Със стари муцини ли ще правим промяната? Този въпрос си

...
Със стари муцини ли ще правим промяната? Този въпрос си
Коментари Харесай

С ”динозаври” ли ще продължим промяната в армията?! С кого ще започне чистката?

Със остарели муцини ли ще вършим смяната? Този въпрос си задават гласно и мълчешком командири, началници, военни анализатори, професори с пагони и симпатизанти на войската. И вероятно имат право.

Вижте какво написа полковникът от запаса Цанко Цанков: " През всичките 32 години всякакви луджевци, свинаровци, шаламановци, тагаревци, аньовци рушаха устоите на армията градени от Освобождението от турско иго. И всичко с оправданието че " по този начин е в НАТО "???!!! И през днешния ден никой от тях не носи отговорност за плачевното положение на БА. Къде са прословутите единни комплекти, къде са 10% резервисти, къде е боеспособността на ноекомплектованите и така нататък????????????? ". " В този стон на полковника има и горест, и яд, и тъга. Той е измъчен тези години дружно със стотици сътрудници и не му е безразлично, каква ще е ориста на армията при Политическа партия.

" Текат договаряния за сформиране на ново съдружно държавно управление, което е единственото решение след властническото държавно управление отпреди и в този ред започнаха старите диспути за защитата, какъв брой надеждна е тя като член на НАТО и какъв брой е значимо да развърнем някоя военноморска или сухопътна база на НАТО на наша територия....Писна ми от диалози за военни бази на територията на страната, които НАТО да развърне и които ще ни пазят, само че и ще бъдат обект на първи удар и то разрушителен от страна на съперник. Не съм съперник на НАТО, даже работих интензивно да станем заслужен член, какъвто сме били във всички военни съюзи в новата ни история. Но желая равноправно отношение и в действителност братска помощ, не напън и размахване на пръст. А на нашите български подмазвачи предлагам да насочат напъните и силата си към Българската войска, с цел да стане тя в действителност равна на другите и заслужен член. На нашите войнолюбци, без пагон, предлагам други занимания, в които да охлаждат пристрастеностите си, а не да оферират хрумвания за повишаване на борбата по света и наоколо до нас, за войни. " Това е същинската болежка. Болката на генерал-лейтенант Кирил Цветков, някогашен коандващ на Сухпътните войски и един от най-обичаните генерали в армията.

Няма подозрение, че на договарянията и четирите партии стигнаха до безапелационния извод: Евроатлантическата интеграция на България остава главен крайъгълен камък във политиката на България и при възможното сформиране на ново държавно управление. И още - следва да се ускори присъединяване на страната ни в политиките на НАТО за развиване на външната и вътрешнонационалната сигурност. До подобен консенсус стигнаха договарящите партии за съставяне на кабинет - ”Продължаваме промяната”, Българска социалистическа партия, ”Има подобен народ” и ”Демократична България”. Ясно е на всички - по този въпрос крачка обратно или настрана не би трябвало да се прави.

Въпросът за превъоръжаване на армията също бе подсилен от всички договарящи. Трябва да се направи нужното за посрещането на първите Ф-16 на родните писти. Сякаш няма несъгласия и по строителството на два нови кораба за Военноморски сили. Но не би трябвало да се отсрочва и обезпечаването на Сухопътните войски с нови бойни машини, тъй като несъмнено пехотата е основа на войската - и за защита на страната, и за задачи.

Дали ще има време за нов стратегически обзор на защитата зависи от специалистите и тяхното качество. Що проекти се изписаха, що закони се одобриха през годините. И нещата отново буксуват ли буксуват.

И българинът като цяло и военният схващат промяната като цялостна шапка с пари. Преговарящите за армията заслужават поздравления, че са постигнали единодушие при определянето на най-ниската военна заплата да скочи от 380 лв. на равнището на минималната работна заплата и оттова нататък да се умножава по съответните коефициенти, както е по закон. Така офицерите и сержантите ще си напомнят положителното остаряло време при ръководството на министър Николай Цонев, когато попълването с войнци на армията, не остана единствено положително благопожелание.

Всички тези неща са положителни. Но измежду военнослужещите буди подозрение обстоятелството, че измежду договарящите в обособените партии са лица, които в един или различен интервал са били фактори в армията, само че промяната някак си не се е състояла. Кои са? Преговарящ от Българска социалистическа партия е полковник от запаса Иван Иванов, който е бил зам.-министър на защитата на Аню Ангелов по времето на ГЕРБ. " Демократична България " се показва от Велизар Шаламанов, министър на защитата в служебния кабинет на Георги Близнашки. Теодора Генчовска бе план за министър на защитата на Слави, служила е в МО и разнообразни структури армията в Брюксел. И най-после - познавач в договарянията на " Продължаваме промяната " е известният Тодор Тагарев, който е би и министър на защитата в длъжностен кабинет и още на куп основни места в МО.

Ето какво ни написа нашият четец Ст. Иванов: " Фактът, че Тодор Тагарев е в " Продължаваме Промяната ", а дори е и техен " специалист " (вероятно и претендент за предстоящ Министър на отбраната) обаче значи едно от две неща: 1. Или не са ревизирали добре (само просто търсене и ревизиране на вести и изявленията с Тагарев ще даде на всеки безпристрастен човек ясна визия той дали е лобист и в случай че да - защо и кой). 2. Или " Продължаваме Промяната " са в прикрит спор с президента или зад тях стоят ползи (разбира се Петков и Василев може да не са се усетили, че партията се пробива). "

Опасение по отношение на присъединяване на Тагарев в преговорния екип на Политическа партия изрази и президентския секретар Димитър Стоянов: " Тагарев взе участие в договарянията за съдружно ръководство в област " Национална сигурност " като част от екипа на Политическа партия " Продължаваме промяната ". Вие съществено ли? А не, благодаря! "

Кирил Петков и Асен Василев завоюваха заем на доверие от българите на последните избори по три аргументи: поръчката им за безкомпромисна битка с корупцията и лобизма Сами обявиха на консултациите, че в случай че в тяхната партия се появят такива хора, стартират чистката от тях; опцията и твърдата поддръжка от президента да работят. Така хората схванаха за тях и видяха какво могат. И трето - президентът ги поддържа и като политици.

На България и армията не трябват бизнес играчи за своя сметка, хитри лобисти, лъжеродолюбци и кариеристи. Трябват ни честни и почтени хора, в най-истинския смисъл на думата.

Кой ще бъде новият министър на защитата. Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов постоянно са имали искания да седнат на най-високия армейски стол. На Иван Иванов също не един път му се присънва белия армейски кон. Теодора Генчовска опита без триумф, въпреки че не може да се причисли към старите муцуни. Може ли да продължи сегашният министър на служебното държавно управление? Една неофициална анкета на Фрог нюз сподели, че както в армията, по този начин и от запасното войнство изрично застават зад кандидатурата на настоящия министър председател Стефан Янев за поста на боен министър.

Който и да е министър, дупе да му е крепко. Защото и при новото държавно управление, надали ще се провиснал 2% от бюджета за армията. Така че смяната във войската може да продължи, само че ще чака на опашката.

Калин Джумайски
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР