Само на водноелектрически централи, които не причиняват щети на околната

...
Само на водноелектрически централи, които не причиняват щети на околната
Коментари Харесай

Само щадящи природата ВЕЦ ще продължат работа

Само на водноелектрически централи, които не предизвикват вреди на околната среда, ще им бъде решен казусът с неналичието на учредено право на градеж и ще могат да продължат да работят през идната година. Собствениците на тези уреди, които са работили в отклоняване от нормите, ще би трябвало да обезщетят страната за времето, в което са нарушавали
условията.

Това стана ясно след среща в петък на представители на хидроенергийния бизнес с районния министър Виолета Комитова, заместника ѝ Иван Шишков и началникът на ДНСК арх. Влади Калинов по отношение на настояванията на сектора да се решат проблемите им с признати ремонти в края на кабинета Борисов. Става въпрос за условие Водноелектрическа централа, въведени в употреба след 9 август 2010 година, при подаване на заявление за водоползване да дават и документ за отстъпено право за градеж на съответната хидроцентрала. Такова при построяването им не е било изисквано и няма ред, по който да се даде със задна дата. да имат учредено право на градеж, с цел да получат разрешителни за водоползване. За казуса браншът сигнализира от месеци, само че едвам в този момент районният министър се среща с тях.

От районното ведомство оповестиха, че е било контрактувано притежателите на дребни Водноелектрическа централа по реките да създадат обзор на оборудванията си и да се види къде нанасят вреди върху природата, както и да предложат решения за тяхното премахване. След като показват отчет с резултатите от направения обзор, за изрядните уреди ще се реши казусът с неналичието на учредено вещно право на градеж. За останалите това ще бъде направено откакто се осъществят отстранят нанесените върху природата провали.

Очакваме цялостно подпомагане и на непринуден принцип, декларирала министър Комитова. и дала обещание поддръжка на изрядния бизнес, само че с останалите взаимни отстъпки няма да се позволяват.

Очаква се притежателите на Водноелектрическа централа да показват отчета със своите инспекции до седмица-две, а по-късно ведомството ще извърши своя инспекция, с цел да верифицира данните и за нередовните хидроцентрали ще има наказания.

Заместник-министър Шишков обърнал внимание, че първо би трябвало да стане ясно има ли отклонения от одобрените за построяването на оборудванията планове, след което да се направи инспекцията за въздействието им върху околната среда. Ако са работили в отклоняване на нормите, притежателите им ще би трябвало да компенсират страната за времето, през което оборудванията са функционирали непозволено.

Началникът на ДНСК арх. Калинов допълнил, че има няколко доста значими момента, на които би трябвало да се обърне внимание – методът, по който ВЕЦ-овете по реките заплашват животинските типове и пресъхването на коритата. Той настоял и за осъществяване на непоколебим мониторинг на работата на оборудванията.

Виждаме доста недостатъци, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени, декларирала на собствен ред Комитова.

Председателят на Съюза на производителите на екологична сила Иво Арсов и ръководителят на управата на организацията Ивайло Йотов декларирали, че ще бъдат положени оптимални старания за осъществяване на нужната инспекция, след което ще показват съответните документи. Те изразили поддръжка за рационалните, съгласно тях, оферти от страна на министър Комитова и показали, че ще подхващат всички ограничения за премахване на вредите върху околната среда, където те са факт.

Димитър Куманов от Асоциация " Балканка ", който също е взел участие в срещата, обаче не бил склонен с предлагането и настоял за съблюдаване на настоящото законодателство.

Представителите на сектора на собствен ред са декларирали, че биха почели положителни оферти от неправителствените организации за решение на казуса.

Според хидроенергийния бизнес, в случай че това не се случи и останат оспорваните от тях условия за приемане на позволение за водоползване, са застрашени над 60 Водноелектрическа централа с обща конфигурирана мощ близо 120 МВ, в това число и централи на НЕК, както и всички други ползватели на води от коритата на реки, като ВиК сдруженията, " Напоителни системи " и индустриалните предприятия.

До края на годината 29 ВЕЦ-а ще бъдат принудени да спрат работа, както и още десетки централи през 2022 година, счита засегнатият отрасъл.

" Ако въпросът не бъде решен, 20% от тока на България ще спре. Това е на ниска цена, зелен, български ток ", съгласно Арсов, представен в настрана прессъобщение на хидроенергийния бизнес. Според него " в изискванията на невиждано повишаване на електрическата енергия, в бранша е заложена " мина ", която в допълнение ще взриви цените ".

По думите му на срещата с министър Комитова е реализирано единодушие да се откри взаимно решение с ясни процедури, регулации и правила за построяването и действието на хидроенергийните уреди, както и за въвеждане софтуерни стандарти, които съхраняват природата и естествените запаси. И браншът, и институцията са поели ясни задължения за структурирано решение на проблемите в бранша, в това число по съответния административен проблем.

" Времето ни притиска, а енергийната ни система е под риск. Не имам вяра да има българско държавно управление, което да унищожи българската зелена енергетика. Разговорите не престават ", споделя още Иво Арсов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР