Лечение на лош дъх чрез 11 доказани начина. Човек може

...
Лечение на лош дъх чрез 11 доказани начина. Човек може
Коментари Харесай

Лечение на лош дъх чрез 11 доказани начина

Лечение на неприятен мирис посредством 11 потвърдени метода. Човек може да не осъзнава неприятния си мирис. Само държанието на другите ви кара да мислите, че нещо не е наред. Ако по време на диалог събеседникът се пробва да се отдалечи, премествайки лицето си встрани, а приятелите непрекъснато оферират дъвка – коства си да помислите за халитоза.

Терминът “халитоза ” се употребява в медицината за означаване на неприятен мирис. Доста постоянно халитозата е освен естетически проблем, който пречи на социализацията с други хора, само че и признак на рискови болести. Ще разгледаме в детайли вероятните аргументи за неприятен мирис и ще разгледаме методите да се отървем от халитозата. Важно е да запомните, че в някои случаи е належащо лекуване на главното заболяване, което е провокирало появяването на неприятния мирис.

9 аргументи, заради които дъхът става противен

Появата на халитоза може да бъде повлияна от вътрешни и външни фактори. Нека да разгледаме най-често срещаните от тях.

1. Лоша орална хигиена

 Лоша орална хигиена - лекуване на неприятен мирис

В 90% от всички случаи на неприятен мирис се дължи на размножаване на анаеробна микрофлора в устната празнина. Микроорганизмите отделят летливи съединения, които съдържат сяра, което издава неприятна миризма. За да получите пресен мирис, задоволително е да следвате елементарни правила за хигиена:

  • Мийте зъбите си два пъти дневно.
  • Използвайте конец за зъби и четки за разчистване на пространството сред зъбите.
  • Почистете плаката, която се образува по повърхността на езика.
  • Не забравяйте да изплакнете устата си с лечебни и профилактични изплаквания след хранене. Специалният състав ви разрешава да потиснете растежа на бактериите и да предпазите зъбния гланц от разрушение.
  • Посещавайте ортодонт два пъти годишно за орална хигиена.

2. Обложен език – лекуване на неприятен мирис

Зъболекарите споделят, че една от аргументите за халитоза е плаката, покриваща езика. Жълта или бяла плака с неприятна миризма може да е признак на болести на устната празнина или вътрешните органи. Първият стадий от прегледа на терапевта е да се оцени положението на езика на пациента. Лекарите от дълго време са стигнали до извода, че езикът е огледало на положението на тялото.

Ако цялата повърхнина на езика е покрита с гъсто бяло покритие, човек може да има начален етап на гастрит, стомашна язва. Хроничният гастрит или пептична язва се характеризира с жълт налеп върху езика. В същото време миризмата става желязна и придобива горчив нюанс.

Възпалението на езика (глосит) се характеризира с появяването на плака, гниеща миризма и увеличаване на езика. За да се отървете от плаката, би трябвало да миете езика си всеки ден по време на утринна и вечерна орална хигиена. За задачата се употребяват четки за зъби с релефни линии и специфични стъргалки. Езикът се почиства доста деликатно, с цел да не се увредят вкусовите рецептори.

3. Сухота в устата – ксеростомия

Слюнката е нужна за:

  • Пълна хидратация на устната лигавица.
  • Предотвратяване на появяването на язвени лезии, стимулиране на регенерацията на повредените зони.
  • Почистване на повърхността на езика от мъртви кафези.
  • Началният стадий на храносмилането.
  • Почистване на устната празнина от хранителни останки.

Твърде дребното слюноотделяне предизвика бързото размножаване на патогенни микроби. Недостатъчната мокрота на лигавицата води до бързо разграждане на метаболитните артикули на микрофлората и появяването на характерна миризма. За нормализиране на слюноотделянето и задоволително навлажняване на лигавицата е належащо:

  • Възстановяване на водно-солевия баланс в организма.
  • Пиене на задоволително течности.
  • Овлажняването и почистването на лигавицата на устата и езика оказва помощ за попречване на появяването на неприятна миризма.
  • Подложете се на медицински обзор, с цел да изключите редица болести, които могат да предизвикат ксеростомия (захарен диабет, хормонален дисбаланс, автоимунни процеси).

Отървете се от неприятните привички – алкохола, тютюна и даже опиатите могат да причинят сухота в устата. Важно е да запомните, че някои медикаменти могат да причинят сухота в устата като непряк резултат. Такива медикаменти включват антибиотици, диуретици, психотропни медикаменти, както и медикаменти, предписани на пациенти със захарен диабет и пациенти с хипотония.

4. Заболявания на устната празнина и зъбите

 Заболявания на устната празнина и зъбите

Здравите зъби и венци са гаранция за пресен мирис. Зъболекарите ни изясняват тази елементарна истина от детството. Неприятната, от време на време гнилостна миризма от устата като признак е присъща за редица стоматологични болести:

  • Стоматит – гъбична зараза на лигавиците.
  • Глосит е инфектиране на езика.
  • Гингивит е инфектиране на венците.
  • Пулпит е присъединяване на вътрешните тъкани на зъба във възпалителния развой.
  • Пародонтит е възпалително увреждане на костта и съединителната тъкан към зъба. Пародонтитът е инфектиране на зъба, близките тъкани, алвеоларните области на горната или долната челюст.

Бактериите виреят в зъбната плака и зъбния камък. В кариозните кухини след всяко хранене остават частици, които унищожават зъбната тъкан и предизвикват неприятна миризма. Редовните визити при ортодонт и навременната санация на възпалителните лезии спомагат за поддържането на пресен мирис и здрави зъби. Ако превантивните и лечебните ограничения в зъболекарския кабинет не оказват помощ за унищожаване на неприятния мирис, би трябвало да се обърне внимание на проучването на вътрешните органи.

5. Болести на ушите, носа и гърлото – лекуване на неприятен мирис

Медицинските наблюдения демонстрират, че в почти 10% от случаите неприятният мирис се появява заради болести на УНГ органи:

  • Тонзилит.
  • Ринит от друг генезис.
  • Синузит.
  • Възпалено гърло.

Продължителният, подценяван ход на тези процеси води до появяването на изразена гнилостна миризма. Можете да се отървете от него единствено като в точния момент се свържете с УНГ доктор.

6. Проблеми със стомашно-чревния тракт

 Проблеми със стомашно-чревния тракт - лекуване на неприятен мирис

Лошият мирис може да се появи заради външни и вътрешни фактори, влияещи върху функционалностите на стомаха и червата. Външните аргументи включват прекалено пиянство, продължителен стрес и небалансирана ежедневна диета. Сред вътрешните фактори си коства да се подчертаят възпалителните болести на стомаха и червата, пептична язва, ентерит, колит и затлъстяване.

Всяка от тези аргументи води до нарушение на храносмилането и придвижването на храната, застоялост на изпражненията в тялото, попиване на разпадни артикули в кръвта и появяването на неприятна миризма при говорене и даже дишане. Чревната непроходимост и тежките форми на дисбиоза предизвикат появяването на присъща фекална миризма от устата. Всяка от изброените варианти е основата за контакт с гастроентеролог.

7. Някои соматични болести

Тялото реагира с разнообразни миризми на избрани болести на вътрешните органи. Например, при положение на бъбречна непълнота, миризмата на амоняк се появява от устата, а киселата миризма демонстрира нередовност на пикочната система. При болести на щитовидната жлеза постоянно има нараснало наличие на йод в организма и затова миризма на йод от устата.

Проблеми с черния дроб предизвикат появяването на характерна миризма на развалени яйца. Металната миризма е присъща за анемия. Ако миришете на ацетон в дъха си, би трябвало да се консултирате с доктор допустимо най-скоро. Високото равнище на ацетон в организма се следи при:

  • Някои инфекциозни болести.
  • Захарен диабет.
  • Чернодробна дисфункция.
  • Бъбречна непълнота.

Само доктор може да сложи вярна диагноза. Въз основа на данните от прегледа той предписва сложно лекуване.

8 Лоши привички – лекуване на неприятен мирис

Пушачите, дружно с никотина и катрана, вдишват доста други нездравословни субстанции, които се отсрочват по вътрешните стени на устната празнина. С течение на времето те се наслояват, образуват самобитна плака и предизвикват неприятен мирис. Всички съединения, които съставляват тютюневия пушек, въздействат отрицателно върху положението на лигавиците и състава на слюнката, което води до сухота в устата.

Наблюденията на зъболекарите удостоверяват, че пациентите пушачи по-често се обръщат към експерт с проблеми с венците, потъмняване и разрушение на емайла, неприятен мирис. Алкохолните питиета съдържат етилов алкохол, който изсушава лигавиците и въздейства отрицателно на черния дроб. Хроничният алкохолизъм предизвиква разрушение на чернодробната тъкан, което се демонстрира със мощен неприятен мирис.

9. Диети

Нови диети за намаляване се появяват съвсем всеки ден. Същността на всяка диета е ограничението или изключването на въглехидратите. Това се прави, с цел да се подтиква изгарянето на мастните депа. Страничен резултат от липолизата е неприятният мирис, който в медицината се назовава кетоацидоза. Повечето строги диети и стратегии за недояждане са съпроводени от кетоацидоза. Това се случва, когато тялото започва механизъм за превръщане на протеини и мазнини в сила, нужна за действието на вътрешните органи.

Процесът на липолиза е съпроводен от освобождение на кетонови тела, които имат характерна миризма. Миризмата на ацетон е сигнал от тялото, че е време да спрете да експериментирате със личното си здраве. Когато „ материалът “ за изгаряне свърши, кетоновите тела се всмукват в кръвта. В резултат на това се покачва киселинността на кръвта, което значи отравяне на тялото. Тялото се пробва да в профил непотребните кетонови тела посредством дишане и хората към вас миришат на ацетон от дъха ви.

Халитозата и кетоацидозата са разнообразни положения, които не би трябвало да се бъркат. Халитозата от време на време се появява вследствие на прекосяване към вярно хранене или съблюдаване на лечебна диета. В този случай неприятната миризма демонстрира, че тялото отстранява токсините, остатъците от метаболитни артикули, които са се натрупали отдавна.

За да ускорите процеса на премахване на нездравословните субстанции от тялото и бързо да се отървете от неприятната миризма, задоволително е да балансирате съотношението на протеини, мазнини, въглехидрати в диетата и да пиете задоволително вода. Обикновено неприятната миризма изчезва след няколко седмици.

Лечение на неприятен мирис

Повечето хора считат, че дъвките, ментовите бонбони или освежителите за уста са най-хубавият метод да се отървете от неприятния мирис. Да кажем незабавно, че тези ограничения са положителни за пресен мирис в даден миг. Те обаче не вземат решение казуса, а единствено го маскират, запълвайки една миризма с друга, по-силна. Ще ви разкажем за по-ефективни способи да оправите дъха си.

1. Джинджифил и зелен чай

 Джинджифил и зелен чай

Многобройни проучвания са потвърдили мощните антиоксидантни свойства на зеления чай. Катехинът, който съдържа, епигалокатехин-3-галат или EGCG, лекува тъканта на венците и се оправя добре с бактериите, причиняващи неприятен мирис. Лекарите са открили, че безвредното на ден количество зелен чай е не повече от 500 мл.

Правилно е да пиете зеления чай без захар. Ако ви харесва по-сладко, прибавете малко пчелен мед към топлата напитка. Група откриватели от Техническия университет в Мюнхен, ръководени от Томас Хофман, пробно потвърдиха, че чаят от джинджифил съвсем мигновено връща свежестта на дъха.

Проучване на състава на джинджифила сподели, че това се дължи на гингерола. А тойl трансформира качественият състав на слюнката. В същото време има нарастване на ензима, предопределен да разгражда серните съединения в храната с 16 пъти. Именно сяросъдържащи субстанции се натрупват върху лигавиците и предизвикват неприятен мирис. Лабораторни опити демонстрират, че джинджифилът под всякаква форма е потребен за устната празнина.

Зеленият чай има освежаващо и антибактериално деяние. Лекарите предлагат да сварите няколко чаши зелен чай и да ги охладите за една нощ. На сутринта изсипете напитката в бутилка с вода. На работа светлозеленият чай ще размени освежителя на дъха ви, ще има тонизиращ резултат и ще утоли жаждата ви.

Обелете корена от джинджифил, нарежете го на ситно или го настържете. Лимонът се нарязва на тънки филийки. Нарязаният джинджифил се смесва с лимона или сока му. Сместа се залива с литър вряща вода. Чаят от джинджифил се оставя в продължение на 2 до 4 часа. Можете да употребявате термос. Готовият чай се прецежда и се прибавя малко мед. Напитката се предлага за пресен мирис, профилактика на грип и сезонни настинки.

2. Пробиотици – лекуване на неприятен мирис

Пробиотиците са живи бактерии, които потискат растежа и интензивността на патогенната флора в устата. Преминавайки през храносмилателния тракт, пробиотиците проникват в червата, където имат позитивен резултат върху микробиотата. Здравата чревна микрофлора е първата стъпка към свежия мирис. За да поддържате здрава чревна микробиота, би трябвало да включите кисело мляко в ежедневното си меню.

Учените изследвали резултата на дъвка с ксилитол и кисело мляко върху Streptococcus mutans, бактерия, която унищожава зъбния гланц и затова предизвика появяването на халитоза. Ходът на опита и резултатите от него бяха оповестени от Journal of Clinical Pediatrics през 2017 година В рамките на 14 дни от началото на опита и двете групи субекти показват понижаване на равнищата на Streptococcus mutans в устната празнина.

Контролен разбор сподели, че киселото мляко и дъвките с ксилитол са добра превантивна мярка против кариес и халитоза. Ако избирате сред кисело мляко и дъвки, несъмнено изберете първия артикул! Киселото мляко ще донесе повече изгоди за цялото тяло. Ако не можете без дъвка, изберете артикул без захар.

3. Плодове и зеленчуци

 Плодове и зеленчуци - лекуване на неприятен мирис

За да освежите бързо дъха си, можете да дъвчете дафинов лист, филиз кориандър, босилек или копър и, несъмнено, няколко листа мента. Специалистите предлагат вместо пресни билки да се подготвят отвари. При халитоза най-често се предлага изплакване на устата с запарка от мента. Можете сами да си извършите отвара от мента.

За да извършите това, изсипете в емайлиран съд 1 с.л. супена лъжица листа от мента, залейте с чаша вряща вода и поставете на слаб огън. Сместа се вари 20 минути и се прецежда. С запарка, охладена до удобна температура, изплакнете устата си до 3 пъти дневно. Ако не обичате билки, изберете плодове и зеленчуци.

Ябълките, цитрусовите плодове, морковите и чушките правят отлична работа за унищожаване на неприятния мирис. Пресните зеленчуци и плодове освен освежават дъха ви. Те са много твърди, тъй че естествено отстраняват плътната плака от зъбите и подтикват производството на слюнка, която почиства устната празнина от бактерии. Свежестта на дъха продължава няколко часа. За страдание не можете да разчитате на по-дълготраен резултат.

Можете да премахнете неприятния мирис и благодарение на подправки. Само малко канела, кардамон, мащерка, индийско орехче или пръчка карамфил бързо ще решат деликатния проблем. Ядките на орехите и слънчогледовите семки имат дезодориращи свойства. Можете да ги употребявате като лека закуска и да получите двойна изгода – нужната сила и пресен мирис. За бърз резултат против халитозата е задоволително да сдъвчете няколко зърна кафе.

4. Лечебни билки – лекуване на неприятен мирис

Изплакването с отвари от лечебни билки освен освежава устната празнина. Активните растителни субстанции заздравяват лигавицата и венците, лекуват възпалителните процеси. Най-често се предписва инфузия на лайка за лечебни изплаквания.

За лекуване на халитоза изплакнете устата два пъти дневно. Билкарите предлагат да държите билковите настойки в термос за една нощ (около 8 часа). Това време е задоволително билките да се „ откажат ” от лечебните си свойства. В аптеката можете да закупите цветове от лайка, опаковани в перфорирани хартиени пликове. Една или две от тези торбички могат да се подготвят като елементарен чай. Получената инфузия съвършено освежава устната празнина и отстрани неприятната миризма.

Лекарите споделят препоръки по какъв начин да подсилите освежаващото деяние на лайката. Пригответе примес от равни елементи лайка, пелин и аир. Запарете една супена лъжица билкова примес с чаша вряща вода. Оставете продукта за 30-40 минути. Можете да изплакнете устата си с разнообразни билки. Лечебно и освежаващо деяние имат листа от мента, листа от ягода, жълт кантарион, дъбова кора. Запарка от тях се подготвя по същата рецепта като запарката от лайка.

5. Етерични масла

 Етерични масла

Експертите предлагат да се подготвят изплаквания с етерични масла за халитоза. С тяхна помощ се отстранява неприятният мирис и се заздравяват лигавиците на бузите, небцето и езика. Максималният ободрителен резултат се обезпечава от етерични масла от канела и чаено дърво. Химикалите в състава им потискат растежа и размножаването на патогенната флора, която отделя серни съединения, които придават неприятна миризма на дъха.

Бразилски учени организираха изследване, в което участниците третираха устата си с разтвор, съдържащ масло от чаено дърво. Оказа се, че това растение има свойства, сходни на антимикробния резултат на хлорхексидина.

За да приготвите разтвор за изплакване, следвайте препоръките на лекарите. Изсипете топла преварена вода в чаша. Във водата прибавете 3 капки масло от ленено семе, зехтин или слънчоглед. Добавете 2 капки масло от чаено дърво. Разбъркайте разтвора. Изплакнете устата заран и вечер. След няколко дни ще почувствате позитивен резултат.

6. Растително масло – лекуване на неприятен мирис

Поддръжниците на индийската медицина знаят, че жабуренето с растително масло дейно се оправя с халитозата. Процедурата не може да се назова приятна, само че продължителността й е единствено 3-4 минути. Достатъчно е да вземете една супена лъжица растително масло (олио, шарлан, зехтин) и да жабурите. След процедурата изплакнете устата си с топла преварена вода. Някои източници споделят, че процедурата с растително масло би трябвало да се прави за 15-20 минути.

Всъщност първото дълго жабурене може да провокира извънредно отрицателни чувства, след което желанието за наново такова изчезва. Можете да подобрите усета и да засилите резултата на маслената вода за уста, като употребявате етерично масло. В една супена лъжица основа просто прибавете 1 капка етерично масло от канела, мента или чаено дърво.

7. Ябълков оцет

Разтвор за ободряване на дъха може да се подготви с домакински ябълков оцет. Оцетната киселина инхибира растежа на бактериите. Смесете чаена лъжичка ябълков оцет в чаша топла вода. Изплакнете устата си с водно-оцетен разтвор 2-3 пъти дневно. Резултатът от постоянните процедури е пресен мирис.

8. Сол, сода, йод

 Сол, сода, йод - лекуване на неприятен мирис

Содата за самун, известна като натриев бикарбонат, е ефикасна при убиването на бактериите в устата. Пастите за зъби, съдържащи сода бикарбонат, се оправят по-добре с това. Обикновено за лекуване на болести на гърлото се предлага разтвор със сол, йод и сол.

Изплакването дава изумителен сложен резултат: антибактериален, противовъзпалителен. дезинфектант. Добавете по 1 чаена лъжичка сол и сода и 2 капки йод към чаша топла вода. Разтворът се разбърква добре. Жабурете два пъти дневно. Трайно пресен мирис ще Ви зарадва единствено след няколко процедури.

9. Водороден прекис – лекуване на неприятен мирис

Зъболекарите удостоверяват, че водородният прекис освен оказва помощ при халитоза, само че и избелва зъбите добре. Основното нещо е постоянно да изплаквате устата си. Важно е да запомните, че водородният прекис не се употребява в чиста форма . За да приготвите разтвор за изплакване, вземете чаша чиста вода, към която прибавете 3 супени лъжици 3% водороден прекис.

Прекалено съсредоточеният разтвор може да изгори устата и хранопровода. За да получите стремежи резултат, жабурете два пъти дневно. Понякога по време на изплакване се усеща леко парене и може да се появи пяна в устата. Тези признаци демонстрират увреждане на лигавицата. Пяната е резултат от дезинфекционния резултат на водородния прекис.

10. Активен въглен

Заболяванията на стомаха и червата постоянно са съпроводени от гнилостни процеси. Именно те предизвикват неприятен мирис. В този случай интензивният въглен ще помогне. Таблетките деен въглен се одобряват по 4 броя заран на гладно и вечер преди лягане. Курсът на лекуване е от 7 до 14 дни.

11. Сок от ананас или портокал

Пресният сок от ананас бързо и дейно освежава устата и прочиства дъха. Диетолозите предлагат да ядете комат ананас след всяко хранене, като го дъвчете за няколко минути. Портокаловият сок съдържа доста витамин С, който подтиква слюнчените жлези. Необходимо е задоволително количество слюнка за цялостно навлажняване на лигавиците и унищожаване на неприятните миризми.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР