В Швейцария заплатите са с около 70% по-високи, отколкото в

...
В Швейцария заплатите са с около 70% по-високи, отколкото в
Коментари Харесай

Богатата съседка: С какво Швейцария изпреварва Германия

В Швейцария заплатите са с към 70% по-високи, в сравнение с в Германия. Но това надалеч не е единствената причина, заради която десетки хиляди германци работят там, написа Deutsche Welle . Ето с какво богата Швейцария изпреварва Германия.

Швейцария е една от най-богатите и най-сигурните страни в целия свят. Много германциси мечтаят за живот в прилежащата страна - поради високите заплати, положителните условия на работа, стабилната стопанска система и огромното търсене на квалифицирани фрагменти.

Точно по тази причина Швейцария е сериозен конкурентна Германия - в това число в сложното търсене на квалифицирани служащи, написа немската обществено-правна медия ZDF в собствен материал по тематиката. Особено в граничния район доста германци избират да работят в Швейцария, където им се предлагатпо-добри условия.

Но има и някои плюсове - доста германци от граничния район пътуват до Швейцария, само че не престават да живеят в Германия и по този начин внасят пари в стопанската система, изяснява ZDF. Средно тепечелят там 70% повече. А броят на тези пътуващи служащи е към 65 000.

Много работа, само че в положителни условия

Екипът на ZDF е разговарял с германеца Никлас Новак, който работи на летището в Цюрих. По думите му заплатата му там е три-четири пъти по-висока, в сравнение с в Германия. 28-годишният мъж споделя, чеработата мув Швейцария е добър метод да печели пари, с които да финансира пътуванията си. Той споделя пред немската медия, че в мощните месеци печели към 6000 евро нето.

Новак споделя, че атмосферата на швейцарското му работно място е доста приятна. Младият мъж споделя, че в случай че човек желае да работи доста, то Швейцария е вярното място. Швейцарските работодатели въобще нямат интерес към планове като 4-дневната работна седмица и възстановяване на салдото сред персонален и професионален живот. Но и разноските за живот в алпийската страна са доста по-големи - с 61% по-високи,отколкото в Германия.

Повече време за пациентите

За германката Стефани Брензел високият стандарт на живот не е проблем. Тя е здравна сестра иработи в отделението за онкоболни в университетската болница в Базел, само че пътува всеки ден от Шопфхайм в Германия.
Стефани печели повече на половин работен ден в Швейцария, в сравнение с цялостен в Германия, споделя ZDF. Това обаче не е най-голямата ѝ мотивация. Медицинската сестра споделя, че по-важното за нея е друго: че в швейцарската болница има повече време да поддържа връзка с пациентите си.

В Германия да вземем за пример пациентите просто се оставят сами по време на процедурипохимиотерапия. Според Стефани това не е редно, а в Швейцария в никакъв случай не би се случило. Така на сегашното си работно място младата жена се грижи за двама или трима пациенти на ден, до момента в който в Германия би ѝ се налагало да се грижи за десетима.

От изгода за немската стопанска система

За търговците, които живеят в граничния регион сред Швейцария и Германия, близостта с богатата съседка, е благословия, написа ZDF. Често туристите от Швейцария идват да пазарят в Германия, което е от огромна употребява за Александер Мюлер, представител на търговски център в региона.

По думите на Мюлер супермаркетът, който той ръководи, оглавява всички ранглисти по продажби от магазините на веригата в цялата страна. В този немски район швейцарците харчат по магазините 8,5 милиарда годишно.
Мюлер обаче съвсем няма служителигерманци - множеството са намерили работни места от другата страна на границата. Работници всупермаркета на Мюлер са от най-различни страни. Той търси личен състав в 150 страни по света.

Източник:Deutsche Welle, dariknews

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР