Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред

...
Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред
Коментари Харесай

Войводи гърмяха с пушки в центъра на Пловдив

„ Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, съпроводени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците! Ако вие, братя, сте били същински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия образец ”.  Думи от кървавото писмо на Тодор Каблешков бяха кулминационната точка във възстановката „ Пиянството на един народ ” на комитет „ Родолюбие ” във връзка 147-годишнината от експлоадирането на Априлското въстание. После въстаниците се заклеха пред знамето, пушките запукаха, извадиха сабите.  
Прочетете още
Възстановката бе част от днешната огромно шествие и поклонение пред знакови монументи, свързани с едно от най-епичните  събития в българската история.

Колоната с възпитаници от ОУ „ Душо Хаджидеков ”, ОУ „ Васил Петлешков ”, ТЕТ-а и представители на комитет „ Родолюбие ” потегли от пл. „ Съединение ”, а първото място, на което участниците се стопираха, бе пред паметната плоча на мястото на пандиза Таш капия.

 „ В него са вътворявани всички задържани след въстанието – най-много дами, деца. Условията са били извънредно тежки. На 8 юни първите наказани губят живота си. Задържаните са били толкоз доста, че в затвори са превръщани прилежащи ханове и храмове. За това, което се е случвало, първи надига глас княз Церетелев, след това и Скайлер вижда и споделя за зверствата. Сред арестуваните са Христо Г. Данов, Йоаким Груев, Душо Хаджидеков. Нека не забравяме, че в случай че не беше 20 април 1876 година нямаше да има 3 март 1878 година ”, сподели шефът на Историческия музей Стоян Иванов. След словото му участниците в шествието сервираха цветя и резервираха минута безмълвие в символ на респект.

Втората гала бе пред паметната плоча на някогашната Узун чаршия, където Кочо Честеменски и братя Димитър и Петко Свещарови възпламеняват дюкяните си, с цел да дадат началото на въстанието.  Вълнуващи думи към децата насочи Марияна Мирчева, родственица на Свещарови.

„ Тук сме с възприятието на национална горделивост, че помним. Помним саможертвата за свободата, която е изплатена с най-високата цена – кръвта на нашите предшественици. Паметниците не са на мъртъвците, а за нас – живите. Да възпресяват възприятията ни, да припомнят, че не би трябвало да забравяме великото дело на априлци ”, сподели тя.

После шествието се насочи към Цар Симеоновата градина. Първо бяха поднесени цветя пред паметника на Христо Ботев, а след това настъпи кулминационната точка пред бюста на Васил Петлешков, където свое есе прочете 4-класникът от ОУ „ Душо Хаджидеков ” Антон, а децата от ОУ „ Васил Петлешков ” рецитираха „ Отечество общително ” на Иван Вазов.

„ На 20 април на света излиза наяве, че някъде на Балканите има народ, който е подготвен да жертва сбе си, с цел да е свободен. Става ясно и че точно тук са произнесени думите: „ Ако печеля, спечелвам за цялостен народ, в случай че изгубя – изгубвам единствено себе си ” и „ После отечеството си съм обичал най-вече тебе ”. Това са думи на Васил Левски и Христо Ботев. Сега стоим пред паметника на Васил Петлешков. Човекът, произнесъл думите „ самичък съм, други няма ”. Човекът избавил съратниците си и изгубил живота си, малтретиран и изгорял. Поклон пред саможертвата на априлци ”, сподели шефът на Историческия музей Стоян Иванов.

Последва поднасяне на венци и минута безмълвие в символ на респект пред героя. Финал на шествието сложи възстановката.

Идеята е това събитие да е годишно. То се провежда от Община Пловдив, Историческия музей и комитет „ Родолюбие ”.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР