САЩ и Китай се насочват към неизбежен конфликт, ако Вашингтон

...
САЩ и Китай се насочват към неизбежен конфликт, ако Вашингтон
Коментари Харесай

Китайският външен министър предупреждава за потенциален конфликт със САЩ

САЩ и Китай се насочват към неминуем спор, в случай че Вашингтон не промени метода си, съобщи новият външен министър на Китай по време на конференция, на която отбрани укрепването на връзките на страната си с Русия.

В първата си медийна изява като външен министър, състояла се през днешния ден в границите на политическата среща " Две сесии ", Цин Ган очерта външнополитическата стратегия на Китай за идващите години, представяйки Китай и връзките му с Русия като образец за мощ и непоклатимост, а Съединени американски щати и техните съдружници - като източник на напрежение и спорове.

Цин отбрани близкото другарство сред Китай и Русия - връзки, които Западът следи от близко в светлината на войната в Украйна. Той съобщи, че връзките сред Пекин и Москва " са образец за международните външни връзки ".

" Когато Китай и Русия работят дружно, светът ще има движеща мощ ", сподели той, представен от „ Гардиън ”. " Колкото по-нестабилен става светът, толкоз по-наложително е Китай и Русия да развиват непрекъснато връзките си. "

Той съобщи, че сред управленията на двете страни има " стеснен контакт ", като връзките сред " държавните глави " съставляват основата на връзките. " Стратегическото партньорство... сигурно ще нараства и ще се ускорява. "

Коментарите на Цин съответстваха с речта на китайския водач Си Дзинпин пред политически делегати в понеделник, в която той осъди това, което назова водено от Съединени американски щати " угнетяване " на Китай.

" Западните страни, водени от Съединени американски щати, ползват всестранно въздържане, обграждане и угнетяване на Китай, което докара до невиждани тежки провокации пред развиването на нашата страна ", сподели той.

Отношенията сред Китай и Съединени американски щати се утежниха внезапно през последните години, а напъните за тяхното възстановяване бяха провалени по-рано тази година, когато Съединени американски щати смъкнаха китайски балон, който съгласно тях е бил шпионски и е летял във въздушното пространство на Съединени американски щати. Китай твърди, че това е било случай, породен от " форсмажорни условия ", и че Съединени американски щати са реагирали прекомерно остро.

Цин упрекна Съединени американски щати за утежняването на връзките, като уточни съответно случая с балона, както и напрежението към Тайван и войната в Украйна. Той съобщи, че спорът в Украйна наподобява е движен от " невидима ръка... употребяваща украинската рецесия, с цел да обслужва избрани геополитически стратегии ", която упорства за удължение и ескалиране на спора.

Китай се показва като миротворец в спора, само че на процедура поддържа Русия. Наскоро тя разгласява проект от 12 точки за мир, който, съгласно анализатори, значително повтаря тезите на Пекин от последната година.

Цин съобщи, че връзките сред Москва и Пекин не са ориентирани против никоя трета страна, не съставляват опасност за никоя страна и няма да бъдат обект на " интервенция или разкол, скърпен от трета страна ".

Цин изрази съмнение, че Съединени американски щати работят лицемерно, когато пазят суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, само че не и претенциите на Китай към Тайван, както и когато упрекват Китай, че обмисля да въоръжи Русия, до момента в който тя въоръжава Тайван.

Той упрекна също по този начин Съединени американски щати за напрежението към Тайван, за който Пекин претендира като за провинция и има намерение да го анексира със мощ, в случай че се наложи.

" Тайванският въпрос е крайъгълният камък на политическите основи на американско-китайските връзки и първата алена линия, която не би трябвало да бъде пресичана в американско-китайските връзки ", сподели той.

Цин сподели, че е очаквал въпрос за Тайван и по тази причина е взел със себе си копие от конституцията на Китайската национална република, преди да прочете раздела, в който Тайван се афишира за " свещена " част от Китай.

На конференцията на Цин бяха изложени външнополитическите планове на Китай за новия петгодишен политически мандат, който стартира с преназначаването на Си за водач на Китайската комунистическа партия през октомври предходната година, и с новите държавни назначения, които ще бъдат оповестени тази седмица. Цин акцентира, че Китай е фактор за световна непоклатимост и разцвет, която въодушевява модернизацията по света, изключително в световния юг. Той съобщи, че достиженията на Китай " разрушават мита, че модернизацията е западнизация ".

Той съобщи, че Китай може да предложи решения на световните провокации, само че други " са си присвоили микрофона ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР