Със сигурност горивата са тема, която не можем да пропуснем

...
Със сигурност горивата са тема, която не можем да пропуснем
Коментари Харесай

Защо горивата се повишават толкова драстично

Със сигурност горивата са тематика, която не можем да пропуснем или пренебрегваме, изключително откакто сега като че ли слагаме връх по високи цени. Освен това не е мъчно да открием, че не сме единствените, които са принудени да заплащат повече. И тъй като сме сигурни, че мнозина доста се интересуват какво тъкмо заплащат американците за гориво.

В момента те също слагат връх при заплащането на горивата, само че не на същата цена. Към този миг цената за галон – 4 литра – е 4.633 $. Това е връх, само че в случай че обърнем цената в левове, те заплащат сумата от 8.24 лв.. Историята в това отношение демонстрира, че една година по-рано цената на горивата е към 3 $ за галон.

Някои критици обръщат внимание и на обстоятелството, че през 2008 година цената за галон е сумата от 4.11 $ и в днешни пари това са към 5.3 $. Това е оня прелестен миг, когато се зададе следващата финансова рецесия. През 1998 година един галон коства към 1.06 $ за галон или към 1.86 $ по отношение на инфлацията през днешния ден.

Най-ниската цена е през 1929 година Поради проблемите на доставките през 70-те години, горивата доближават цена от близо 0.86 $ или 3.53 $ през днешния ден. Има прекалено много фактори, които могат да повлияят на цената и един от тях е цената на самия нефт – той дефинира към 55% на сумата, която най-сетне се слага на бензиновите колонки.

Разбира се, това е определение за американския пазар. Добавят се още 14% под формата на спомагателни такси за обработка и още 16% за дистрибуция, последните 15% идват под формата на налози. Цената на суровия нефт постоянно ще дефинира и крайната цена за потребителя, само че тя пък зависи от редица други фактори.

Най-честото ще се приказва за доставки и количество, което една страна може да изиска. Когато има повече нефт, цените падат. При неналичия стартира да се покачва и цената. Количеството рандеман и доставка се дефинира от страните, които могат да го създават. Прословутия OPEC е организация, която включва всички 13 страни с петролни находища.

Тук се включват страни от Африка, Близкия изток, Южна Америка и Съединени американски щати. Официално Русия не е член на тази организация, въпреки и да създава гориво. Последните скокове започнаха да се виждат около нашествието в Украйна. Това незабавно се отрази на петролния пазар, само че специалистите виждаха повишение още по време на пандемията от 2019 година

Причината е, че още тогава търсенето на гориво беше извънредно ниско – просто никой не пътува и откакто няма търсене, цените стартират да падат. По това време и доста рафинерии не работеха на своя цялостен потенциал. Малко по-късно е още по-лесно да видим, че първите темпове за повишение на цените стартира към появяването на имунизациите и в границите на няколко седмици цената стартира да пораства.

Тенденцията незабавно се вижда в Съединени американски щати, както и в доста други страни. Изведнъж всеки човек можеше да пътува свободно и да се движи. Самите производители бързо набраха скорост и започнаха да създават повече. Пандемията обаче още не си е тръгнала, въпреки и през лятото да следим спад на рестриктивните мерки, затова имаме един значим фактор и втори, който в допълнение се отразява – войната в Украйна.

За да е още по-интересно, другите щати също дефинират по друг метод своите цени. В края на март ще видим, че междинната цена за галон е 5.850 – близо 10.40 лева Интересното е, че това продължава да е доста по-ниска цена от тази в България. Разбира се, тук ще открием, че въздействат други фактори. При американците има спомагателни такси за всеки район, като най-ниската стойност за галон под формата на такси е в Аляска – единствено 8 цента.

В Калифорния за галон се заплащат по 51.1 цента. Ще открием, че американските петролни плантации се намират в южните щати. Логично е, че при нас цените на горивата са малко по-ниски, когато зареждате покрай морето – разумно е, че там се разтоварва петролът. Транспортът също въздейства на търговията и на крайната цена. Западните щати са едни от най-трудните за доставка, изключително откакто би трябвало да се премине през планински райони.

Ситуацията в Европа също не е по-различна – цените са приблизителни, като галон в Холандия коства към 16 лв. – тук най-малко можем да бъдем сигурни, че не плащаме повече. Рекордът най-малко за света в интервала на март е Хонконг, където галонът коства 10.98 $. Скокът се усеща даже в Иран, Либия и Венецуела, където нормално се заплаща извънредно малко за гориво.

Все отново не би трябвало да забравяме, че в Европа се заплаща и минимална такса от 0.36 евро за литър, до момента в който Холандия държи такса от 0.81 евро за литър. И най-важният въпрос постоянно е привързан с концепцията какъв брой дълго време ще трае повишението. След като преди повече от 75 години не се е виждала война в Европа, никой не може да даде гаранция. И променливите фактори са в действителност прекалено много.

Мнозина даже показват, че високите летни температури също могат да се отразят върху крайната цена, изключително откакто имаме и изпарения. Проблемът съгласно някои психолози е, че никой не помни когато цените паднат извънредно бързо и всеки помни единствено високите цени. До тогава би трябвало да свикнем с концепцията, че можем да караме на висока предавка и просто да се стремим да съблюдаваме всички налични ограничавания.

Странно е, само че можете да употребявате и премиум горива – да, те в действителност са по-скъпи, само че пък дават и по-добър разход, изключително в случай че спазвате скоростите, които са предписани. Факторите за ценообразуването на горивата е цяла просвета и не инцидентно стопанската система е до някаква степен подчинена.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР