Със сигурност голяма част от стопаните са се сблъсквали с

...
Със сигурност голяма част от стопаните са се сблъсквали с
Коментари Харесай

Как да се държим правилно при разходка на куче?

Със сигурност огромна част от стопаните са се сблъсквали с това, че кучето им да бяга при разходка, да се дърпа и да се държи неприятно. Именно по тази причина не всички стопани на кучета пускат любимците си да се разхождат умерено, защото се боят това да не се случи и с тях. Колкото и да се стараете да предотвратите сходна реакция на кучето ви, постоянно има късмет и вие да се сблъскате с нея. Много по-добре е да сте готови, с цел да не се лутате и да не знаете по какъв начин да реагирате, в случай че кучето ви не ви слуша при разходка.

Преди да обсъдим това по какъв начин е вярно да реагирате и какво в реалност би трябвало да предприемете в сходна обстановка, би трябвало да сте осведомени, какъв в реалност може да е претекста на кучето да избяга. Това, от своя страна, също ще ви помогне, с цел да предотвратите сходно свое държание и да знаете по какъв начин да се държите при разходка на кучето.

1. Предразположеност към свободен живот;

2. Страх от стопанина;

3. Агресия в интонацията на гласа ви;

4. Липса на образование и дресировка на кучето, както и незнанието на главните кучешки команди;

5. Възраст и характер на домашния любимец;

6. Панически страх;

7. Недостатъчна дълготрайност и интензивност по време на разходките на кучето;

8. Липса на престиж към стопанина;

9. Разгонено куче или други животни в близост.

Как да се държите вярно по време на разходките ви с кучето?

Ако не желаете кучето ви да усети вашето съмнение и даже лека нерешителност, когато го викате към себе си, тогава е значимо да следвате няколко елементарни правила, които ще ви оказват помощ доста да предотвратите сходни неприятни обстановки, като да вземем за пример кучето ви да избяга. Ето значими препоръки при разходка на куче.

1. Не бива да бягате след кучето

Когато то бяга от вас, не трябва вие да го гоните незабавно и да се мъчите да го хванете. Подобно държание от ваша страна питомецът ви може да одобри за игра. Ако дружно с това викате и закани, то кучето може да се опасява да пристигна към вас. В сходна обстановка, колкото и необичайно да ви звучи, би трябвало да извършите тъкмо противоположното. Обърнете се и започнете да бягате от него в противоположна страна. При това наложително наблюдавайте дали животното ви е видяло. В този случай кучето най-вероятно ще стартира да ви преследва и елементарно ще го хванете.

 Разходка с куче

2. Не бива да се карате и да го наказвате

В никакъв случай не би трябвало да стартирате да викате нападателно, в случай че на командата ви " Към мен ", питомецът ви отхвърля да пристигна. В този случай любимецът ви може да разтълкува всичко по този начин, че в случай че пристигна при вас, то вие го наказвате. В случай че кучето се върнало към вас на командата ви, то го похвалете и го почерпете с кучешко лакомство.

3. Не бива да го лъжете

Ако не желае да идва към вас, то не би трябвало никога да го лъжете с разнообразни лакомства или кучешки играчки, които не бихте му дали, в случай че пристигна към вас. Ако постъпите по този начин, то идващият пък кучето ви няма да пристигна към вас. Ако въпреки всичко решите да го примамите по този начин, то откакто пристигна, наложително му дайте малко от показаното лакомство или му дайте да си поиграе най-малко няколко минути с играчката.

4. Не би трябвало да викате кучето ви с експанзия в гласа

Никога не се ядосвайте и не викайте любимеца ви със закани. Помнете, че всяка команда би трябвало да се асоциира с приятни моменти, с цел да ви слуша животното.

5. Не бива да пускате кучето ви да се разхожда без каишка на непознати места

Ако сте решили да се разноските надалеч от вкъщи ви или през нощта, то никога не трябва да пускате кучето си да се разхожда свободно. Дори и просто мощният тон на кола може да го изплаши и то да тръгне да бяга, а по-късно и да желае, няма да може да се върне, тъй като не познава местността.

6. Поощрявайте го

Всеки път, когато кучето ви извърши командата ви, не забравяйте да го премиите. И не е наложително това да е почерпка, тъй като четириногият ви другар ще бъде не по-малко благополучен, в случай че премията е взаимна игра.

7. Научете наложително командата “Към мен ”

 Куче

В взаимозависимост от породата на кучето, това може да ви отнеме малко или доста време и сили. Във всеки един случай обаче това е доста значимо, тъй като по този начин в случай че кучето избяга, то постоянно ще можете да ги извикате и то да се върне назад към вас.

Какво да вършим, в случай че кучето бяга при разходка?

Важно е да умеете да погледнете нещата от различен ъгъл по този начин да се каже и в сходна обстановка да сте изобретателни, с цел да съумеете да хванете беглеца в точния момент и да не успее да избяга надалеч и след това да не може да се върне при вас, даже и да желае. Има разнообразни способи да извършите това, а точно:

1. Поиграйте на гоненица с кучето

Ако любимецът ви реши да бяга от вас, тогава можете да опитате да изградите нов стандарт на държание, като при него кучето ви непрекъснато ще би трябвало да ви следи. Този ефикасен метод се назовава " Криеница ". По време на разходките ви с кучето, можете да се скриете зад някое дърво да вземем за пример. При това е значимо то да е постоянно в полезрението ви, а по-късно мощно извикайте името на питомеца ви. Кучето наложително ще стартира да ви търси, а когато ви откри - ще е доста щастливо. След като излезете от скривалището си, наложително почерпете с нещо кучето. По този метод, в случай че идващия път животното избяга, то ще можете да приложите този способ и да хванете беглеца в точния момент.

2. В случай на бягство бъдете непредвидими

Ако кучето ви бяга от вас, тогава можете да опитате да извършите нещо непредсказуемо, защото привлечения от нещо любим, може тривиално да не ви чува, с цел да се върне към вас. Така да вземем за пример можете мощно да плеснете с ръце или да хвърлите празна бутилка към него (но без да го целите), с цел да може да ви забележи. Не се тормозете, даже и да привлечете вниманието на близките, тъй като в тази обстановка най-важното е да съумеете да привлечете вниманието на кучето ви.

3. Накарайте кучето ви да ревнува

Друг вид е да се опитате да привлечете вниманието му с банална ревнивост. За задачата просто се приближете към различен домакински любим и започнете демонстративно да му се радвате и да го галите, казвайки да вземем за пример положително куче. Всички четириноги любимци имат мощно развито възприятие на благосъстоятелност и ревнивост, по тази причина бъдете сигурни, че по този начин кучето ви незабавно ще пристигна при вас и ще изгони противника му, започвайки да се гали във вас.

Какво да вършиме, в случай че кучето е избягало надалеч?

 Кучетата бягат поради други кучета

Често те бягат, следвайки инстинктите си за независимост. Това може да се случи, в случай че да вземем за пример кучето е разгонено и подгони женска. Това бягство може да се предотврати авансово, защото преди този момент те стартират да душат интензивно и да маркират земята. То стартира да тича от страна на страна и точно тук е моментът да го сложите на каишка, като би трябвало да извършите това умерено и решително.

Ако сте съумели да хванете беглеца, тогава това е момента, когато можете да му се скарате за държанието му, само че никога не може да употребявате физическа мощ. В случай че той самичък ви е забелязал и се е върнал към вас, тогава би трябвало да похвалите кучето. Ако обаче обстановката е излязла отвън надзор, тогава можете да помолите другите стопани в парка да ви оказват помощ с това да хванете кучето. Няма нищо срамно в това, а и всеки притежател на куче ще ви разбере в тази обстановка. Ако обаче кучето ви бяга непрекъснато, тогава не трябва да го пускате да се разхожда без кучешка каишка, до момента в който не решите тази обстановка и не установите контакт и цялостно доверие на кучето. Само по този начин ще можете да решите казуса.

Ако въпреки всичко кучето ви е избягало надалеч, то можете да включите в търсенето на животното и вашите другари, с които да обиколите околните дворове. Друг вид е да извършите публикация и да я разлепите на всички забележими места, че сте изгубили кучето си и да оставите телефон за връзка с вас. Можете да обиколите и обичаните места на кучето ви, както и да се свържете с локалния подслон за животни, където може да се окаже кучето ви, в случай че не го намерите скоро.

И не на последно място, доста е значимо да сложите каишка с името на кучето, вашия адрес и телефон за връзка. Така при положение, че въпреки всичко то избяга доста надалеч, то хората които го намерят, ще могат да се свържат с вас и да ви върнат вашето куче.

Това бяха скъпи препоръки при разхождане на куче, нека те са ви били потребни!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР