Само преди три години идеологията, която искаше да помете статуквото

...
Само преди три години идеологията, която искаше да помете статуквото
Коментари Харесай

Защо са му на Терзиев парите на държавата, като е успешен бизнесмен?

Само преди три години идеологията, която искаше да опустоши статуквото се разви към разбирането за влизането в политиката на млади, високообразовани хора, съумели в бизнеса, които не целят никакви облаги от властта.

Тази идеалистична картина се разви от стратезите на Радев и сътвори облиците на водачите на Промяната.

Създаваше се чувството в обществото, че властта би трябвало да се поеме от младия, безвъзмезден хайлайф пристигнал да се занимава с политика само за положителното на Родината.

Евтина агитация, която гарнирана със мощна компроматна война и институционалната поддръжка на Радев от президентството съумя да преобърне политиката, тъй че рецесията в страната ни стана задълго неразрешима.

В Демокрацията борбата за властта минава през партийни и идеологически конфликти. Но тогава, инсценираният протест унищожи публичните салда и изведе напред новосъздадените политически планове. Протестът беше използван и удушен в популизъм.

Младите учредители на новия ред се нарекоха „ Продължаваме промяната “. Лидерите им бяха легитимирани като милионери, нямащи потребност от парите на страната и надлежно ваксинирани против корупция и корист с властта.

„ Нови борци против остарялата корупция “ - това беше прочут модел от налагането на властта на Путин в Русия, само че избран % жителите повярваха на тази „ смяна “.

Защо през днешния ден тъкмо си припомняме тази история от близкото настояще? Не тъй като Политическа партия би трябвало да бъдат компрометирани. Те би трябвало да се научат да живеят политическата си орис по разпоредбите, другояче сами ще се унищожат след спора със основателя им Радев.

Днес, идеологията им, която претенциозно чертаеше нов морал в политиката, е разрушена от личната им процедура. Ето и едно от отвратителните, последни доказателства.

Оказва се, че компании, свързани с водачите на Политическа партия и с претендента им за кмет Васил Терзиев, са спечелили милиони от Плана за възобновяване.

Скандално е, че тези, които имаха и желаят властта с внушението, че са заможни и безкористни се възползват от ресурсите на страната по този проект.

Основната цел на Плана за възобновяване и резистентност е да способства икономическото и обществено възобновяване от рецесията, подбудена от COVID-19 пандемията. Той е ориентиран към бизнеса и обществото, не към властовия хайлайф.

Въпросът е – щом лицата на „ смяната “ са толкоз преуспели, за какво се възползват от ресурсите на този проект? Защо компаниите им са облагодетелствани  по времето, когато бяха и са министри? Защо са облагодетелствали и спонсорите си?

Защо участва и името на претендента на Промяната за кмет на София, като обвързван с тези компании? След като Васил Терзиев е един от най-мощните предприемачи, за какво са му пари от страната.

Оживяват страховете, че този нов хайлайф се нуждае от властта, с цел да има достъп до ресурсите на страната!

Тази симбиоза сред държавни запаси, ръководещи и протекциониран бизнес е концепцията на новата олигархия с Държавна сигурност генезис.

Тук няма идеология, даже няма и икономически интерес в смисъла на свободното предприемачество. Това е опит да се обсебят ресурсите на властта единствено за частна приложимост.

За такава власт идеологията се сортира съгласно политическата обстановка или както се твърдеше „ няма ляво – няма дясно “.

На идния избор за локална власт през октомври, най-голямата заплаха е завладяването на публичните запаси от новосформиралата се олигархия, с произход надалеч обратно, в службите на комунистическия режим.

Коментар на Цветанка Андреева, политолог


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР