Производителите и общинското ръководство на Кюстендил изразяват силно желание за

...
Производителите и общинското ръководство на Кюстендил изразяват силно желание за
Коментари Харесай

За защита на реколтата от градушки: Производители от Кюстендил искат среща с Министерството на земеделието

Производителите и общинското управление на Кюстендил показват мощно предпочитание за създаване на ракетна площадка за битка с градушките, която да защищава овощните насаждения в района. Известен като овощната градина на България Кюстендил е уязвим на климатични промени , които заплашват реколтата от череши, ябълки, круши, сливи, кайсии и праскови, както и разнообразни зеленчуци. Градушките, които се случват съвсем всяка година, нанасят съществени вреди , като повреждат плодовете до степен, че те загниват и стават неизползваеми за продажба.

Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов възнамерява среща с Министерството на земеделието, с цел да разиска нуждата от сходна отбрана.

„ Климатичните условия се променят, климатът се променя. Преди години може да не е имало потребност, когато е картографирано. Към днешна дата има потребност. Доказателство за това е съществуването на частен вложител, който си построи за неговия черешов масив такава система, която е с газови ракети, и съумява да защищити по-голяма част от своята градина. Това е показателно, че тук към този момент има потребност, имаме статистика и от Агенцията по метрология, където се вижда интензитета на градушките. За нас е извънредно значимо, защото застрахователите бягат от отговорност да изплащат ” , изяснява кметът на града пред „ NOVA “.

Зам.-директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Сотиров поддържа самодейността , като отбелязва, че застрахователите постоянно отхвърлят да изплащат компенсации за повредената продукция с аргумента, че тя може да се употребява за произвеждане на ракия.

„ Най-често споделят „ Вие потърпевшата годишна продукция ще я предадете за ракия, и отново ще имате някакви доходи. Това не е стопроцентова вреда ”. Но никой не купува унищожени плодове ”, безапелационен е той.

През последните няколко години вреди предизвикват даже и дъждовете, тъй като се изсипват в прекомерно огромни количества в най-неподходящия за черешите интервал. Това поврежда плодовете и те загниват. А в случай че се изсипе и градушка, цялата акция се обрича на неуспех.

Изграждането на ракетна площадка за битка с градушките в Кюстендил е от основно значение за опазване на реколтата и застраховане на приходите на локалните земеделци . Това изисква поддръжка от държавните институции и съответна политика за справяне с климатичните опасности. Време е за съответни дейности в поддръжка на производителите и отбраната на техния труд.

Между фантазия и действителност: Истината за бързото печелене на пари и популярност

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР