Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ продължава с успешните

...
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ продължава с успешните
Коментари Харесай

ИАРА проведе успешни акции срещу бракониерите: Заловиха нарушители с електроуреди за улов

Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури /ИАРА/ продължава с сполучливите си акции против бракониерите , осъществени през миналите седмици. Инспекторите са хванали извършители в разнообразни акватории у нас.

Акция ИАРА. Снимка: ИАРА, Facebook

В региона на язовир „ Александър Стамболийски “ хванаха извършител с електрическо устройство за улов на риба. При инспекция на автомобил от полицейски екип на РУ-Севлиево в региона на язовир „ Александър Стамболийски “ откриха водач, който транспортира устройство за улов на риба с електрически ток. Служителите от Териториално звено-Габрово при бранш Велико Търново към ИАРА сформираха на лицето АУАН. В хода на инспекцията иззеха устройството за улов на риба и такъми към него. ИАРА припомня, че превозването на хрилни мрежи и устройства за електроулов в транспортни и плавателни средства от лица, които не имат надлежно позволение е безусловно неразрешено и се санкционира от закона.

ИАРА направи поредност от инспекции в региона на язовир „ Жребчево “ . След осъществено наблюдаване и инспекция от чиновници към браншове „ Рибарство и надзор “ – Сливен и Стара Загора в акваторията на язовир „ Жребчево “, в местността „ Лъката “ хванаха три лица да правят лов на риба чрез „ търмъчене “. На лицата бяха формирани 3 броя АУАН. В хода на продължителна инспекция екипите хванаха извършител пренасящ мрежен рибарски апарат вид „ сетка “. При опит на лицето да избяга от инспекцията беше хванат и формиран АУАН. В следващо наблюдаване на язовир „ Жребчево “ в местността „ Запалня “ беше забелязано лице, извършващо лов на риба с рибарски апарат вид „ серкме “. На лицето сформираха АУАН. От инспекциите инспекторите иззеха риболовни уреди: 1 брой „ харпун “; 1 брой мрежа „ сетка “; 1 брой въдичарски комплект; 1 брой „ серкме “. Уловената риба типа шаран /3 кг/ беше върната във водата. Съставени бяха 5 броя АУАН и 1 броя отчет за осъществена инспекция.

В региона на Хасково хванаха извършители с електроуреди за улов на риба. При взаимна акция сред чиновници на ИАРА-Хасково и Групово дело „ Гранична полиция “ по река Тунджа, наоколо до Водноелектрическа централа село Устрем, Община Тополовград бяха хванати двама извършители, извършващи улов с електронен апарат. Екипите иззеха два броя механически устройства за улов на риба с електрически ток, 1 брой кепче, 1 брой батерия, 1 брой гумена лодка и 40 кг риба от типа шаран. На нарушителите бяха формирани 2 броя АУАН.

Акция ИАРА. Снимка: ИАРА, Facebook

ИАРА откри 4 броя мрежи в река Дунав . При осъществени рутинни инспекции от чиновници към бранш „ Рибарство и надзор “-Плевен на река Дунав /при р.к.597-570/ откриха 4 броя немаркирани стационарни хрилни мрежи, с обща дължина 380 метра и сложени в работно състояние във водата от незнайни извършители. На остров Градина беше открита 1 брой немаркирана хрилна мрежа, оставена суха и в касетка. Мрежените риболовни уреди бяха конфискувани. Екипите върнаха назад във водата уловената в тях риба.

ИАРА сформира четири акта за нарушавания в язовир “Батак “ . В офиса на ИАРА-Пазарджик към бранш “Рибарство и надзор “-Пловдив беше получен сигнал за бракониерски улов на риба от типа „ шаран “, реализиран от 2 лица в региона на язовир “Батак “, местността „ Скъсаният път “. Инспекторите неотложно посетиха посоченото място, като в това време желаеха подпомагане на полицейски чиновници от ПУ “Батак “ към РУП на МВР-Пещера. При идване на място двама служители на реда заловиха нарушителите и беше открито, че лицата са уловили 3 броя риби от типа “шаран “, с общо тегло 26 кг, като за задачата са употребявали риболовни такъми за улов на щука, само че с противозаконната техника за улов „ косене “ /търмъчене/. На база откритата на място фактическа конюнктура и показанията на очевидеца сформираха общо 4 броя АУАН. Екипите върнаха уловената риба назад във водите на язовир “Батак “.

Акциите на ИАРА против бракониерите ще продължат. Всеки, който види извършител, може да подаде сигнал на тел. 112 . Служителите на ИАРА не престават да молят за съблюдаване законовите правила при осъществяване на любителски лов на риба.

Успешна акция на ИАРА: Извадиха 19 бракониерски мрежи от езерото Вая

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР