Съветът на Европа призова Гърция да направи “значителен напредък” в

...
Съветът на Европа призова Гърция да направи “значителен напредък” в
Коментари Харесай

Съветът на Европа иска от Гърция действителна борба с корупцията

Съветът на Европа прикани Гърция да направи “значителен напредък” в битката с корупцията измежду депутатите, съдиите и прокурорите, като подлага на критика по-специално неналичието на бистрота в правната система на страната. Органът установи, че единствено шест от 19-те рекомендации, направени от комисията за битка с корупцията (GRECO) през 2015 година, са прегледани “по приемлив начин”, съобщи БГНЕС.

“Необходим е спомагателен забележителен прогрес, с цел да се покаже, че може да бъде реализирано задоволително равнище на сходство с рекомендациите за идващите 18 месеца”, споделят от съдебна експертиза.

Това се случи, откакто гръцкият парламент стартира следствие предишния месец в изказвания, че съвсем дузина високопоставени политици са получили подкупи или са помогнали в популяризирането на швейцарския фармацевтичен колос Novartis по време на техния мандат.

съдебна експертиза установи, че е реализиран дребен прогрес по отнемането на имунитета на депутати, обвинени в корупционни закононарушения, като “броят на отводите за анулация на парламентарния имунитет към момента надвишава доста броя утвърдени искания”.

А държавното управление към момента не е прокарало конституционна смяна, която ще улесни наказателното гонене на сегашни и някогашни държавни чиновници.

Съветът също по този начин прикани Гърция да откри ясни стандарти за държание на съдиите и прокурорите и да изисква въвеждането на партньорска инспекция при техните назначения, вместо да ги дефинира само държавното управление.

Гърция е на 59 място от 180 страни по показателя за корупция на Трансперънси интернешънъл.

GRECO се състои от 48 европейски страни и Съединени американски щати и беше образувана през 1999 година, с цел да оказва помощ на своите членове да се борят с корупцията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР