Над 30 музея и галерии отварят врати срещу свободен вход

...
Над 30 музея и галерии отварят врати срещу свободен вход
Коментари Харесай

Европейската нощ на музеите и галериите: Над 30 обекта във Варна с вход свободен тази вечер

Над 30 музея и галерии отварят порти против свободен вход в Европейската нощ на музеите, която ще се организира довечера, 18 май.

В тази нощ музеи, галерии, креативен работилници и различни арт и културни пространства, дават опция на огромен брой гости да се срещнат от близко с културното завещание и разнообразие на изкуства,, напомня Moreto.net

Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е формалния старт на летния туристически сезон, който Община Варна отбелязва с концерт - театър “И лятото пристигна “ за жителите и гостите на Варна. В концерта ще вземат участие известни български реализатори, DJ и симфоничен оркестър, входът е свободен, мястото е входа на Морската градина, а началният час – 19:00.

Други акценти в програмата са обичайния концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили от 18:00 часа във Военноморски музей, изложбата " Ордените на 8-ми Пехотен крайморски полк " в Музей на Възраждането, акапелното осъществяване на солисти от Държавна опера Варна в Археологически музей, откриването на изложбата " Емоционална декомпресия " в Дом на архитекта от 20:00 часа.

Особено богата на събития е програмата на галериите . В ГХГ „ Борис Георгиев “ с изключение на непрекъснатата експозиция посетителите ще могат да видят пет гостуващи изложения. Творческа работилница за посетителите е проведена от Галерия за графично изкуство, а в богатата стратегия на градската изложба са включени и музикални осъществявания на възпитаници от НУИ „ Добри Христов “, както и клавирен концерт на Борил Христов, възпитаник във варненското учебно заведение по изкуствата.

Варненци и гостите на града ще имат опцията да посетят откриванията на три изложения на варненски художници. От 18:00 часа в изложба ЖарАрт ще открият независима галерия на Светослава Георгиева. В същия час в Художествен музей „ Георги Велчев “ се открива изложбата на Антония Колева – Нитра, а от 19:00 часа в изложба Ларго, тази на Калоян Илиев – Кокимото. Последните две изложения са част от програмата на идното второ издание на Форум за модерно изкуство БУНА, който започва във Варна на 24 май.

Още акценти от програмата на галериите във Варна са две литературни четения и представяния на книгите на Анастасия Стоева и Теодора Станкова в изложба Папийон, показване на Клементина Манчева - илюстратор и Росица Бърдарска – публицист и тяхната взаимна книга за деца „ Приказки на една кука ” в изложба Арт Маркони и показване на сбирка акварели на Димитър Стефанов – Слънчо в изложба Вива.

Алтернативните културни пространства също ще предложат забавни прекарвания на публиката като демонстрации на тъкане на водоравен стан в тъкачница Дзев студио, работилничка за изобразяване на приказни герои за деца в Студио Мукава, сказка на тематика моделиране на модерни бижута в изложба Наири и диалог на тематика “Екология в актуалното изкуство ” в РеБонкърс.

Събитието се провежда от Община Варна, Фондация за изкуство „ Йордан Петков “ и Сдружение „ Таляна “, в партньорство с Френски институт в България.

Пълната стратегия може да
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР