Сдружението Фабрика за идеи провокира за 8-и път хора на

...
Сдружението Фабрика за идеи провокира за 8-и път хора на
Коментари Харесай

Творчески хъб свързва поколенията във врачанското с. Горно Пещене


Сдружението " Фабрика за хрумвания " предизвика за 8-и път хора на изкуството с чудесната си самодейност " Резиденция Баба ".

Този път местоположението е врачанското село Горно Пещене, а тематиката – " Climartistique ".  Впускаме се в тематиката за насъщното - водата и храната, създавана в селата, през въздействието на климатичните промени на локално равнище, заяви пред Радио София Янина Танева , основател на плана.

От 2015 година насам той среща млади градски хора с провокациите на обезлюдяващата се част от България.

" Бяхме в над 30 обитаеми места за тези 7 години. Младите създатели отиват и живеят в семействата на локални хора. Така опознават съответните обичаи, фолклор, обичай, схващат по какъв начин могат да бъдат потребни. Липсата на достъп – на опазване на здравето, на просвета, обучение, ощетява хората в дребните обитаеми места. И ги кара да остават в града ", добави Танева.

По думите ѝ тематиката за климатичните промени е още по-актуална на село – там хората усещат мъчително и сушите, и наводненията.

Врачанското село Горно Пещене е с към 300 поданици, само че е живо и забавно. всеки от локалните хора е угрижен по характерен метод за другите генерации, сподели още Янина Танева и предложения до 15 май претенденти с изобретателни занимания да заявят желанието си за присъединяване в " Резиденция Баба " от 11 до 26 юни.

Чуйте диалога на Гергана Пейкова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР