ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ще има заклани, ще бъде ужасно: Завръщат ли се джихадистите в Сирия?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Наблюдаваме те ", " Знаем всичко за теб ", " Ще те обезглавим и нарежем на части " – сходни предизвестия получава Хамуд ал-Нофал съвсем всеки ден на мобилния си телефон. Той е привикнал да живее с тези закани и се пробва да не губи хладнокръвие. Не подхожда някак на глава на авторитетна арабска формация в Източна Сирия да се огъва. " Искат от мен да зарежа всичко, което върша сега, и да се причисля към тях. В противоположен случай заплашват да ме убият, без значение по какъв тъкмо метод ", споделя 55-годишният мъж.

Неговата организация се е сражавала на първо време против войските на сирийския президент Башар Асад, а по-късно и против " Ислямска страна " (ИД). Защото са срещу диктатурата и екстремизма. Дотук 450 души от нея са платили за това с живота си. А самият Ал-Нофал като по знамение е оживял в пет атентата против него: пред жилището му са избухвали коли-бомби, обстрелвали са го от движещ се автомобил, един път камионът му бил вдигнат във въздуха.

" Могат да ни изтребят до крайник "

Джихадистите ускоряват натиска си в района и внезапно тяхното завръщане наподобява реален сюжет. " Ако ИД вземе властта тук, могат да убият още 450 наши членове. Могат да ни изтребят до крайник ", споделя Хамуд ал-Нофал. Той съвсем към този момент не се демонстрира в селото. Хората в тази източна провинция на Сирия живеят оскъдно – макар залежите на нефт. Освен това са необразовани и строго религиозни. През 2019 година, с американска помощ от въздуха, кюрдски бойци съумяха да прогонят ислямистите.

Тогавашният американски президент Доналд Тръмп побърза да разгласи терористите за победени, само че това беше преждевременно. Самозваните религиозни бойци минаха в конспиративност, прегрупираха са и в този момент всяват боязън и смут, убиват всеки, който им се опълчва и могат да разчитат на значително симпатизанти. Специални кюрдски елементи на " Сирийските демократични сили " (СДС) са решени да не се огъват пред ИД и показват засилено наличие в района - провеждат патрули, построяват контролни пунктове. Бойците-джихадисти излизат нормално нощно време от скривалищата си, рекетират хората да им заплащат за защита, вземат заложници или напряко убиват. Нападат също и кюрдски формирования. " Взривяват мотоциклети, натъпкани с експлозиви, слагат ни клопки с гърмежи или ни нападат в групи - обстрелват ни и по-късно бързо изчезват ", споделя пълководец Мохамед.

Все повече джихадистки набези

И в действителност броят на нападенията, осъществявани от бойци на ИД, се е нараснал фрапантно. Само в провинция Дейр ез-Зор през месец юли е имало 18 такива набези. Главнокомандващият сирийските кюрдски бойци Абу Ваел вижда опасност за кюрдската автономност. " В нашия район броят на клетките на ИД напряко експлодира. Правим всичко по силите си, с цел да им се противопоставим, само че опциите ни са лимитирани. Нуждаем се от непозната помощ ", споделя той. В лагера Ал Хол в Източна Сирия пък се надяват ислямистите да се завърнат. В него са настанени десетки хиляди дами и деца, които преди този момент са били следени от джихадистите и след рухването на последната тяхна цитадела през 2019 година попаднаха в плен на кюрдите. Въпреки че " Ислямска страна " и талибаните са врагове, новината за талибанските триумфи в Афганистан дава вяра на хората от лагера. " Имаме потребност от ИД. Ние сме пленници и в случай че се върне ИД, още веднъж ще бъдем свободни ", споделя една изцяло забулена жена от Ал Хол.

" Ще колят хора, може да стане извънредно "

Хамуд ал-Нофал в това време се е снабдил с тежко автоматизирано оръжие, пред жилището му са конфигурирани камери, които улавят всяко придвижване. Страхува се, че родината му може да има същата орис като Афганистан. " Ще има гибел и опустошения, кръвопролития, суматоха. Хора ще бъдат клани, може да стане извънредно ", споделя той. Ако това се случи локалният водач се притеснява от огромна бежанска вълна. Но той счита да остане. Убеден е, че ориста му е в божиите ръце. Надява се единствено, че неговата битка против джихадистите най-после няма да се окаже безрезултатна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР