САЩ наложиха санкции на турски бизнесмен, заподозрян, че е натрупал

...
САЩ наложиха санкции на турски бизнесмен, заподозрян, че е натрупал
Коментари Харесай

САЩ санкционираха турски бизнесмен, близък до Реджеп Ердоган, заради търговия с ирански петрол

САЩ постановиха наказания на турски предприемач, обвинен, че е натрупал стотици милиони долари, като е търгувал с нефт, приближаващ от Корпуса на стражите на Ислямската гражданска война, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Съткъ Аян, който е доближен на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и синът му и един от най-близките му съратници, бяха сложени в черния лист на американското министерство на финансите. Техните активи бяха замразени в Съединени американски щати и им беше неразрешен достъпът до главните финансови пазари.

Министерството на финансите упреква Аян, че се е притекъл на помощ на силите Ал Кудс, които са елитно поделение на КСИР, като е уредил продажбата и доставката на нефт, под техен надзор, на Китай, други купувачи от Югоизточна Азия, Европа и Обединените арабски емирства. Той е съдействал и за прехвърлянето на приходите от тези продажби към сметки на КСИР.

Според министерството на финансите Аян е употребявал мрежата на холдинга си АСБ, регистриран в Гибралтар, с цел да укрива произхода на петрола и предназначението на заплащанията.

Бизнесменът е прибягнал и до една от фирмите си, с цел да купи танкер, плаващ под панамски байрак, за КСИР.

Бахадин Аян, един от синовете на Съткъ Аян, и Касъм Йотзас, един от висшите фрагменти в холдинга АСБ, който се е занимавал персонално с множеството от делата на Аян, също бяха сложени в санкционния лист.

Министерството на финансите сложи и към 20 компании от холдинга АСБ и от мрежата на предприемача в черния си лист.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР