Години наред заместник-министърът на отбраната на Русия Тимур Иванов живееше

...
Години наред заместник-министърът на отбраната на Русия Тимур Иванов живееше
Коментари Харесай

Защо Путин отстрани Шойгу? Драмата в Кремъл

Години наред заместник-министърът на защитата на Русия Тимур Иванов живееше на щат, парадирайки с достъп до вили, яхти и ролс-ройси в Сен Тропе.

Когато 48-годишният Иванов най-сетне беше задържан предишния месец и упрекнат в рушвет в огромни размери, анализаторите споделиха, че ножът виси и над неговия непосредствен съдружник и началник, министъра на защитата Сергей Шойгу.

Шойгу, един от най-старите съдружници на президента Путин, също не страни от лукса. Антикорупционните акции откриха през 2015 година, че той живее в комплекс в жанр пагода за £12 милиона отвън Москва, който е регистриран на неговата снаха и е издигнат върху земя, закупена от 18-годишната му щерка, с цел да прикрие собствеността, написа dnes.bg.

Откакто Путин стартира нашествието си в Украйна през 2022 година, въоръжените сили под управлението на 68-годишния Шойгу са обхванати от клюки за претрупаност и непросветеност.

Сега президентът се намеси, с цел да го в профил и да го размени с умел технократ в една от най-големите рокади през последното десетилетие. 65-годишният Андрей Белоусов беше първи вицепремиер и икономист, който в миналото е бил консултант на Путин.

Според анализатори неговата задача ще бъде да опъне юздите.

" Целта на Путин е да увеличи успеваемостта на производството на оръжие и оптимално да отговори на военните потребности, сподели Татяна Становая, старши помощник в Центъра за Евразия на Карнеги Русия, пред The Times. В този подтекст Белоусов е логически избор. "

Роб Лий, боен анализатор, сподели, че назначението е " евентуално отражение на персоналното доверие на Путин в Белоусов и нуждата от по-добър вътрешен управител на бюрокрацията на Министерството на защитата ".

Кремъл уточни, че Белоусов е индивидът за поста, защото военните разноски набъбнаха до 6,6 % от Брутният вътрешен продукт.

" Днес на бойното поле печели този, който е по-отворен към нововъведенията, по-отворен към практическото им потребление в борба ", сподели Дмитрий Песков, представител на Путин. " Така че е естествено на настоящия стадий президентът да е взел решение министерството на защитата да се управлява от цивилно лице. "

Самуел Бендет, специалист по съветската военна технология, означи, че Белоусов е " огромен мотор на създаването на домашни дронове и UAV [безпилотни летателни апарати], дружно с поддръжката на вътрешните високотехнологични проучвания и разработки ".

Назначаването на Белоусов значи, че Шойгу ще оглави Съвета по сигурността, отстранявайки дългогодишния секретар Николай Патрушев, някогашен шеф на Федералната работа за сигурност.

Това може също по този начин да предвещава " гибелта " на Валери Герасимов, шеф на генералния щаб на съветската войска. Бъдещите министри на защитата нормално желаят съдружник да бъде назначен в тази роля, макар че това може да не е по този начин по време на война.

Въпреки чувството, че е свален, Шойгу ще остане на високопоставена позиция като началник на съвета за сигурност. Това е метод Путин " да държи Шойгу близо, само че откъснат от " системата ", където намирането на различна роля би било предизвикателство ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР