Село Любовище се намира на около 20 километра от най-малкия

...
Село Любовище се намира на около 20 километра от най-малкия
Коментари Харесай

В мелнишкото село Любовище отбелязват празника на виното и любовта

Село Любовище се намира на към 20 километра от най-малкия град в страната Мелник - регион, който се слави с производството на едни от най-хубавите ни виновност. Местните поданици одобряват 14-ти февруари, като двоен празник на тяхното село.

Любовище, Сандански

Впечатление още на входа на селото прави тунелът издълбан от локалните поданици. Казват, че той отделя Любовище от забързаното всекидневие и света на суетата, а другата страна на тунела се усеща единствено успокоение, тишина и обич ".

В Любовище през днешния ден живеят единствено 16 души. Сватба не е имало повече от 15 години, само че дребното останали поданици съхраняват традициите и не престават да описват митове за името на селото.
Борислав Анаудов, кмет на Любовище: Една мома Люба се е казвала, селото било на две елементи. Живяла тя в едната и нещо станало и залегнала и хората, очаквали да почине само че станало знамение и Люба се посочила и хората като я видели викали „ Люба - вижте, Люба - вижте " и от там името на селото. "
Хората тук споделят, че виното и любовта за тях постоянно са били свързани, тъй като селото им е знак и на двете.
Детелина Маламова: Без обич няма вино и вино няма без обич.
За всеки празник локалните поданици се събират под беседката в центъра на селото. Наричат я локалния парламент, за какво под нея взимат и най- значимите решения за Любовище.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР