Сега ще разгледаме как да отглеждаме подправки. Също така ще

...
Сега ще разгледаме как да отглеждаме подправки. Също така ще
Коментари Харесай

Как да отглеждаме подправки и кога да ги засеем

Сега ще разгледаме по какъв начин да отглеждаме подправки. Също по този начин ще разгледаме и по кое време е уместно да ги засеем в нашата градина. Защото без подправки, нашата храна няма да е въобще вкусна. Освен че овкусяват нашите ястия, подправките улесняват храносмилането. Нека да забележим малко обстоятелства за подправките:

  • Най-скъпата фалшификация в света е шафрана, като цената на тази забавна фалшификация в изсушен тип доближава над 3000 лв. за кг. Но внимание – в случай че консумирате над 10 грама шафран, може да умрете.
  • Черният пипер е “Царят на подправките ”, а зеленият пипер, черният пипер и белият пипер са семена на едно и също растение. Просто са откъснати в друга степен на зрялост.
  • Куркумата е най-хубавото лекарство против Алцхаймер .
  • Кардамона е една от най-скъпите подправки в света, след шафрана и ванилията. Използва се като фалшификация за ликьори, кафе, козунаци, супи, сосове и доста други.
  • През 13в. Венецианският търговец Марко Поло за първи път донася в Европа черният пипер, индийското орехче, джинджифила, карамфила и канелата. През тази ера, подправките са били извънредно скъпи.
  • Подправката уасаби става пикантна, едвам откакто се намачка .
  • Горчицата се прави от смлените семена на синапа .
  • Паприката е с повече наличие на витамин С от лимоните .
  • Търговията с подправки е била монопол на цели страни – Венеция, Османската империя, Португалия, Холандия, Британската империя.

Как да отглеждаме подправки в нашата градина?

Черен пипер

Черен пипер

Поради това, че черният пипер избира парещ и мокър климат, в случай че желаеме да отглеждаме този вечнозелен шубрак, то би трябвало да го засадим в саксия и да поставим специфични грижи за него. През зимата би трябвало да го държим на топло в стаята. Ако желаеме да го имаме у дома, то тогава би трябвало да си поръчаме резници от стъблата на растението, тъй като семената резервират своята кълняемост доста малко време. Използва се при подправянето на супи, месо, сосове и доста други ястия.

Кимион

Кимион

Отглеждането на кимион е много публикувано в домашните градини. Засява се през ранна пролет, като почвата би трябвало да е богата и водопропусклива. Не обича песъчливи и тежки почви. За по-добра кълняемост на семената можем да ги накиснем във вода за към 5-6 часа. Засяваме семената на редове, на разстояние 20-25 см един от различен и на 2-3 см дълбочина в почвата. Можем да смесим семената на кимиона със дребен пясък, тъй като са доста ситни и по този начин ще ни е по-лесно да ги засеем. Кимионът се употребява най-много за приготвянето на кълцани и млени меса, яхнии, домашни суджуци и наденици.

Магданоз

Магданоз

Магданозът е измежду най-използваните подправки в България и света, тъй като е универсална фалшификация за всевъзможни ястия и салати. Можем да го засеем в градината на слънчево място, като семената ги слагаме на плитко – до 2 см дълбочина, разпръснати или на редове, които са на 15 см един от различен. За да имаме по-голям триумф, би трябвало да засаждаме едногодишни семена, тъй като те бързо губят кълняемост.

Копър

Копър

Копърът също е много употребена фалшификация, най-много при приготвянето на таратор и разнообразни типове зелени салати и месни ястия. Действа успокояващо за стомаха. Трябва да засеем семената на копъра на слънчево място в градината, в добре обработена почва. Правим леки бразди, към 3-4 см дълбоки и на през 8-10 см разстояние една от друга. Посяваме копъра в браздите, като го поръсваме и заравняваме лехата благодарение на противоположната страна на греблото. Поливаме хубаво и в случай че е доста студено, покриваме с найлон до момента в който поникне копъра. Добре е да се засее наоколо до домати, репички, лук, краставици.

Чубрица

Чубрица

Чубрицата е типична българска фалшификация, с великолепен усет и мирис. Има два типа – балканска и градинска. Тя е отлична фалшификация за по-трудно смилаеми храни като кайма, месо и всякакви варива. Засаждаме чубрицата на слънчево място, като авансово си вършим разсад. Засяваме семената за разсада в добре обработена леха и ги покриваме с тъничък пласт почва или ситно подбран угнил тор. Леко притъпкваме с дъска. Можем да смесим семената с пясък, с цел да ни е по-лесно засяването.

Босилек

Босилек

Босилекът най-често се употребява за овкусяването на агнешко и свинско месо, риба, свежи салати, супи и други ястия. Тази фалшификация е потребна за чревния тракт и положителната обмяна на веществата в човешкия организъм. Босилекът обича светлина, топлота и влага, а също по този начин и богати почви. Можем да го засеем непосредствено, а можем да си създадем и разсад. За разсад – поръсваме авансово смесените с пясък семена на босилека върху добре обработена почва. Притъпкваме почвата с дъска (валираме). За непосредствено засяване – дистанцията сред растенията тук е 15-20 см, а сред редовете – 40-50 см и отново валираме.

Риган

Риган

Риганът се употребява за приготвянето на ястия на доматена основа, както и за приготвянето на месни ястия. Изключително известна фалшификация за спагети и пица, яйца и зеленчуци. В композиция със зехтин, риганът придава изключително прелестен усет на салатите. Отглеждането на риган не е комплицирана работа, тъй като тази фалшификация пораства и върхи по-бедни почви. Трябва да я засеем на слънчево място, като е добре да отгледаме разсад. Засяваме семенцата от риган през Март, като ги слагаме на плитко в навлажнената почвата. След 2 седмици семената би трябвало да поникнат. Разсада отглеждаме у дома на топло и на ярко. През Май можем да разсадим готовите растения в градината.

Джоджен

Джоджен

Джодженът е съвършената фалшификация за тенджера апетитен фасул. Широко публикувана е в българските градини. Тъй като е многогодишно растение, ще имаме потребност да го засадим един път, а всяка година ще имаме от него в градината. И то по няколко реколти. Самото засаждане на джоджена можем да създадем през есента или пролетта с подготвени коренища, които имат потребност от чести поливки с вода. Веднъж прихванали се на това място, те ще порастват 4-5 години без проблем.

Розмарин

Розмарин

Българите стартират от ден на ден да употребяват розмарин в своята кухня. Много добре си пасва към картофи, печено месо и риба. Придава на ястията леко лют усет, който разсънва сетивата. Засяването на семената вършим в края Февруари или началото на Март, със стоплянето на времето. Отглеждаме си първокласен разсад, който разсаждаме след средата на Май. Засаждаме розмарина на слънчево място, като поливаме умерено.

Лют червен пипер

Лют червен пипер

Лютият червен пипер е наложителната фалшификация за шкембе супа. Също по този начин я употребяваме за супи, яхнии, сланина, гювечи. За да си отгледаме люти червени пиперки в нашата градина, би трябвало първо да си създадем добър разсад. Засяваме семената в леха през Февруари или Март и се грижим да порастне добре, като поливаме и пазим от бурени. След към месец – месец и половина от засяването на семената, можем към този момент да разсаждаме готовия разсад. След като узреят добре лютите чушленца – изсушаваме ги на слънце и ги смиламе на ситно или по-едро.

Мента

Мента

Ментата е извънредно ароматна фалшификация и билка, която се употребява доста в кулинарията. Отглеждането на мента е доста сходно на джоджена. Можем да отгледаме мента от семена, резници и корени, като най-лесно е с корените. През есента или пролетта засадете ментови корени в градината и ги поливайте по-често. Много бързо ще приберете 2-3 реколти през сезона. Като мястото за развъждане на ментата би трябвало да е много слънчево.

Кога можем да засеем подправките?

  • Магданоза можем да засеем в късна есен и през ранна пролет. Важно е да го засяваме на светли места и да го поливаме по-често.
  • Копъра можем да засеем напролет – Март и Април, а също по този начин и през Август – за късна годишна продукция. Възможно е и преди зимата да го засеем, само че почвата не би трябвало да е замръзнала.
  • Чубрицата засяваме като разсад от началото на Април, доникъде на Юни. А по-късно го разсаждаме сред пипера и доматите или в обособени лехи на 15 см разстояние едно от друго.
  • Кимиона засяваме рано на пролет, като е добре да сме подготвили почвата още от есента.
  • Босилека засяваме от края на март доникъде на април (за разсад). Разсаждане навън вършим през втората половина на май. Засаждането на семена в земята вършим от началото на юни.
  • Ригана засяваме за разсад през Март на топло и слънчево място. Разсаждаме готовите растения през втората половина на Май.
  • Джоджена засаждаме есен или пролет с подготвени коренища.
  • Розмарина засаждаме за разсад в края на Февруари или началото на Март. Засаждането на разсада навън вършим през втората половина на Май.
  • Лют червен пипер можем да засеем за разсад от края на Февруари, до края на Април. Разсада е подготвен за засаждане след към месец и половина от засяването на семенцата.
  • Ментата засаждаме есен или пролет с подготвени коренища.

За още информация за градинските растения, вижте тук!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР