Башар ал Асад положи днес клетва за пореден мандат като

...
Башар ал Асад положи днес клетва за пореден мандат като
Коментари Харесай

Асад положи клетва след избори, на които нямаше независими наблюдатели

Башар ал Асад постави през днешния ден клетва за следващ мандат като президент на Сирия, предадоха международните организации.
Церемонията се състоя в президентския замък в столицата Дамаск. Асад завоюва с 95,1 % от гласовете създадените на 26 май избори, които обаче бяха съществени разкритикувани от опозицията и от Запада. Така той си обезпечи четвърти следващ седемгодишен мандат като президент на Сирия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Активността на изборите доближи 78,6 % от към 18 милиона регистрирани гласоподаватели. На изборите обаче нямаше самостоятелни задгранични наблюдаващи, отбелязва Асошиейтед прес. Башар ал Асад пристигна на власт през 2000 година след кончината на татко си Хафез. Днес сирийският президент постави клетва пред Конституцията и Корана в наличието на повече от 600 посетители, измежду които високопоставени представители на управляващите, предприемачи, академични преподаватели и публицисти.

Президентските избори " потвърдиха силата на легитимността, дадена от народа на страната, и дискредитира изказванията на западни представители за легитимността на " властта в Сирия, сподели Асад. Сирия е опустошена след повече от 10 години на спор, в който бяха убити близо половин милион души, а няколко милиона бяха принудени да емигрират в чужбина. Асад се пробва да се показа като индивида, който възвръща страната, откакто благодарение на Русия и Иран съумя да си върне от 2015 година контрола върху две трети от нейната територия. Сирийският президент обаче е изправен пред многочислени провокации, като изискванията за живот не стопират да се утежняват на фона на тежката икономическа обстановка, отбелязва Франс прес.

През последните седмици управляващите покачиха цените на горивата и редица съществени хранителни артикули, а проблемите с електроснабдяването се ускориха, като тук-там няма ток по към 20 часа в денонощието. Днес Асад дефинира като най-голямата спънка пред вложенията в Сирия блокирането на големи суми в банки в Ливан, съобщи Ройтерс. Между 40 и 60 милиарда $ сирийски пари не може да бъдат трансферирани от прилежащата страна, сподели той. Ливан е обзет от доста тежка рецесия и е на ръба на колапса. Асад съобщи още, че сирийските управляващи ще продължат да работят за превъзмогване на компликациите, породени от западните наказания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР