Сега, когато войната в Украйна наближава към 2023 г., Европа

...
Сега, когато войната в Украйна наближава към 2023 г., Европа
Коментари Харесай

Уолстрийт джърнъл: Войната на Русия изтъква зависимостта на ЕС от САЩ

Сега, когато войната в Украйна наближава към 2023 година, Европа е по-единна от всеки път против ръководената от Владимир Путин Русия, само че и по-зависима от всеки път от Съединени американски щати за възпирането на съветския водач, написа в. " Уолстрийт джърнъл ", представен от Българска телеграфна агенция.

Години наред европейските съдружници на Америка се бореха да реализират обща визия по отношение на Путин. Франция и Германия упорстваха за ангажиране с властническия съветски водач, а страни, намиращи се по-близо до границите на Русия, бяха все по-недоволни от сходен метод, смятайки, че само решителната опозиция може да спре Путин от гонене на експанзионистичния му дневен ред в Източна Европа, разяснява американското издание.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари тези разлики избледняха на фона на чувството за обща цел измежду европейските демокрации, че Украйна би трябвало да бъде въоръжена, с цел да отблъсне съветския опит за принудително преначертаване на границите на континента. Но макар необятния консенсус европейските съдружници се оказват увлечени от американската попътна бликам, реагирайки на курса, заложен от държавното управление на Джо Байдън. Очаква се в идните дни президентът на Съединени американски щати да подпише законопроект, включващ помощ за Украйна и съдружниците от НАТО на стойност съвсем 45 милиарда $, което за следващ път акцентира преобладаващата роля на Америка в даването на оръжия и финансова поддръжка за Киев и обуздаването на експанзията на Путин, отбелязва вестникът.

Войната в Украйна завари европейските военни запаси на ниско равнище след траялите три десетилетия съкращения, откогато свърши Студената война. Сравнително лимитираните европейски ресурси от оръжия и муниции оставиха Украйна мощно подвластна от Съединени американски щати за военна помощ - факт, който откри отражение в решението на украинския президент Володимир Зеленски да избере Вашингтон за първото си посещаване в чужбина от началото на съветската инвазия, разяснява " Уолстрийт джърнъл ".

Зеленски, който се надява да възвърне интернационално приетите граници на Украйна в цялостна степен, би трябвало да се тревожи най-много за трайността на американската поддръжка. Много американски чиновници, сходно на своите френски и немски сътрудници, не престават да са скептични, че Украйна може изцяло да изгони съветската войска, в случай че не се стигне до такова равнище на военна поддръжка от НАТО, което да породи риск от директна война с Русия, показва вестникът.

Председателят на Съвета на шеф щабовете на американската войска военачалник Марк Мили насърчи Украйна да обмисли опцията за договаряния, разгневявайки Киев, който счита, че може да си върне доста повече територия. А водачът на малцинството в Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти даде сигнали, че измежду републиканците има все по-голям песимизъм по отношение на военните разноски за Украйна. Съюзници в Източна и Северна Европа се тревожат, че предпазливостта на американското държавно управление към уверено въоръжаване на Киев за победа, наред с лимитираните оръжейни ресурси на Европа, може да обрече Украйна и континента на дълъг и кръвопролитен спор, отбелязва изданието.

Твърдолинейните позиции на Русия и Украйна отслабват вярата за мирни договаряния. И двете страни споделят, че са подготвени да обсъдят постигането на мир, само че изискванията, които слагат, с цел да седнат на масата за договаряния, допускат друго, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Тази седмица Украйна предложи да бъде свикана среща на върха за мир до края на февруари, само че съобщи, че Русия може да взе участие единствено в случай че първо бъде изправена пред арбитражен съд за военни закононарушения. Това провокира студен отговор от Русия, чийто външен министър Сергей Лавров сподели, че Киев би трябвало да одобри всички съветски претенции, в това число да се откаже от четирите украински района, които Москва твърди, че е анексирала. По думите му " в противоположен случай съветската войска ще се заеме с въпроса ". Русия няма цялостен надзор върху никой от тези райони и даже загуби територия там в последните месеци. Вчера представителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче сподели, че не е допустимо да бъде признат кротичък проект, който не признава тези райони като част от Русия, показва американското издание.

Според анализатори твърдолинейните позиции допускат, че и двете страни считат, че могат да реализират още победи на бойното поле. Украйна е набрала мощ, откакто си върна огромна част от територията, завзета от Русия по-рано във войната. Руските сили обаче към момента управляват огромни региони на изток и юг, а Москва приготвя още войски и нанася въздушни удари против инфраструктурни обекти, влошавайки тежкото положение на украинците, макар че нейните бойци изпитват усложнения на земята, отбелязва вестникът.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР