САЩ осъществяват внимателен мониторинг относно усилията на Русия да избегне

...
САЩ осъществяват внимателен мониторинг относно усилията на Русия да избегне
Коментари Харесай

Блинкен: САЩ следят отблизо опитите на Русия да избегне западните санкции

САЩ реализират деликатен мониторинг по отношение на напъните на Русия да избегне глобите посредством Централна Азия, съобщи във вторник държавният секретар Антъни Блинкен в Казахстан, наблягайки опасенията, че Русия получава микрочипове и други технологии посредством импорт от своите съседи, предадоха Блумбърг и БНР.

Администрацията на президента Джо Байдън ще обезпечи спомагателни 25 млн. $, с цел да помогне на страните от Централна Азия да диверсифицират комерсиалните връзки и маршрутите за експорт, уточни още Блинкен в Астана, която е първата спирка на неговата аудиенция тази седмица в Централна Азия и Индия.

Той приказва, откакто се срещна с външните министри, които са част от по този начин наречената група C-5 на страни от Централна Азия, които от дълго време разчитат на съветската и китайската търговия. В С-5 влизат петте страни от Централна Азия - Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

" Ние следим доста от близко спазването на глобите и организираме непрекъсната полемика с редица страни ", сподели Блинкен и добави, че Съединени американски щати са дали лицензи, които могат да оказват помощ на районните компании " да прекратят тези действия и да понижат връзките си с Русия'.

" Ние поддържаме страните от групата С-5, с цел да диверсифицират личните си търговски връзки ", означи той.

Блинкен играе централна роля в напъните на Съединени американски щати да влияе на други страни в опит за закъснение на военната машина на президента Владимир Путин посредством наказания. Увеличението на комерсиалните потоци със съседите на Русия обаче може би е знак, че Москва е съумяла да притъпи въздействието на някои от тези ограничения.

Пътуването на Блинкен в района е предопределено да показва, че Съединени американски щати е благонадежден сътрудник, който може да помогне за поддръжка на страните в района - преди този момент част от Съветския съюз, които се борят с високи цени на храните и силата вследствие на войната в Украйна.

Казахстан не желае територията му да се употребява за отбягване на наказания, съобщи казахският външен министър Мухтар Тилеберди, който приказва с Блинкен на взаимен брифинг след тяхната среща.

Правителствата в района одобряват съществено казуса, само че казусът е мъчно да се следи поради митническия съюз с Русия и защото огромна част от активността е от дребните търговци, за разлика от огромните компании, съобщи върховен представител от Централна Азия, който изиска анонимност, отбелязва Блумбърг.

Голяма част от внезапното покачване на данните за търговията се следи при страни от Централна Азия, получаващи уреди и електроника непосредствено от западните страни, а не посредством съветски компании и дистрибутори, уточни източник на организацията.

Наблюдава се по-специално мощен скок на европейския експорт на перални машини, хладилници и даже на помпи за кърма за съседите на Русия в Централна Азия, което провокира безпокойствие, че Москва заобикаля глобите.

Европейски представители обявиха, че се опасяват тези уреди да бъдат " разфасовани ", с цел да бъдат лишени от съставни елементи като полупроводници, които могат да си проправят път към съветската военна екипировка.

Докато немският експорт за Русия спадна до 38% през интервала от май до юли предходната година по отношение на междинния износ за същия интервал сред 2017 и 2019 година, в това време немският експорт се удвои в посока Армения и набъбна повече от три пъти в посока Киргизстан - наклонност, отразена в комерсиалните потоци до Кавказ и Централен Азия, съобщи по-рано този месец Европейската банка за реорганизация и развиване.

Армения, Киргизстан и Казахстан са в митнически съюз с Русия и Беларус като членове на Евразийския стопански съюз, който е съперник на Европейския съюз. Според този съюз няма бариери, които пречат на тези артикули да бъдат преместени в Русия от страна на другите търговци.

Американските управляващи, наблюдаващи заобикалянето на глобите обаче споделят, че са оптимистични, че район, който от дълго време е интегриран стопански с Русия, демонстрира някои признаци на обособяване.

Съединени американски щати означиха прочут прогрес с даването на лиценз на Каспийския тръбопроводен консорциум (Caspian Pipeline Consortium) за прекачване на казахски петрол на международните пазари и с някои локални съветски дъщерни банки, които се трансформират в казахски банки, означи Доналд Лу, американски асистент -държавен секретар за Южна и Централна Азия.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР