Съветът на управляващата коалиция реши да приеме оставките на тримата

...
Съветът на управляващата коалиция реши да приеме оставките на тримата
Коментари Харесай

Приеха оставките на тримата министри, премиерът Борисов обяви новите кандидатури

Съветът на ръководещата коалиция реши да одобри оставките на тримата министри, поискани от премиера Бойко Борисов след нещастието в Своге. Бързината, с която се организира съвещанието, ясно сподели, че министър председателят към този момент беше решил кои кандидатури да издигне. 10 дни, откакто ги изиска, оставките ще бъдат гласувани.

Въпреки голямата поддръжка, която ръководещото болшинство, общини, кметове показаха изключително за районния министър Николай Нанков - министър председателят беше неотстъпчив. Имаше упования Нанков да резервира поста си, само че Борисов изрично остана на позицията си, че политическата отговорност би трябвало да бъде поета до дъно. В четвъртък, по думите му, болшинството ще обезпечи нужните гласове за оставките.

Премиерът не отстъпи от решението си макар несъгласието на Националния фронт за избавление на България и Валери Симеонов, които не одобряват оставките и недоволстват, че решението на премиера не е било в съгласие с сътрудниците.
Бойко Борисов, министър-председател: Но и по тази причина пък ние с Волен Сидеров бяхме на другото мнение, и Каракачанов, че когато - това ни прави разнообразни от останалите - не можем да кажем, че имат виновност за съответната злополука и за нещастието, само че в това време не можем и да се създадем, че нищо не се е случило, както в предходни държавни управления, с други мандатоносители това се случваше.
Председателите на двете парламентарни групи - на ГЕРБ и Обединени патриоти, Цветан Цветанов и Волен Сидеров, са поели ангажимент да обезпечат болшинство в Парламента в четвъртък за гласуването.
Бойко Борисов, министър-председател: Радостно за мен е, че всички сътрудници дават добра оценка за министрите и за свършеното от тях, само че съгласно мен, това, което е оповестено към този момент и като политическа отговорност, колкото и да е необятна тази фраза - би трябвало да се понесе.  Министерските оставки влизат в Народно събрание, министър председателят разгласи имената на новите министри Министерските оставки влизат в Народно събрание, министър председателят разгласи имената на новите министри
В четвъртък внасяме трите оставки в Народното събрание. Политическата отговорност би трябвало да се понесе. Това сподели министър председателят на брифинг след Коалиционния съвет...

Цветан Цветанов съобщи, че оставките ще бъдат гласувани. И опроверга тълкования в публичното пространство, че има разединение сред ГЕРБ и премиера Борисов.
Цветан Цветанов, ръководител на ПГ на ГЕРБ: И тук желая особено да се обърна към Корнелия Нинова да бъде спокойна. Няма никакво напрежение сред Борисов и Цветанов и няма никакво напрежение сред ПГ и премиера Борисов и ръководител на Политическа партия ГЕРБ.
Лидерът на " Атака " Волен Сидеров на влизане за срещата още веднъж сложи под въпрос съдружното единение и попита - за какво не се разисква заявката на Валери Симеонов, че министър председателят работи еднолично и за какво министрите не го опровергават? Именно това бил главният въпрос за Коалиционния съвет, а не оставките, към които нямал отношение.
Волен Сидеров, водач на " Атака ", ръководител на ПГ на Обединени патриоти:И аз тук влизам, с цел да запитам - какво тъкмо върша, какъв съм и като какъв участвам? Оставки на министри аз не одобрявам. Аз стартирам да допускам, че има нещо като скрит план против премиера от хора, близки до него, до тук ще спра просто.
След съвещанието на Коалиционния съвет Волен Сидеров и Валери Симеонов бяха застанали един до различен.
 Волен Сидеров преди Коалиционния съвет: Оставките се желаят и одобряват от премиера Волен Сидеров преди Коалиционния съвет: Оставките се желаят и одобряват от премиера
Оставките се желаят и одобряват от премиера. Аз оставки не одобрявам. Въпросът е какво ще вършим на този Коалиционен съвет - ще одобряваме оставки, или ще го...

Веднага след съвещанието Бойко Борисов разгласи и трите нови кандидатури за министри. За транспортен министър Борисов предлага заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев, за вътрешен - основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, а за районен - депутата и някогашен кмет на Враца Петя Аврамова.

Интересно е, че двамата заместник-министри на районното развиване при Николай Нанков - Деница Николова и Малина Крумова, резервират поста си, макар че имаше очавания и те да бъдат освободени. Големият въпрос в Министерство на вътрешните работи е кой ще наследи на поста основен секретар Младен Маринов, откакто той в този момент поема министерското кресло. Очевидно ще се търсят фрагменти.
 Кои са претендентите за нови министри в кабинета? Кои са претендентите за нови министри в кабинета?
Александър Манолев, Младен Маринов и Петя Аврамова са кандидатурите за нови министри на превоза, вътрешните работи и районното развиване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР