Сегашната държавна програма, която дава възможност украинските бежанци да нощуват

...
Сегашната държавна програма, която дава възможност украинските бежанци да нощуват
Коментари Харесай

Край: Украинците се изнасят от хотелите до 31 май

Сегашната държавна стратегия, която дава опция украинските бежанци да нощуват и се хранят гратис в хотел, завършва на 31 май. Това се разбра от изказвания в събота сутринта на вицепремиера Калина Константинова и шефа на спешния щаб Валери Рачев. И досега бе известно, че програмата е планувана до края най май, с цел да не се осуетява туристическия сезон по морето, където най-вече са настанени украинците. Но липсваше категоричност в известията на другите институции. В общественото пространство да вземем за пример вървяха хипотези, че заплащането на 40 лева на хотелиерите, с помощта на което се реализира програмата, може да продължи в зимните курорти. Но от думите на Константинова и Рачев се разбра, че помощта се прекратява. В всеобщия случай това означава освобождение на сегашните кревати.

Хората ще бъдат пренасочени към държавни почивни бази, общежития и така нататък Практически ще могат да останат в сегашните хотели или да се настанят в нови като редови туристи, по общи цени, плащайки сами - където и както намерят свободни места. За някои хотели по морето, в Слънчев бряг да вземем за пример, се знае, че още при идването украинците са

предизвестени, че ще би трябвало да се изнесат до 27 май.
 
А за Св. Св. Константин и Елена има сигнали в обществените мрежи, че би трябвало да освободят стаите още този уикенд. Хората там се чудят по какъв начин да стигнат до Боровец. Реално хотелите работят съгласно предварителните резервации. Възможно е, поради Великденските празници, още през тази седмица да има оживено разбъркване.

 Той въпреки всичко сподели, че и след 31 май  ще се спомага на хората, само че съгласно избрани критерии. Обясни, че " помощта за настаняване и изхранване  ще се трансформира през наемането на работа -  помощ ще получават на първо място тия, които се наемат на работа ". Рачев не даде детайлности. Но през март се планираше украинците, които търсят работа, да бъдат подкрепени с нощувка и храна в продължение на един месец, а останалите - за още 3 месеца. Вероятно имаше поради тъкмо тези стъпки. Рачев сподели още, че в понеделник ще бъдат преведени 15 млн. лева на хотелиерите. Това е първият транш за 40-те лв., въпреки вицепремиерът и финансов министър Асен Василев да бе съобщил за заплащане още през март.

Константинова  тв. Тя също удостовери, че програмата завършва на 31 май.

Всичките тези промени, които вещаят безпорядък, се стимулират със стартирането на " втора фаза от ограниченията и нов метод ". Първите дейности били спешни и целели незабавно посрещане и обезпечаване на заслон. Във втората фаза щяло да се подчертава върху интеграцията на хората, включването им в обществения живот на България, а и подпомагане за Неправителствени организации и локалната власт, настоящи на терен. Всичко това звучи необичайно на фона на обстоятелството, че

занапред се чакат нови талази от хора,  които ще се нуждаят на първо време от заслон, и едвам след време от интеграция.

В момента у нас са настанени към 87 500 украинци. Рачев съобщи, че се създават разнообразни разновидности за прилива. Но напомни към този момент съобщаваната цифра, че страната ни може да реагира съответно при най-много 200 000 души.

Източник: " Сега "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР