Само за седмица от началото на кампанията – партиите събраха

...
Само за седмица от началото на кампанията – партиите събраха
Коментари Харесай

Само за седмица от началото на кампанията – партиите събраха 310 000 лева от дарения


Само за седмица от началото на акцията – партиите събраха 310 000 лв. от дарения. Четирима претенденти с най-крупни суми за вота 2 в 1.

Около 310 000 лв. от дарения са събрали за седмица партиите и обединенията от началото на предизборната акция за вота 2 в 1 на 9 юни. Това сподели инспекция на „ Телеграф “ в регистъра на Сметната палата, където всяка една групировка е длъжна да разгласява средствата, които получава от физически лица или от самите претенденти.
Към момента средствата за евровота са относително скромни – близо 46 000 лв.. От името на нормално физическо лице има единствено едно подаяние. То е в размер на 5000 лв. и е за „ Солидарна България “.

Сумата, дадена от кандидати за Европейския Народното събрание, е близо 41 000 лв.. Даренията са пет на брой, само че три от тях са направени от Даниел Лорер от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ). Той е отделил от джоба си малко над 39 000 лв.. Когато средствата са над една минимална заплата, се подава и декларация за техния генезис.

От тази на Лорер излиза наяве, че е получил парите от продажба на парцел през 2023 година

Близо 264 000 лв. все още са даренията за вота за Народно заседание. Симпатизантите на разнообразни обединения са дали към 67 000 лв., а самите претенденти за депутати – над 197 000 лв..  Всеки от тях може да го направи под формата на пари в брой или като заплати дадена услуга – за билборд, за наем или за реклама да вземем за пример.

Най-голямата сума от гласоподавател за парламентарния избор е в размер на 15 000 лв. за акцията на ПП-ДБ. Трима са кандидатите за Народното събрание, които са отделили най-крупни средства за финансиране на акцията си за Народно събрание.

На първо място е някогашният районен министър Андрей Цеков, който води листата на ПП-ДБ в Благоевград, а за задачата той е отделил 30 000 лв., които е икономисал от заплати. Пак толкоз, само че на три равни вноски, е дарил и Венко Сабрутев, който е 6-и в листата на ПП-ДБ в 23 МИР в столицата.

И двамата са показали, че парите са им от спестявания от заплати. Първият – като министър, а вторият – като народен представител. Георги Кадиев, който този път ще се бори да прекрачи прага на Народно събрание от листата на „ Солидарна България “, е дал 29 000 лв..

Като източник на средствата е показал получени дивиденти.

Освен тях 10 000 лв. е дал и депутатът от Има Такъв Народ Станислав Богдански, който е втори в листата в Благоевград.

Социалистите Георги Свиленски и Христо Проданов са дарили по 8913 лв.. Малко над 8790 лв., само че не кеш, а за билборд, е дал и Йордан Иванов от ПП-ДБ. Кандидати за депутати от дребната групировка „ Български гласъ “ са създали всеобща акция по дарения – над 38 на брой, със суми сред 350 и 900 лв..

По традиция ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи не събират дарения. Към момента такива не са отчели и „ Възраждане “.

От останалите парламентарни партии Българска социалистическа партия е получила близо 28 000 лв., Има Такъв Народ са с малко над 10 000 лв.. Най-много средства са събрали от ПП-ДБ – близо 140 000 лв..
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР