Съюзът на съдиите в България , в която призовава Пленума

...
Съюзът на съдиите в България , в която призовава Пленума
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите към ВСС: Изборът на Сарафов е поредното срамно решение, разпуснете се

Съюзът на съдиите в България, в която приканва Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) да дефинира нов краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор. Оттам дефинират решението на прокурорската гилдия да избере Борислав Сарафов на поста като " следващото срамно решение, тежко увреждащо престижа на правосъдната власт ". Според съсловната организация, откакто бъде определен нов и. д. основен прокурор, то Висш съдебен съвет би трябвало да се разпусне, тъй като " няма морал да избере идващия титуляр на мястото на уволнения Иван Гешев ". 

„ Изборът на краткотрайно изпълняващ длъжността „ Главен прокурор на Република България “ съгласно нас е отвън компетентността на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, защото следва да се ползват по прилика разпоредбите за избор на основен прокурор - от Пленума на Висш съдебен съвет и с болшинство от 13 гласа, според настоящите сега разпореждания на Закона за правосъдната власт (ЗСВ) “, се показва в документа.
Припомня се, че още на 17 май, излагайки причини, съсловната организация е поискала да бъде о тстранен както Иван Гешев, по този начин и Борислав Сарафов „ като основни участници в разкритите от самите тях механизми и случаи на оказване на непозволено въздействие върху висши представители на правосъдната власт, в това число членове на самия Висш правосъден съвет “.

„ Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет си разреши да размени едно от основните настоящи лица в този развой с друго, не по-малко дискредитирано. По отношение на Борислав Сарафов съществуват обосновано тежки подозрения за интегритета му, поради изнесените в медиите данни запровежданите от него другарски срещи в несъществуващия към този момент ресторант„ Осемте джуджета “ с лица, оповестени за търсене от Министерство на вътрешните работи “, показват от Съюза . Според него „ налице са и подозрения в притежаваните от него професионални и нравствени качества за заемане, въпреки и краткотрайно, на тази служба, изключително в интервала от 01.05.2023г. до момента - голям брой заблуждаващи обществото обществени изказвания, честа и необяснима смяна на позицията по фундаментални професионални въпроси, интервенция на персоналния му живот в професионалната му активност “.

Съдиите са недоволни от декларираното от Борислав Сарафов в петък да съвместява функционалностите на основен прокурор и шеф на националното разследване. Според тях това е " следващата порочна централизация на господарски пълномощия ".

" Абсолютно недопустимо до степен на глупост е и общественото изказване на Борислав Сарафов за " чистка на гешевчетата по места ", с което той съумя още веднъж и неотложно да удостовери непригодността си за този пост ", показват те.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР