САЩ предупредиха днес в ООН, че ако Съветът за сигурност

...
САЩ предупредиха днес в ООН, че ако Съветът за сигурност
Коментари Харесай

САЩ предупредиха, че са готови да действат сами в Сирия

Съединени американски щати предизвестиха през днешния ден в Организация на обединените нации, че в случай че Съветът за сигурност не успее да наложи преустановяване на огъня в Сирия и съответно в региона на Източна Гута край Дамаск, Вашингтон е подготвен да работи самичък, в случай че е належащо, съобщи Ройтерс.

"Това не е пътят, който избираме, само че е път, който сме посочили, че ще поемем и сме подготвени да следваме още веднъж ", сподели непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в международната организация Ники Хейли на днешното съвещание на Съвета за сигурност. Малко преди този момент американската делегация популяризира план за резолюция с искане за 30-дневно преустановяване на военните интервенции в Дамаск и неговите покрайнини, където силите на сирийския президент Башар Асад, подкрепяни от Русия и Иран, настояват, че нападат терористични групи, обстрелващи столицата.

"Когато интернационалната общественост редовно не съумява да работи, има времена, когато страните са принудени да подхващат независимо дейности ", сподели Хейли. Тя подсети, че през април 2017 година Съединени американски щати нанесоха удар по военновъздушна база на сирийските държавни сили, от която съгласно западните страни изхвърчали самолетите за химическата офанзива в град Хан Шейхун. "Днес повтаряме това предизвестие ", добави тя.

Съветът за сигурност одобри с единогласие на 24 февруари резолюция с гледище за 30-дневно преустановяване на огъня в Сирия. Русия тогава сподели, че Съветът за сигурност не може да наложи прекъсване на огъня без съглашение сред враждуващите страни. Днес генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30... към профила осведоми Съвета за сигурност за осъществяването на тази резолюция. Той означи, че огънят не е преустановен нито в Източна Гута, нито в провинция Идлиб, нито в Африн, нито в Дамаск. "Въпреки някои лимитирани филантропични доставки на артикули и жизненоважни услуги, доставящите конвои не са в сигурност, срещат пречки или не са допускани, - установи той. - Блокадите не са вдигнати. Доколкото знаем, нито един сериозно болен или ранен към момента не е евакуиран. "

Гутериш изрази надълбоко отчаяние от забърканите в спора страни, които "с деяние или безучастие, предумишлено или от равнодушие " разрешават сраженията да не престават в тези региони, в това число и в обсадената Източна Гута, съобщи Българска телеграфна агенция.

Руският представител в съвета Василий Небензя сподели, че сирийското държавно управление "има всички права да се опита да в профил заканите за сигурността на своите жители " и назова предградията на Дамаск "гнезда на тероризъм ". Според Ройтерс не е ясно по кое време американската проекторезолюция ще бъде подложена на гласоподаване в Съвета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР