САЩ са предупредили Русия само няколко минути, преди да нанесат

...
САЩ са предупредили Русия само няколко минути, преди да нанесат
Коментари Харесай

Русия се оплаква: САЩ ни предупредиха само няколко минути преди ударите в Сирия

САЩ са предизвестили Русия единствено няколко минути, преди да нанесат въздушните си удари в Сирия. Това съобщи съветският министър на външните работи Сергей Лавров, представен от Ройтерс. Той дефинира този период като непълен, заяви Българска телеграфна агенция.

Лавров прикани Вашингтон да възобнови контактите с Москва за Сирия, с цел да обясни позицията на новия американски президент Джо Байдън по въпроса. За първи път, откогато Байдън влезе в Белия дом предишния месец, Съединени американски щати нанесоха въздушни удари в Източна Сирия по обекти, принадлежащи съгласно Пентагона на подкрепяни от Иран милиции. Операцията бе избрана като деликатно премислен отговор на ракетни набези по американски цели в Ирак. При въздушните удари са били убити 22 бойци от проирански въоръжени групировки, съобщи ДПА, като се базира на Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида.

Според неправителствената мониторингова организация цел на офанзивата са били три камиона с муниции, движещи се от Ирак към сирийската провинция Дейр аз Зур през регион покрай граничния пункт Ал Каим. Убитите са бойци на милициите " Катаиб Хизбула " и " Хашд аш Шааби ". И двете са иракски проирански групировки. Медицински източници обявиха пред ДПА, че броят на починалите е 19. Според тях ранените са 22 и са били върнати от " Хашд аш Шааби " назад в Ирак. Американският президент Джо Байдън е разпоредил офанзивата " в отговор на неотдавнашните набези против военнослужещите на Съединени американски щати и обединението в Ирак, както и на продължаващите закани за тези военнослужещи ", съобщи през вчерашния ден Пентагонът.

Той добави, че " при ударите по-конкретно са разрушени голям брой обекти, намиращи се на граничен контролно-пропускателен пункт, употребен от редица подкрепяни от Иран радикални групировки, в това число " Катаиб Хизбула " и " Катаиб Саид аш Шухада ". Съединени американски щати направиха офанзивата, откакто по-рано този месец бяха изстреляни минимум 14 ракети по военновъздушна база в Иракски Кюрдистан, в която са ситуирани американски военни. При нападението почина нает граждански и бяха ранени американски жители, работещи в базата по контракт, както и американски боец.

Пентагонът дефинира вчерашната офанзива като пропорционална ответна мярка. Преди да нанесат ударите, Съединени американски щати са се съветвали с съдружните си сътрудници. " Операцията изпраща недвусмислено обръщение: президентът Байдън ще работи, с цел да пази военнослужещите на Съединени американски щати и обединението. Едновременно с това действахме целеустремено, за да се намали напрежението като цяло както в Източна Сирия, по този начин и в Ирак ", изясни американското министерство на защитата. Русия следи деликатно развоя на събитията и поддържа връзка със сирийското държавно управление, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР