Над 60 музея и галерии от 25 области в страната

...
Над 60 музея и галерии от 25 области в страната
Коментари Харесай

Над 60 музея и галерии в страната участват в Нощта на музеите

Над 60 музея и галерии от 25 области в страната се включват в самодейността Нощ на музеите. Тематични изложения, концерти, разнородни арт прояви и специфични събития ще бъдат с вход свободен на 18 май.

Европейската нощ на музеите се провежда за първи път през 2005 година от френското Министерство на културата и единствено за няколко години самодейността се популяризира сполучливо из цяла Европа, като България се включва още в първото издание. Целта на събитието е да се увеличи информираността за ролята на музеите в обществото и запознаване с културното завещание.

Област Пловдив също се включва в Европейската нощ на музеите. Етнографският музей в Пловдив ще покаже изложбите " Времето на алафрангата " и " Акварели от Южна Африка и Зимбабве ", а Регионалният археологически музей ще означи самодейността с откриването на експозицията " Открития 2023. Тайните зад находките ". Националните музеи " Христо Ботев " в Калофер и " Васил Левски " в Карлово ще предложат на посетителите както непрекъснатите си експозиции, по този начин и със специфични събития като представяния на книги и концерти.

В Международния ден на музеите 18 май Градска художествена изложба – Пловдив ще посреща гости гратис във всички свои здания с непрекъснати експозиции, както и в две от залите си с краткотрайни изложения.

Тази година празникът съответствува и с Европейската нощ на музеите и галерии, която се провежда по същия мотив постоянно в събота вечер.

С удължено работно време от 10:00 до 22:00 часа ще приема гости Зала „ 2019 “ на ул. „ Гладстон “ 32, където ще може да се прегледа огромната юбилейна галерия „ Литийно “ на скулптора Цвятко Сиромашки. Публиката ще има опция и да се срещне с създателя сред 19 и 20 часа.

Живописецът Илия Желев също ще поддържа връзка персонално с фенове сред 19 и 20 часа на първия етаж в Залите за краткотрайни експозиции (ул. „ Княз Александър I “ 15). Неговата живописна галерия ще може да се види до 22 часа изцяло гратис.

В същата постройка на втория етаж налична за ценители ще бъде и изложбата „ Православните настойници на Европа “ на софийската художничка Милена Велчева.

От 10:00 до 22:00 часа ще работи с вход свободен и Постоянна експозиция „ Икони “ на ул. „ Съборна “ №22.

В огромната Постоянна експозиция на ГХГ-Пловдив на ул. „ Съборна “№14А, която ще е отворена от 10:00 до 22:00 часа, ще гостува изкуствоведът доктор Пламен Петров, шеф на Художествена изложба – Казанлък. Той е подготвил лекция на тематика: „ Българските музеи и съвремието, в което не съумяваме да пристъпим. Случаят „ Къща – музей „ Ненко Балкански “. Тя ще стартира в 19 часа.

В Художествената изложба " Борис Христов " във Варна жителите и гостите на града ще могат да видят над шест изложения и да посетят разнообразни концерти и работилници.

В Регионалния исторически музей на Бургас посетителите ще могат да прегледат пана с орхидеи, изложбата " Рисувана керамика от Аполония ", както и исторически и етнографски експозиции. Ето и подробния лист със събития:

Археологически музей (бул. „ Алеко Богориди “ 21) - от 18:00 до 00:00 часа

Откриване на изложбата „ Панагюрското златно богатство “ – музейно копие, гостува Национален исторически музей – София. След представянето му в Дубай, копието на Панагюрското богатство ще бъде експонирано в зала „ Трезор “ на Археологически музей – Бургас от 18 май до 30 август 2024 година. Представени са всичките девет съда от съкровището, направени от 23-каратово злато – общо малко над 6 кг. Украсата е със подиуми от древногръцката митология, като са изобразени редица божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Херакъл, Тезей, Парис, амазонки, вакханки и сфинксове.

„ Рисувана керамика от Аполония – Созопол “ е втората галерия, която представяме в зала – трезор на Археологическата експозиция на РИМ – Бургас. Тя ще гостува до 30 април 2025 година Съдовете са от богатата сбирка на Археологически музей – Созопол. Върху показаните съдове са изобразени редица религиозни, митологични и епически подиуми. Особен интерес съставляват другите форми на керамичните съдове. Акцент в изложбата е статуарна сцена с пируващи сатири.

„ Домонетни и монетни парични форми през вековете “ е третата галерия, която е експонирана в зала „ Трезор “ на Археологическия музей. В нея са показани медни слитъци от бронзовата ера, стрели-пари от архаичната ера, златни гръцки и македонски статери, гръцки тетрадрахми, римски златни солиди и денари, византийски златни номизми, български грошове, златни османски и сребърни монети, венециански дукати, австрийски и нидерландски льовенталери. По създание, изложбата наблюдава историческото развиване на паричните средства до XVIII в.

Етнографски музей (ул. „ Славянска “ 69) – от 18:00 до 00:00 часа

Изложба „ Старият Бургас през погледа на доктор Мелконян “. Тя е част от едноименен план на Регионален исторически музей - Бургас, утвърден и финансиран от Министерство на културата. Чрез фотоси, документи, предмети и експонати от фонда на музея е разказана историята на града в интервала 1930 – 1945 година, както и персоналната история на самия доктор Магърдич Мелконян.

От 18:30 часа, в двора на Етнографската експозиция, бургазлии и гостите на града ще могат да се насладят на концерта на Бургаския духов оркестър под управлението на диригент Атанас Камиларов.

От 19:15 часа в Етнокухнята на музея ще бъде изпълнена кулинарна проява. Директорът на музея доктор Милен Николов ще сготви свинско с лапад, зелен лук и гьозум по остаряла котленска рецепта.

Исторически музей – (ул. „ Лермонтов “ 31) - от 18:00 до 00:00 часа

Изложбата „ Елате да живеем за нашите деца “ на Национален музей на образованието може да бъде прегледана в залите на Историческия музей. Снимковият материал в изложбата обгръща интервала от първите изявления по тематиката за предучилищното обучение от Възраждането и наблюдава пътя на развиване до през днешния ден. Музейният роман дава информация за международните педагози Фридрих Фьобел, Уилям Килпатрик, Мария Монтесори, Овид Декроли и техните достижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Представени са и видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други, които също оказват значима роля за предучилищното образование у нас.

Ще бъде показана и презентация от ДА " Архиви " обвързвана с развиването на предучилищното обучение в гр. Бургас.

Природонаучен музей (ул. „ Константин Фотинов “ 30) - от 18:00 до 00:00 часа

Гостува изложбата „ Записки по българските орхидеи “. Тя показва мемоари и рисунки на Любен Домозетски от неговите научни пътешествия из разнообразни региони на България. С молив и бои в ръка създателят систематизира наблюденията си в ръкопис, който показва с малко изложение и рисунки всички диворастящи типове орхидеи в България. Освен оповестените и известни за страната типове, Домозетски включва още няколко открити за първи път в страната орхидеи.

Музей „ Старинен Несебър “

Изложбата „ По облеклата посрещат “ показва 21 обичайни костюма от Източна Стара планина, Странджа и Бургаското поле от XIX и нач. на ХХ в. от фонда на Регионален исторически музей - Бургас. Изложбата ще бъде експонирана в новия Етнографски музей на Несебър от 15 май по случай Нощта на музеите, и ще остане там през летния сезон.

Регионалният исторически музей във Велико Търново , както и художествената изложба " Борис Денев " също ще се включат в Нощта на музеите с непрекъснати експозиции и специфични събития, а Историческият музей в Бяла църква ще запознае посетителите с живота на Райко Даскалов и Цанко Церковски.

Русе се включва в Европейската нощ на музеите с многообразие от събития за деца.

Регионалният музей и Художествената изложба в Стара Загора ще предложат на посетителите над 10 изложения и над 20 специфични събития:

АНТИЧЕН ФОРУМЕН КОМПЛЕКС „ АВГУСТА ТРАЯНА “

18 май /9:30 – 17:00/ и 19 май /10:00 – 13:00/ - Първи фестивал на Античността и Средновековието „ От Августа Траяна до Боруй “. Възстановки на занаяти, обичай, обичаи и бойно снаряжение /по обособена програма/

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СТАРА ЗАГОРА, 19:00 – 23:00

Малка изложбена зала

Изложба „ За достойнството и славата на България ”. Изложбата показва 142 мостри на български ордени, знаци, почетни звания и медали от 1878 до 1991 година от фондовете на Регионален исторически музей " Стою Шишков " – Смолян.

IV-то експозиционно равнище

19:30 - Откриване на галерия „ Накитите през хилядолетията “. Изложбата включва достоверни украшения от фондовете на РИМ-Стара Загора от праисторията до съвремието.

19:45 - Връчване на свидетелства на донорите на музея за 2023

20:00 – 22:00 - Детска работилничка за украшения от мъниста

Антична улица

Игрови модули „ Антична мозайка “ и „ Антична архитектура “

Лапидариум

20:30 - Балет на Държавна опера – Стара Загора в „ Европейска нощ на музеите “

АРХИТЕКТУРЕН КОМПЛЕКС „ МУЗЕЙ НА РЕЛИГИИТЕ “, 19:00 – 23:00

19:30 - Концертна стратегия на Смесен хор „ Родина “ и Дамски камерен хор „ Da capo “ при НЧ „ Родина – 1860 “

20:00 – 22:00 - Детско ателие по иконопис със Зорница Иванова и доктор Илиана Димова, преподаватели в Неделното учебно заведение при храм„ Света Троица “

Изложба „ Икони от Добруджа ”. Изложени са произведения, мостри на възрожденската иконопис в интервала XVIII-XIX в. от фондовете на Регионален исторически музей – Добрич.

КЪСНОАНТИЧНА МОЗАЙКА ОТ ЧАСТЕН РИМСКИ ДОМ, 19:00 – 23:00

19:00 – 23:00 - Отворена за посещаване

МУЗЕЙ,,ЛИТЕРАТУРНА СТАРА ЗАГОРА "

18:00 - Прожекция на документален филм за Мара Шопова и среща със основателите на кино лентата.

КЪЩАТА МУЗЕЙ „ ГЕО МИЛЕВ “

19.00 - Детско – юношеската студия за театрални изкуства „ Allegra “ ще показват спектакъла „ Стихове по Гео Милев “

20.30 - ЛУДИ ПИПИРУДИ - авторски комичен театър. Римувани истории, които Павлина Йосева и Рада Цонева основават.

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ - СТАРА ЗАГОРА, 19:00 – 23:00

Голяма зала

Представителна експозиция „ Българска живопис ”, сбирка от фонда на ХГ Стара Загора

Дигитални изложения „ Старозагорските хали ”, „ Стара Загора в картини “ и „ Българска графика ”

Западна зала

Изложба „ Мащерка ” - модерна живопис на АНТОН АНТОНОВ

Камерна зала

Представителна галерия „ ТРЕВНЕНСКА ШКОЛА. ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН, ДЪРВОРЕЗБА, ИКОНОПИС “ на Национална гимназия за приложни изкуства - Трявна.

Зала „ Икони “

Представителна експозиция „ ХРИСТИЯНСКО ИЗКУСТВО ” – сбирка от фонда на ХГ – Стара Загора

19:30 – 21:00 - Творческо ателие за деца „ ТАЙНАТА РИСУНКА ” с музейните педагози и уредниците на ХГ-Стара Загора.

Голяма зала

19:15 – 19:30 - Концерт на дамски хор „ DA CAPO ” при читалище „ Родина-1860 “ Стара Загора.

19:35 – 19:50 - Изпълнения на детско-юношески национален хор „ ЖАРАВА “ при читалище „ Родина-1860 “ Стара Загора.

20:00 – 20:30 - Музикалните гении от вокална студия „ УСМИВКИ ” при читалище „ Родина-1860 “ Стара Загора.

20:30 – 21:30 - LITTLE PICTURES OF LIFE – авторски план на композитора и пианист Милен Кукошаров с присъединяване на Кристиян Чернев (виолончело).

21:30 – 22:30 - MOON RIVER - концерт в осъществяване на Борис Тасков и Трио „ Арте плюс ” Мануела Манолова (пиано), Кейко Танака (флейта) и Милена Иванова (цигулка).

Община Сливен за следващ път се включва в Европейската нощ на музеите, която тази година се отбелязва на 18 май.Официалното разкриване е планувано за 18 часа пред Регионален исторически музей „ Д-р Симеон Табаков “. Със свои осъществявания група „ Монолог “ при Профилирана филантропична гимназия „ Дамян Дамянов “, с началник Виолина Попова ще поздравят присъстващите. В събитието ще се включи детски танцов състав „ Яворче “ от Средно учебно заведение „ Пейо Крачолов Яворов “, с началник Таня Русев. Ще има и игра „ Открий, снимай и показа “, за която са планувани награди с лотария за участниците.

РИМ „ Д-р Симеон Табаков “ и реновираната Къща музей „ Хаджи Димитър “ ще бъдат отворени за гости с „ вход свободен “ от 9 до 23.30 часа.

Художествена изложба „ Димитър Добрович “ също се включва в интернационалната самодейност. Обектите на галерията ще бъдат отворени гратис за всички поданици и посетители на града от 16 до 23.30 часа.

В къща „ Миркович “ от 18 до 20 часа ще има креативна работилница за деца. Там може да бъде прегледана непрекъсната експозиция „ Старият Сливен “ на художника Добри Добрев. Има и галерия графики на Дешка Денева – илюстрации по творби на Цоньо Калчев от книгата „ Пей ми, славею чудесни “ – юбилейно издание във връзка 150 години от рождението на поета.

В зала „ Сирак Скитник “ от 19.30 часа ще бъде показан театър на Димитър Тодоров „ Рибарят и златната рибка “ – радостна приказка в рими за децата ни обичани. Смешно, цветно и без досада, само че най-после със поука. Изложени са и непрекъснати експозиции „ Българско изкуство XIX – XXI век “ и „ Християнско изкуство “

В Узунова къща е изложбата от илюстрации на Кирил Златков – притежател на Националната премия „ Константин Константинов ”, категория „ Илюстратор ” за 2023 година. Изложбата е част от програмата на XXVI Национален фестивал на детската книга и конкурс „ Щастието е допустимо “. Присъства и непрекъсната експозиция „ Западно европейска графика IX – XX век “.

От Националния музей на текстилната промишленост също са планували богата стратегия за своите гости. В 17 часа стартира срещата с създателите на книжката „ Майсторът на платовете “. От 18 часа стартира панелът „ Споделени мемоари “ – описват порасналите участници в основаването на рисуваните епизоди. В 20 часа посетителите ще могат да се включат в демонстрации по ръчно предене. През цялото време от 17 до 22 часа могат да бъдат прегледани и непрекъснатите експозиции на музея.

Входът за гости и на Антична цитадела „ Туида “ ще бъде отворен свободно от 18 часа.

Богата стратегия за събитието е подготвил и Регионалният исторически музей в Благоевград - три изложения, два концерта, куклен театър и шест работилници за деца.

Не по-малко богата е и програмата на Перник , където Регионалният исторически музей и неговите филиали канят на седем разнообразни изложения и няколко работилници и ателиета.

За 16-ти път Регионален исторически музей “Стою Шишков ” в Смолян ще означи Европейска нощ на музеите, която ще се състои на 18 май, събота. На нея ще бъде маркирана 20-годишнината от покоряването на връх Еверест и гибелта на смолянският планинар Христо Христов.

В програмата са включени още: Музейно кино- " Талай Сагар – сред светлината и сянката " от 18.00 ч.,

„ Бяла пелена “ – рецитал на Борис Хаджийски и Саша Георгиева-пиано от 19.00 ч. От 19:30 часа ще стартира и „ Памет за Христо Христов “ – разкриване на галерия статуи, рисунки, фотоси и артефакти.

Следва „ Музикални посвещения “ от 20.30 часа с Джаз концерт на Джаз квинтет Велека Цанкова(вокал), Димитър Льолев (саксофон), Станислав Арабаджиев (пиано), Калина Андреева (контрабас), Никола Горялов (барабани), DJ Руси, Брейкинг скуул Слипуокинг крю и Дръмс - Никола.

Вход свободен.

Подробна стратегия на събитията във всички градове, които се включват в Европейската нощ на музеите, можете да видите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР