Ново летище на едва 43 км от северната граница с

...
Ново летище на едва 43 км от северната граница с
Коментари Харесай

Строят летище за 2 млрд. евро на 40 км от Русе

Ново летище на едвам 43 км от северната граница с България възнамерява да построи румънската страна.

Проектът е с планирана стойност от към 2 милиарда евро. Предпроектното изследване е дело на консорциум експерти, включващо архитекти и експерти по градско обмисляне - Concrete & Design Solutions и Urban Scope, както и представители на френската SETEC, международен специалист в региона.

Летище Bucharest-Sud ще бъде построено на 24 км южно от центъра на столицата, на територията на град Адунати-Копачени, област Гюргево.

Целта му е в началото да обслужва над 11 милиона пасажери годишно, с опция за разширение на потенциала му до 20 милиона, показват работещите по плана. Също по този начин съгласно прогнозите то ще поеме до 30 000 тона товари на годишна база.

Сектор 4 на Букурещ ще работи с локалните управляващи на прилежащия окръг Гюргево в рамките на взаимно сдружение, което да придобие земята за новата аерогара.

По първични прогнози предпроектното изследване се чака да завърши през август. За есента на 2025 година е закрепено началото на процедурите по планиране и осъществяване, като срокът за реализацията му е 3 години от издаване на заповедта за градеж, уточни пред публицисти кметът на Сектор 4 Даниел Бълуца.

Новото летище ще разполага с всички нормални за едно модерно летище детайли, включително паркинг за пасажери с потенциал 4500 места, хангари за поддръжка, наземно съоръжение и други.

Ангажираните с плана в северната ни съседка смятат, че изграждането на ново летище е с основно значение предвид на увеличаващия се пътникопоток, написа money.bg. На фона на това, през предходната година се заприказва и за разширение на съществуващото към този момент летище " Анри Коанда " в Отопени - само че към момента не е взето окончателното решение за построяването на нов терминал.

Като спомагателен плюс на плана за нов аеропорт се загатва и стратегическото му местонахождение с бърз и елементарен достъп до съществуващи транспортни мрежи, както и близостта до България.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР