САЩ и Франция ще продължат да предоставят политическа, икономическа, военна

...
САЩ и Франция ще продължат да предоставят политическа, икономическа, военна
Коментари Харесай

Ще останем единни. САЩ и Франция ще помагат на Украйна колкото трябва


Съединени американски щати и Франция ще продължат да дават политическа, икономическа, военна и филантропична помощ на Украйна " толкоз дълго, колкото би трябвало ". Това заявиха президентите на двете страни Джо Байдън и Еманюел Макрон в взаимно изказване след срещата им в Белия дом в четвъртък вечерта.

Двамата се схванаха да дават задоволително запаси на украинската опозиция, която води война с съветските сили, почнали непредизвикана инвазия на 24 февруари. В изказването бяха упоменати съответно доставки на системи за противовъздушна защита и съоръжение за ремонт на енергийната мрежа, която от седмици е съществена цел на съветските ракетни обстрели.

Освен това, Байдън и Макрон поеха ангажимент да държат Русия виновна за " необятно документираните жестокости и военни закононарушения в Украйна, осъществени както от нейните постоянни въоръжени сили, по този начин и от нейните проксита, включително и наемнически структури ", съобщи Ройтерс.

" Ще останем единни, с цел да се противопоставим на бруталността на Русия в Украйна ", сподели американският президент на конференция след диалога с френския му сътрудник, представен от Франс прес.

Макрон пък увери, че в никакъв случай няма да изисква от Киев да направи компромис, който да е недопустим за Украйна, тъй като това няма да разреши да се построи един дълготраен мир. Той благодари на Съединени американски щати за предоставената помощ на украинската опозиция и добави, че в случай че тя бъде изоставена в този момент, това ще изложи на заплаха международната непоклатимост.

По думите на Байдън той е подготвен да беседва и с съветския държавен глава Владимир Путин, в случай че той търси метод за преустановяване на войната в Украйна. Веднага по-късно американският президент посочи, че съветският му сътрудник към този момент не е направил сходен ход.

От изказването на Байдън и Макрон излиза наяве още, че двамата ще координират отговора на техните страни на провокациите, идващи от Китай, само че ще работят с Пекин по значими световни въпроси като битката с климатичните промени.

Двамата заявяват още, че няма да разрешат Иран да създаде или да придобие нуклеарно оръжие и приветстват куража на иранските протестиращи против режима в Ислямската република. Освен това, Байдън и Макрон осъдиха севернокорейските балистични проби, осъществени тази година.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР