ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Една от най-големите мистерии на войната в Сирия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Това е една от най-големите мистерии на войната в Сирия: през 2013 там безследно изчезва ​​​​​​​известната правозащитничка Разан Зайтуне. Разследващ екип на Дъждовни води обиколи шест страни, с цел да разкрие ужасното закононарушение.

През лятото на 2013 година в Сирия документирането на нарушаванията на човешките права към този момент беше станало табу - даже в следените от бунтовниците територии. Но Разан Зайтуне остана непоколебима.

За да продължи работата си, изтъкнатата адвокатка по правата на индивида беше избягала от столицата Дамаск заради големия напън, оказан върху нея от режима на Асад. Беше се открила в дребното градче Дума в покрайнините на сирийската столица, което тогава беше следено от бунтовниците.

Нейната непримиримост обаче се оказва съдбоносна. Независимо че водачите на въоръжените размирен групировки кардинално подкрепяха документирането на жестокостите, дело на войските на президента Асад, те въпреки всичко одобряваха враждебно всеки опи за записването им, защото самите те също са вършели закононарушения. Така се стига до отвличането на Зайтуне, дружно с нейния брачен партньор Ваел Хамаде и сътрудниците им правозащитници Самира Халил и Назем Хамади. И четиримата отвлечени са работели за организацията " Център за документиране на закононарушенията ". Тяхното изгубване през зимата на 2013 година е една от най-големите загадки на войната в Сирия и до през днешния ден.

Разследващ екип на Дъждовни води събра доказателства в шест страни, беседва с десетки очевидци, разполагащи с вътрешна информация по случая, и потегли по следите на причинителите на това извънредно закононарушение.

Въз основа на събраните доказателства проверяващите публицисти стигнаха до формация, наричаща се " Джейш ал-Ислам " - салафистка организация, която преди време е била считана за един от най-яростните съперници на силите на президента Башар Асад, ползваща се даже с безмълвната поддръжка на интернационалната общественост.

" Видях зелените ѝ очи "

Вероятно най-силното доказателство против " Джейш ал-Ислам " са разказите на очевидци, съгласно които Зайтуне е била хвърлена в пандиза Тавбе - мрежа от места за задържане в град Дума, ръководени от хардлайнерската бунтовническа формация. Дъждовни води откри и беседва с някогашни пандизчии в Тавбе, които потвърдиха доста от зверствата, вършени там, в това число изнасилвания, изтезания и изтезания.

Няколко месеца след отвличането ѝ, Зайтуне е била забелязана в Тавбе от друга арестувана там жена, с чиито показания, записани на аудио, Дъждовни води разполага. " Веднъж я доведоха на разпит. Тя отхвърли, по тази причина я биха и тя припадна. Помолиха ни да я върнем в килията. Когато се разсъни, видях зелените ѝ очи ", споделя дамата в показанията си.

Няколко други очевидци дефинират времето, през което Затуне е прекарала в пандиза Тавбе, на 3 години - от 2014-а до 2017-а. Тъй като съществува заплаха за тях поради издаване на информация, Дъждовни води не може да разкрие нито тяхната идентичност, нито повече от казаното от тях.

Други доказателства, събрани от Дъждовни води, включват откраднатия компютър на Зайтуне, подаяние от Държавния департамент на Съединени американски щати, който по-късно е бил локализиран в пространства, употребени от " Джейш ал-Ислам " при опит да се влезе в интернет от него, заплашително писмо на групировката и информации от профили на хора, ангажирани с интернационалните старания за нейното освобождение, водени главно от Съединени американски щати и Катар.

От управлението на " Джейш ал-Ислам " обаче систематично отхвърлят да имат нещо общо с изгубването на Заутне. Пред Дъждовни води представител на групировката даже упрекна очевидците в погрешна информация.

Източници от силите за сигурност настояват, че е малко евентуално предходният създател и боен водач на групата Захран Алуш да е знаел авансово за отвличането. По това време той е водел стратегическа борба против силите на Асад за отваряне на кулоар за снабдяването на град Дума. Смята се, че е схванал няколко дни по-късно.

Какво научиха публицистите от Дъждовни води

Доказателствата, събрани от проверяващите публицисти, приказват ясно за това, че отвличането е било поръчано и проведено от заместник-водача на групировката Абу Кусай ал Дирани и нейния набожен лидер Самер Каке - без знанието на водача Алуш. И двамата са отказали да приказват пред Дъждовни води.

Миналата година френските управляващи арестуваха Мажди Мустафа Намех, прочут с псевдонима си Ислам Алуш, след идването му във Франция. Той е бил измежду водачите на " Джейш ал-Ислам " и повече от 5 години е бил представител на групировката.

В Париж управляващите, работещи по случаи на военни закононарушения, потвърдиха за Дъждовни води, че проверяват " Джейш ал-Ислам ", без обаче да дават каквито и да било детайлности, защото следствието продължава. Но френският юрист по правата на индивида Клеманс Бектарт, който води дело против групата, съобщи следното:

" Време е да кажем на глас, че сирийското население е станало жертва и на други групи, които се преструваха, че се борят за революцията, само че също се обърнаха против народа. За това алармираше Разан Зайтуне, което е и евентуалната причина тя да почине ".

Днес " Джейш ал-Ислам " продължава да е дейна в Сирия и в това време се вля в Свободната сирийска войска, подкрепяна от Турция. Нейните водачи свободно влизат в Турция без да се опасяват, че нещо може да им се случи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР