северна Македония излезе с позиция за Преспанското съглашение. Оттам удостоверяват „ твърдата решителност на страната за недвусмислено съблюдаване на конституционните разпореждания, както и на всички интернационално поети отговорности като цялостното съблюдаване на Споразумението за стратегическо партньорство сред РСМ и Гърция ".

„ През последните седем години двете прилежащи страни развиха извънредно високо равнище на политически разговор, което докара до неколкократно увеличение на икономическото съдействие и построяването на позитивни връзки сред хората. Тези изгоди доведоха до участието на страната в НАТО, започването на договаряния с Европейския съюз, както и надграждането на Стратегическото партньорство в Стратегически разговор със Съединени американски щати ", се споделя в позиция на министерството. Министерство на външните работи на РСМ прикани още за „ зоркост от страна на всички политически артисти, изключително на определените държавни чиновници ".

Оттам допълват, че поддържането на евроатлантическия курс на страната е главен стратегически интерес и поръчител за дълготрайната сигурност и непоклатимост на страната.

Припомняме, Преспанският контракт бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението постави завършек на дългогодишния спор за името на РСМ сред управляващите в Скопие и Атина.

На подписването участва и специфичният представител на Организация на обединените нации Матю Нимиц, както и висшият представител за външни работи на Европейски Съюз Федерика Могерини и комисарят за разширение Йоханес Хан.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР