Сърдечно-съдовите заболявания са една от най-разпространените причини за смърт в

...
Сърдечно-съдовите заболявания са една от най-разпространените причини за смърт в
Коментари Харесай

7 мита за здравото сърце

Сърдечно-съдовите болести са една от най-разпространените аргументи за гибел в света. Голяма част от хората даже не подозират съществуването на каквито и да било проблеми до последния миг. А повода е незнанието от страна на пациента на обща информация за сърдечния мускул. Съществуват редица заблуди за сърцето и неговото здраве, развенчава ги medikforum.ru.

Мит 1: Сърдечните заболявания идват с възрастта
Статистиката опровергава този мит: инсултът и исхемичната болест на първо място се случват сред 30 и 35-ата годишна възраст. Причините са стрес, затлъстяване и застоял метод на живот. Именно методът ви на живот мощно въздейства върху здравето на сърцето. За да избегнете проблеми, хранете се вярно и живейте интензивно.

Мит 2: Сърцето боледува по-малко при диабет
Смята се, че при захарен диабет се понижава риска от сърдечни заболявания. Но даже и при положение, че контролирате равнището на захар в кръвта, вероятността да се разболеете остава. Затова не би трябвало да губите зоркост, без значение, че приемът на медикаменти за диабет фактически може да забави развиването на сърдечни болести.

Мит 3: Задължителен признак на припадък е болката в гърдите
Мнозина са чували за гръдната болежка по време на сърдечен припадък, само че е неправилно да смятате, че това е единствения сигурен симптом. Има и други признаци – главоболие, виене на свят, зной, гадене, болежка в ръцете (или в едната), мъка в шията, гърба, челюстта. В сходни случаи би трябвало неотложно да извикате експерт.

Мит 4: Ускореното сърцетуптене е начало на припадък
Когато сърцето стартира да бие мощно, това е сърдечен припадък. Но аргументите за това могат да са доста и разнообразни. Например може да е заради нараснала физическа интензивност, стрес, неспокойствие, настинка. Обикновено в умерено положение сърцето бие в естествен темп, само че от време на време може да се форсира. В основата си аритмията не е рискова, само че би могла и да повлияе върху сърдечната активност. А тогава ще е нужна помощ от доктор.

Мит 5: Сърдечните проблеми се предават по завещание
Смята се, че сърдечните заболявания се предават по завещание, само че евентуално сте забелязали, че множеството лекари към този момент даже и не питат имате ли в рода хора, страдащи от сходен проблем. Преди всичко това няма никакво значение. Защото в случай че някой от роднините ви е страдал от стенокардия, сърдечна непълнота, присъщ недостатък на сърцето, то това напълно не значи, че и вие ще имате сходни проблеми.
Разбира се, хората с сходни болести в рода се намират в рискова група, само че надалеч по-голяма роля играят фактори като стрес, равнището на захарта в кръвта, метода на живот, храненето.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР