САЩ са дълбоко обезпокоени от съобщенията за избухването на сражения

...
САЩ са дълбоко обезпокоени от съобщенията за избухването на сражения
Коментари Харесай

САЩ зоват за спиране на боевете между Армения и Азербайджан

Съединени американски щати са надълбоко обезпокоени от известията за експлоадирането на сражения по границата сред Армения и Азербайджан. Белият дом даже приканва за неотложно преустановяване на военните дейности, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, представен от Ройтерс.

" Конфликтът не може да има военно решение ", напомня Блинкен. " Настояваме за неотложно преустановяване на каквито и да било военни дейности ", означи американският държавен секретар.

Арменският министър-председател Никол Пашинян организира телефонен диалог с френския президент Еманюел Макрон на фона на ескалиращото напрежение на армено-азербайджанската граница.
 Напрежение сред Армения и Азербайджан
Напрежение сред Армения и Азербайджан

Баку и Ереван взаимно се упрекват за военни провокации

" Пашинян осведоми, че от среднощ насам Азербайджан е почнал провокативни и нападателни дейности против суверенната територия на Армения по разнообразни посоки на границата. Пашинян изрази дълбока угриженост за обстановката и акцентира нуждата от подобаващ отговор от страна на интернационалната общественост ", заяви пресслужбата на арменското държавно управление.

От своя страна френският президент " съобщи, че по-нататъшната ескалация на напрежението е неприемлива , и акцентира нуждата от деескалация ".

По-рано Пашинян организира телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин, в който заяви за " провокативни, нападателни дейности на азербайджанските въоръжени сили към суверенната арменска територия, почнали от среднощ ".
 Русия подготвена да помога в договарянията сред Азербайджан и Армения
Русия подготвена да помога в договарянията сред Азербайджан и Армения

Днес двамата водачи ще се срещнат с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел

" Отбелязва се, че тези дейности са съпроводени с обстрел от артилерия и едрокалибрени оръжия. Арменският министър-председател съобщи, че дейностите на азербайджанската страна са неприемливи, и акцентира смисъла на подобаващия отговор от страна на интернационалната общественост. Пашинян и Путин се договориха да поддържат оперативна връзка ", обявиха от пресслужбата на арменското държавно управление.

" Единствената страна агресор и окупатор в района е Република Армения. Продължава наличието на персонален състав и съоръжение на арменските въоръжени сили в Карабахската икономическа зона на Азербайджан ", означават от министерството на външните работи в Баку.

Оттам показаха също, че в отговор на огромната провокация на Армения азербайджанската войска ползва местни контрамерки , а огневите точки са обезвредени.

" Продължаващата политика на боен авантюризъм и реваншизъм на Армения, интензивният обстрел на позициите на азербайджанската войска в направленията Келбаджар, Лачин, Дашкасан и Гедабей през последния месец и огромните провокации, които тя употребява през днешния ден, са главните аргументи за ескалацията на спора ", прибавиха от министерството на защитата в Баку.

Армения и Азербайджан оповестиха за нови гранични конфликти през нощта против понеделник, при които и двете някогашни руски страни са изгубили свои военнослужещи.

Министерството на защитата на Армения и Министерството на защитата на Азербайджан в обособени изказвания обявиха, че при последното експлоадиране на сраженията са починали някои от техните бойци. И двете страни упрекнаха другата в иницииране на провокации, като Баку съобщи, че Ереван е почнал " интензивна бомбардировка с артилерия и голямокалибрени огнестрелни оръжия против арменски военни позиции ".
 Армения и Азербайджан се връщат на масата на договарянията
Армения и Азербайджан се връщат на масата на договарянията

Срещата има за цел да начертае пътя за осъществяване на изискванията на примирието от 2020 година

Двете страни се споразумяха за преустановяване на огъня през ноември 2020 година, с цел да сложат завършек на конфликтите, почнали през септември същата година поради противоречивия район Нагорни Карабах. Оттогава обаче се оповестява за голям брой престрелки по границата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР