Селото на банатските българи Бърдарски геран се подготвя за тазгодишното

...
Селото на банатските българи Бърдарски геран се подготвя за тазгодишното
Коментари Харесай

Белослатинското село Бърдарски геран се подготвя за „Фършанги“, вижте програмата

Селото на банатските българи Бърдарски геран се приготвя за тазгодишното издание на „ Фършанги “, научи BulNews. Това е карнавалният ден, предхождащ Великденските пости и отбелязван с карнавали в целия католически свят.
Жителите на белослатинското село Бърдарски геран са потомци на банатски българи, завърнали се в края на XIX и първата половина на XX век в остарялата си татковина. Празникът е завещание от вековни обичаи, с които се прогонват зли сили, прави се алегорично ликвидиране и стартира упованието на Великден. Всеки се маскира както пожелае – най-често дамите се вършат на мъже, мъжете се обличат в женски облекла, има дяволчета, феи, има приказни герои и въобще всевъзможни облици.
Тазгодишният фестивал е плануван за 26 февруари. Откриването е в 10 часа, на дребния площад при самолета. Минути по-късно празнично шествие ще огласи централните улици в селото. В 10.30 часа е пресъздаването на обичая „ Бърборене “ пред Етнографския музей на Бърдарски геран.
За „ Фършанги “ в „ Банатска соба “ се подготвят банатски специалитети – кълбъсъ, пушена сланина, рибици, джумерки, които всеки може да опита и да си закупи от тях. Ще има и занаятчийски базар.
За събитието идват участници от други места и доста посетители, с цел да се допрян до банатската просвета.

*Снимката е илюстративна
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР