Село Доспей се намира на около 3,5 км от град

...
Село Доспей се намира на около 3,5 км от град
Коментари Харесай

Село Доспей – святото място на Паисий Хилендарски - СНИМКИ

Село Доспей се намира на към 3,5 км от град Самоков

Село Доспей се намира на към 3,5 км от град Самоков и е едно от най-старите селища в подножието на Лакатишка Рила. Смята се, че точно Доспей е родното място на основателя на „ История славянобългарска “ Паисий Хилендарски, а в гробницата „ Свети Никола “ в Самоков е заровено тялото му.

 Село Доспей – святото място на Паисий Хилендарски

Тези изказвания се удостоверяват както от локалното поверие, записано още от Константин Иречек и Марин Дринов директно след Освобождението на България от турско иго, по този начин и от самия Паисий Хилендарски, който в своята „ История славянобългарска “ споделя легендата за цар Иван Шишман, отбелязвайки, че е от Самоковска епархия, което историците и паисиеведите поясняват като територия, обхващаща всички селища, а не както е главното ѝ значение – църковноадминистративна единица (град), ръководена от архиерей. Освен това езикът на „ История славянобългарска ” е непосредствен със самоковския диалект.

 Село Доспей – святото място на Паисий Хилендарски

В селото има и монумент на Паисий Хилендарски.

Въпреки, че хилендарският духовник е една от най-популярните български исторически персони, към неговата биография има голям брой загадки и несъгласия, като родното му място продължава да провокира разногласия и до през днешния ден. Според жителите на Доспей и разнообразни историци той е роден точно в селото. Там има и монумент в негова чест, а кметството и читалището носят името „ Отец Паисий “.

 Село Доспей – святото място на Паисий Хилендарски

В селото живеят към 570 души, преди време са били към 800. Местните поданици описват, че главният им занаят е развъждането на картофи, само че през днешния ден малко на брой са тези, които го вършат.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР