Селекционерът на Българския национален отбор по баскетбол за Мъже Росен

...
Селекционерът на Българския национален отбор по баскетбол за Мъже Росен
Коментари Харесай

Росен Барчовски: Гордея се с това, че поне съм се доближил до успехите на моите родители

Селекционерът на Българския народен тим по баскетбол за Мъже Росен Барчовски даде изявление за предаването " Арена спорт " по-малко от месец преди началото на Европейското състезание.

Барчовски разкри, че преди всичко се усеща горделив от обстоятелството, че се доближил до триумфите на своите родители - Цвятко Барчовски и Ваня Войнова.

" Майка ми и татко ми бяха положителни баскетболисти с триумфи във към този момент далечното минало. Нормално беше децата им, аз и сестра ми, също да тръгнем по техния път. Гордея се с това, че най-малко съм се доближил до триумфите им, тъй като те са недостижими. Те са европейски първенци и клубни, и национални, само че изпитвам вътрешна горделивост. Очевидно съм взел нещо от тях ", стартира Барчовски.

По-малко от месец преди старта на Евробаскет 2022 българският селекционер разкри, че отбора към момента не е бил превзет от предстартовата тресчица.

" Все още не е пристигнала предстартовата тресчица. И аз, и момчетата сме спокойни. Ще се появи като наближи самото състезание. 11 години е доста огромен интервал. Това на процедура е кариерата на един играч. Преди европейските шампионати бяха на две години, а в този момент са на четири. Не успееш ли да се класираш един път или два пъти се губи цяло потомство, което не може да усети страстта от сходен конгрес. Аз съм бил и като играч, и като треньор. Чувството е неповторимо ", показа селекционерът на " лъвовете ".

Барчовски, който за трети път в своята кариера ще води България на еврофинали, разкри, че фантазията му е тима да преодолее груповата фаза.

" Искам да стоим равностойно. Не желая да имаме мачове, в които ни вършат доста огромна разлика. Разбира се, това е допустимо да се случи и на най-хубавите. Мечтая си да излезем от групите, само че за това ще са нужни най-малко две победи или даже три. Много желая да отидем до Берлин и да изиграем най-малко един мач там. Това ми е фантазия ", съобщи Росен Барчовски.

Българският селекционер показа още и какво ще бъде нужно на тима, с цел да реализира своите цели.

" При мен боязън няма, претърпял съм го. Видял съм, че когато си квалифициран добре, първичните страхове са неоправдани. Опитвам се да вдъхна тази убеденост и на играчите и мисля, че ще съумея. Най-важните неща са няколко. Първо, да сме здрави. Срещу това и най-голямата мощ не може да се бори. За да сме равни против другите тимове, би трябвало да ги превъзхождаме в подготовката. Затова упражняваме по три пъти дневно и им е тежко на играчите. Тактически би трябвало да сме готови също доста добре ", разяснява Барчовски.

Накрая експертът приказва и за това какво е да работиш с състезател като Александър Везенков и какъв брой е значим той за тима.

" С Везенков тимът е доста друг и то се видя на мача с Литва. Преди години победихме Франция още веднъж с негово наличие. Това, което хората не виждат е неговото държание по време на подготовката. Неговият темперамент на водач, който сплотява тима е извънредно значим. С него се работи елементарно, само че не всички звезди са такива. Той е израснал в спортно семейство и възпитанието, и професионализма му са такива. Известен факт е, че и в Олимпиакос се работи елементарно с него и това е едно от мощните му качества ", приключи Росен Барчовски.

Какво още показа Росен Барчовски, гледайте във видеото.

Автор: Радостин Любомиров

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:
Instagram:
Фейсбук:
LinkedIn:
TikTok:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР